Subaru XV 2.0i XS - nejen cenový facelift (TEST)

Testy
05.06.2016

F T G

Subaru XV 2.0i XS - nejen cenový facelift (TEST)

Subaru XV se nedávno dočkalo modernizace. Pro příznivce vozů se šesti hvězdami ve znaku je to o to příjemnější, že český dovozce upravil cenovou politiku, takže model XV je nyní levnější o desítky tisíc. Další dobrou zprávou je fakt, že se s ním nyní lépe jezdí. Jak je to možné?

Modernizované XV charakterizuje nově pojatá maska chladiče a také upravený přední nárazník. Ten se dokonce může pochlubit chromovanými prvky, které vozu dodávají exkluzivnější vzhled. Novinkou jsou také nové zadní svítilny v bílém provedení s integrovaným červeným pruhem.

Dynamický design podporuje upravený střešní spoiler, který byl rozšířen černě lakovaným prvkem. Skutečným znalcům neunikne ani přítomnost stříbrné lišty na spodním okraji bočních oken. Originalitu jistě podpoří speciální volitelný paket Roofrail Edition, jenž se chlubí efektními střešními ližinami na střechu. Designu exteriéru opět dominují výrazná sedmnáctipalcová kola a v neposlední řadě také oplastování prahů a lemů blatníků. Novinkou je například atraktivní barevný odstín karosérie Hyper Blue, kterým byl vybaven i námi testovaný automobil.

Subaru XV se stále může pochlubit nejen poměrně bohatou základní výbavou, ale především velmi slušným podélným prostorem interiéru. Není se co divit, vždyť karosérie XV měří na délku bez pěti centimetrů 4,5 metru. A to je jedna z nejvyšších hodnot ve třídě.

Uvnitř nás zaujal nový audiosystém s možností propojení pomocí funkce Starlink. Zařízení má dotykový displej s poměrně příjemným ovládáním. V nabídce jsou tři varianty tohoto systému, z nichž ta nejvyšší zahrnuje navigační modul. Díky bohatým možnostem konektivity systému Starlink, můžete na displeji vozu pohodlně zobrazovat informace z vašeho mobilního zařízení, například zprávy, kalendář nebo třeba informace o počasí. Samozřejmostí je i sdílení různých hudebních soborů. Stačí tedy mít mobilní telefon s datovým připojením.

Sportovní šmrnc dodává interiéru nové oranžové prošívání čalounění sedadel, madla ruční brzdy nebo třeba nových částí výplně dveří. Líbil se nám také nový volant, který je elegantnější než dříve. Pochvalu si zaslouží nejen zmiňovaný bohatý vnitřní prostor, ale i zavazadelník. Ten svým objemem 380 litrů asi nikoho neuchvátí, je ale dobře využitelný a jednoduše přístupný. Tradičně příjemná pozice za volantem je už několik let atributem vozů Subaru a model XV není výjimkou.

Benzinový standard

U Subaru XV můžete vybírat ze třech pohonných jednotek typu Boxer. Nabídku tvoří dva zážehové motory 1.6i/2.0i a jeden vznětový 2.0D. My jsme testovali dvoulitrový benzinový čtyřválec, který stále považujeme za optimální motorizaci pro XV. Je výrazně levnější než vznětový 2.0D a navíc se u nás prodává i v kombinaci s bezestupňovou převodovkou Lineartronic.

Benzinový dvoulitr potěší především kultivovaným chodem, který poskytuje posádce maximální komfort. Motor velmi slušně zatahuje již od nízkých otáček a nabízí solidní bezpečnost při předjíždění. Dynamiku pochopitelně nelze srovnávat s přeplňovanými motory, na druhou stranu Subaru XV dohání rychlost svým podvozkem. Do zatáček totiž nemusíte tolik brzdit, podvozek snese opravdu slušné tempo.

Spolupráce motoru s bezestupňovou převodovkou Lineartronic je bezproblémová, automat řadí velice intuitivně nejen ve městě, ale i na běžné silnici. Převodovka je vybavena možností ručního řazení. Změna stupňů probíhá buď přímo pomocí voliče převodovky, nebo prostřednictvím pádel pod volantem. Přestože se jedná o bezestupňovou převodovku, volba manuálního řazení je jednoznačným plus, zejména při potřebě náhlé akcelerace.

Devizou pohonné jednotky 2.0i je nejen kultivovaný chod, ale také příznivá spotřeba paliva. Ta se pohybuje kolem 8,5 l/100 km. Při defenzivním jízdním stylu dokonce klesá k sedmilitrové hodnotě. Naopak na dálnici počítejte se spotřebou kolem 9 litrů. Při úvahách o hospodárnosti motoru je třeba mít na paměti, že Subaru XV pohání všechna čtyři kola. S ohledem na tento fakt je tedy spotřeba na benzinový dvoulitr více než přijatelná.

Na silnici i v terénu

Podvozek Subaru XV se vždy chlubil solidní stabilitou a to i přes relativně velkou světlou výšku. Díky tomu snesl poměrně rychlé tempo a to i v zatáčkách. Na nekvalitních silicích však auto působilo trochu nepohodlně, jakoby podvozek nezvládal odfiltrovat veškeré nerovnosti. S tím je ale konec. V Subaru zapracovali na podvozku, který je nyní více poddajný a v neposlední řadě i lépe odhlučněný.

XV se tedy nyní daleko lépe cítí na nerovnostech našich silnic, dokáže se s nimi lépe vypořádat a při tom všem si stále zachovává určitý dynamický potenciál. Karosérie se sice nakloní, ale kola se pevně drží stopy, kterou jim řidič určí prostřednictvím relativně komunikativního řízení, až překvapivým způsobem.

Subaru XV však dokáže zaujmout i v terénu a to díky opravdu slušné světlé výšce podvozku 22 centimetrů. Díky tomu budete mít jistotu na polních a lesních cestách, jediným omezením bude snad jen delší přední převis. S kluzkým povrchem si subaru hravě poradí díky sofistikovanému pohonu všech kol.

Resumé

Subaru XV se může pochlubit moderními prvky interiéru, originalitou provedení a v neposlední řadě i perfektně fungujícím pohonem všech kol. Díky poddajnému podvozku je svezení s XV lepší, než kdykoliv jindy. Auto bez problémů zvládá delší cestování, ale také popojíždění po městě nebo jízdu lehčím terénem. Pro všechny tyto jízdní režimy se náramně hodí benzinový dvoulitr, který je dostatečně výkonný a také relativně úsporný. Bez zajímavosti není ani nová atraktivní cenová politika českého dovozce těchto vozů do ČR.

Tým AUTOiNDEX.cz

Subaru XV 2.0i Lineartronic

Typ motoru:

Atmosférický zážehový

Objem motoru (ccm):

1995

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

110 / 6200

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

196 / 4200

Maximální rychlost (km/h):

187

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

10,7

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

8,5/ 5,5 / 6,5

Velikost zav. prostoru (l):

380

Objem nádrže (l):

60

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1455-1530

Nosnost (kg):

485-410

Základní cena (kč):

549 000 (1.6i X, Active)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

619 000 (Active, 6MT, 2.0i XS)

Základní parametry
Výrobce:Subaru
Model:XV
Karosérie:Crossover
Motor:2.0i
Palivo:benzín
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -