Nová technika v osvědčeném kabátě - Opel Corsa 1.3 CDTI (TEST)

Testy
06.07.2004

F T G

Nová technika v osvědčeném kabátě - Opel Corsa 1.3 CDTI (TEST)

Především příznivá hodnota točivého momentu moderní vznětové pohonné jednotky 1.3 CDTI dělá z důvěrně známého vozu Opel Corsa agilního společníka nejen v městském provozu.

 

Motor o objemu 1248 cm3 poskytuje automobilu největší výkon 51 kW při 4000/min. Točivý moment je uváděn hodnotou 170 Nm při 1750/min. Vůz dobře akceleruje již od 1500/min. do zhruba 3500/min., kde zrychlení znatelně upadá. Pomineme-li ekonomické hledisko je právě z tohoto důvodu vytáčení agregátu do vyšších otáček neefektivní. Pětistupňová přímo řazená převodovka dobře koresponduje s motorem a umožňuje řidiči udržovat otáčky v optimálním rozmezí. Pouze první rychlostní stupeň se nám zdál k efektivnímu využívání točivého momentu příliš „krátký“.

Výrobcem uváděnou maximální rychlost 165 km/h jsme při našem měření překročili zhruba o 10 km/h, akcelerace a pružnost pohonné jednotky téměř přesně korespondovala s oficiálními údaji.

Prezentovaný Opel Corsa celkově působí dynamickým dojmem nejen díky zlaté barvě testovaného vozu, ale také tmavému zabarvení zadních skupinových svítilen, které jsou situovány do zadních sloupků. Ocenili jsme nové projekční světlomety s efektním vzhledem a výbornou účinností.

Moderní technologie se v dnešním konkurenčním prostředí prosazuje i u automobilů nižších tříd, což je rozhodně dobrá zpráva nejen pro bezpečnost silničního provozu.

Jedním z předpokladů úspěchu nové vznětové pohonné jednotky je její hospodárnost. S vozem se dá jezdit opravdu velmi úsporně, ve městě se spotřeba pohybuje na hranici 7 l/100 km.

Mimo město spotřeba výrazně klesá pod 5 l/100 km, což jen potvrzuje opravdu ekonomický provoz automobilu a potencionální oblíbenost u zákazníků. Výrobcem avizovaná hodnota spotřeby mimo město 3,8 l/100 km však je jen stěží dosažitelná.

Při razantní jízdě je nutné mít stále na paměti hlavní nevýhody automobilů těchto tříd. Krátký rozvor a rozchod kol limitují stabilitu nejen při rychlém projíždění zatáček, ale také při rychlé jízdě po rovině.

Opel Corsa ale disponuje stále moderním nastavením podvozku a poskytuje řidiči při vedení vozu pocit jistoty. Výbava testovaného automobilu zahrnovala manuální klimatizaci a také příjemné ovládání rádia na volantu.

Postrádali jsme palubní počítač a elektrické ovládání zpětných zrcátek. Ideální využití automobilu v městském provozu potvrzuje jeho délka 3840 mm. Parkování a projíždění úzkých prostorů nečiní samozřejmě žádné potíže, ocenili bychom ale lepší poloměr otáčení. Relativně malá prostornost na zadních sedadlech má negativní vliv zejména na pohodlí dospělých osob, což je téměř běžný jev v daném segmentu.

Základní výbava obsahuje dva airbagy, ABS, elektrické stahování předních oken a dálkové centrální zamykání. Živá a úsporná pohonná jednotka rozšiřuje stávající nabídku motorů pro tento model o další rozhodně zajímavou alternativu k zážehovým agregátům.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Motor
Vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1248 ccm. Vrtání x zdvih 69,8x82 mm. Kompresní poměr 18:1. Největší výkon 51 kW při 4000/min. Největší točivý moment 170 Nm při 1750/min.
Převodné ústrojí
Přední poháněná náprava. Pětisťupňová přímo řazená převodovka.
Podvozek
Kotoučové brzdy na všech kolech. Pneumatiky 175/65 R14.
Karoserie
Samonosná, pětidveřová.
Provozní vlastnosti
Největší rychlost 165 km/h (naměřeno 175 km/h). Zrychlení z 0 na 100 km/h za 14,5 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 5,7/3,8/4,5 l/100 km.
Rozměry a hmotnosti
Rozvor náprav 249 cm. Rozchod kol vpředu/vzadu 141,5/141 cm. Celkové vnější rozměry 384/164,5/144 cm. Palivová nádrž 44 l.
Cena základního provedení (Cena testovaného vozu)
402 900 Kč (447 600 Kč)

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Opel
Model:Corsa
Karosérie:Hatchback
Motor:1.3 CDTI
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -