Audi A4 2.0 TDI - místenka v prémiovém klubu (TEST)

Testy
17.04.2016

F T G

Audi A4 2.0 TDI - místenka v prémiovém klubu (TEST)

Na konci minulého roku představila německá automobilka Audi nejnovější generaci oblíbeného modelu Audi A4. Mnohé fanoušky této ingolstadtské značky okamžitě napadla otázka, zda se opravdu jedná o novou generaci nebo pouze o decentní facelift. My tvrdíme, že záleží na úhlu pohledu.

Na první pohled by se totiž mohlo zdát, že auto skutečně prošlo pouze běžnou modernizací. Není tomu tak, třebaže vzhledově se od předchozích modelů této značky nová A4 opravdu příliš neliší. Ale jsou to právě ladné a – možná trochu chladné – elegantní linie, které z tohoto německého vozu dělají tolik ceněné a na první pohled rozpoznatelné vozidlo, že by konstruktéři byli sami proti sobě, aby něco významně měnili. Kdepak, zvenčí vám dopřejí jen nějaké drobné inovace, jako je třeba nová maska Single Frame nebo LED světlomety. Vše ostatní se odehrává uvnitř.

Není však všechno zlato, co se třpytí. V případě A4 to platí dvojnásob, protože za ledasjakou parádičkou se skrývá nějaký háček, který onu opulentní nadýchanost zase hezky srazí zpátky na zem. Tak třeba určitě zaujme informace, že nový vůz je o 120 kilogramů lehčí – než se ukáže, že je to zařízeno mimo jiné tím, že místo klasického objemu má palivová nádrž objem pouhých 40 litrů. Na přání vám zdarma dodají i čtyřiapadesátilitrovou, o to nic, ale za každou podobnou informací se zkrátka skrývá něco, co vám radost zkazí.

Interiér A4 je blízký dalším vozům této značky, jako je třeba Q7. Lišta ventilačních otvorů je natažena přes celou šířku palubní desky a od přístrojového štítu po dveře u spolujezdce. Je to povedená designová vychytávka, do které přesně zapadá soustava tlačítek i digitální přístrojový panel a systém MMI Touch. Všechno je na vysoké úrovni, právě tak, jak se od luxusního vozu očekává – a A4 luxusním vozem být určitě chce. Soustava plastů do sebe zapadá na desetiny milimetru přesně, všechny otočné ovladače i páčky se vyznačují precizně aretovaným chodem a nic nezaskřípe ani na největší nerovnosti, se kterou se vůz na českých silnicích bude muset potýkat. Zkrátka a dobře, Audi zde v prémiovosti dalo na frak natolik profláklým luxusním značkám stejné třídy, jako jsou třeba Jaguar XE nebo BMW řady 3, až to bere dech.

A po chvíli nejvyšší chvály je tu čas na slibované „ale“. Oproti výše zmiňovaným vozům Audi A4 zaostává v prostoru. Je to částečně způsobeno i tím, že podélně uložený motor zabírá více místa, než bývá obvyklé, a tak místa v kabině opravdu není mnoho. Takže sice se můžete uvelebit v neskutečně pohodlných sedadlech s nastavitelnou délkou sedáku (pokud si tedy připlatíte), ale prostor vám to o moc nezvětší.

Obdobně ze srovnání vozů podobné třídy vychází i zavazadelník. Není vůbec špatný, je čalouněný a při sklopení zadních sedaček nabízí docela solidní prostor; nakonec dosahuje objemu přes 500 litrů. Jenže většina srovnatelných aut je na tom zkrátka lépe a obvykle mají i větší nakládací otvor. Dveře kufru u A4 nejsou z největších, takže i když nakonec bude prostor k převezení rozměrnějších věcí, možná je dovnitř ani nemusíte dostat.

Vedle základního modelu A4 si můžete připlatit i za dvě doplňkové řady Sport a Design, které posunují výbavu o další kus dále. Sada Sport třeba zahrnuje 18palcová kola, palubní počítač s barevným displejem, multifunkční volant, paket osvětlení nebo sportovní sedadla vepředu. Řada Design nabízí doplňků podstatně více (vedle LED světlometů, třízónové automatické klimatizace nebo asistenční paket pro parkování i vychytávky typu asistenta dálkových světel nebo akustická skla). V plné výbavě si ale nachystejte pořádně tučné prasátko, které budete muset rozbít, protože A4 už pak stojí bezmála milion a půl. Podobně je na tom ale i konkurence z německého tria.

Sympatický čtyřválec 2.0 TDI

Od standardního dieselu 2.0 TDI se sice nedočkáte kdovíjakého výkonu, potěší však průběh točivého momentu i reakce na jakýkoliv pohyb plynovým pedálem. Nejvyšší výkon činí 110 kW v rozmezí 3250 – 4200 ot/min. Největší točivý moment 320 Nm vrcholí při 1500 - 3250 ot./min. I díky vstřikování aditiva AdBlue, které umožňuje spalování oxidu dusíku až ve výfuku při selektivní katalytické redukci, má motor solidní výkonový potenciál, přestože papírové hodnoty výkonu příliš neohromí. Zátah je velice lineární, takže zapomeňte na standardní skokový nástupu kolem 2000 otáček a pak rychlý pokles po překročení hranice 4000 otáček. I po překročení této hranice motor zatahuje velmi přirozeně a to až téměř do 5000 ot/min. A to vše za klidného a plynulého chodu motoru (po zahřátí) a skvěle zvládnutého odhlučnění.

Velice nás potěšila spotřeba pohonných hmot. Sympatické je, že výrobcem udávaná hodnota spotřeby odpovídá realitě. Na běžných silnicích lze jezdit kolem pětilitrové hranice, při defenzivním jízdním stylu nám dokonce palubní počítač ukazoval hodnoty začínající čtyřkou. Ve městě počítejte s odběrem kolem šesti litrů na sto kilometrů. Při dálniční jízdě se s klidem dostanete na 5,5 l/100 km a to hlavně díky dlouhé šestce velmi přesné manuální převodovky.

Úsměv na tváři navíc vykouzlí i jízdní vlastnosti. Jízda s A4 je totiž jako pocit při pití víceleté whisky – kultivovaná a solidní. Odhlučnění motoru i potlačení valivého a aerodynamického hluku jsou na vynikající úrovni, v kabině všechno jenom přede, a to nejen při nízkých rychlostech ve městě, ale i když na to na dálnici šlápnete. Navíc je svezení s audi dostatečně komfortní. Perfektní podvozek kryje všechny nerovnosti, není ani zbytečně tvrdý, ani zbytečně měkký, a umožňuje parádní svezení.

Výtku máme proti potlačené zpětné vazbě od řízení a odpružení, která se pro dynamickou a především sportovní jízdu příliš nehodí. Sportovně založení řidiči tedy budou jízdu za volantem Audi A4 považovat spíše za neosobní a nudnou. Je to vždycky dilema, zda do takového vozu jít, když máte trošku dobrodružnější povahu. U Audi ale máte prakticky vždy na výběr. K dispozici je spousta sportovních prvků z paketu S-line vč. dynamického podvozku a difefernciálu (pro variantu quattro).

Resumé

Nové Audi A4 se dočkalo vylepšení, které možná nejsou viditelná na první pohled, ale o to důležitější práci dělají v rámci automobilu jako celku. Chlubí se moderní elektronikou, luxusním provedením interiéru a vysokou kvalitou materiálů. Naftový dvoulitr je optimální pro běžnou jízdu a skvěle tak koresponduje s pohodlným podvozkem, jenž dokáže slušně odfiltrovat většinu nerovností našich silnic. Velice zajímavou nabídkou je skutečnost, že Audi nově poskytuje všem zákazníkům čtyřletou záruku na nový vůz.

Tým AUTOiNDEX.cz

Audi A4 2.0 TDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1968

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

110 / 3250 - 4200

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

320 / 1500 - 3250

Maximální rychlost (km/h):

221

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

8,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

4,8 / 3,6 / 4,0

Velikost zav. prostoru (l):

480

Objem nádrže (l):

40/54

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1430

Nosnost (kg):

600

Základní cena (kč):

799 900 (1.4 TFSI)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

899 900

Základní parametry
Výrobce:Audi
Model:A4
Karosérie:Sedan
Motor:2.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -