Cestou necestou - Citroen Berlingo 1.6 BlueHDI (TEST)

Testy
01.11.2015

F T G

Cestou necestou - Citroen Berlingo 1.6 BlueHDI (TEST)

Nové Berlingo prošlo nedávno faceliftem a dostalo úspornější motory plnící přísnou normu Euro 6. Citroen se také chlubí variabilnějším interiérem s modernějšími prvky. Testovali jsme model s offroadovým paketem XTR a úsporným motorem 1.6 BlueHDi pod kapotou.

Citroënu Berlingo je velice oblíbená osobní verze dodávky, která se vyrábí od roku 2008. Od té doby si prošla dvěma modernizacemi. Ta poslední se zaměřila především na úpravu motorizací.

Není žádným tajemstvím, že právě berlingo je přímým dvojčetem Peugeotu Partner. Oba modely od sebe odlišují vesměs jen kosmetické úpravy, klíčovou technologii tedy tyto vozy sdílí. V západní Evropě převládají užitkové varianty těchto automobilů, takže jsou velmi často využívány hlavně řemeslníky, živnostníky nebo různými dopravními společnostmi. U nás na silnicích potkáte hlavně jejich osobní modifikace, protože svým vnitřním prostorem dokážou zdatně konkurovat rodinným kombi s daleko vyšší cenovkou.

Snaha o individualizaci

Citroen Berlingo s outdoorovým paketem XTR se snaží vyjít vstříc zákazníkům toužícím po originalitě. Výbava XTR má zajistit lepší ochranu nejen proti odlétajícím kamínkům, ale i různým oděrkám způsobených jízdou například po nezpevněných lesních cestách. Právě v lehkém terénu jsme ocenili robustní přední nárazník z částečně nelakovaných plastů. U levnějších variant je pak celý nelakovaný.

V rámci modernizace se posunul pás LED denního svícení níže, těsně nad mlhovky. Při pohledu na vůz z boku asi nikoho nepřekvapí plastové prahy či široké boční ochranné lišty. Trochu nám na voze chybí snad jen plastové lemování blatníků, které dobře poslouží jako další ochrana laku při jízdě po nezpevněném povrchu. Detailem jsou pak černé kliky předních a zadních (posuvných) dveří. Zadní část Berlinga XTR pak přitahuje pozornost především černým nárazníkem.

Modernizace dále přinesla dvě nové barvy lakování karosérie a také nové vzory látkového čalounění uvnitř vozu. Součástí výbavy můžou být i dvě samostatná vyjímatelná sedadla v zavazadelníku tvořící sedmimístné provedení. Palubní deska dostala nový sedmipalcový dotykový displej. Zahrnuje veškeré ovládání audiosoustavy a také další funkce, jako například Bluetooth apod. Zanedlouho dostane i funkci Mirror Screen, který dokáže zobrazit displej připojeného smartphonu. Nechme se ale překvapit.

Přístrojová deska je velmi členitá a ovladače typicky francouzské. Přestože kvalita plastů odpovídá spíše kategorii užitkových vozů, díky perfektnímu slícování při jízdě nic nevrže. Nové Berlingo můžete vybavit i praktickou couvací kamerou nebo jen parkovacími senzory. Ty můžete nově mít vpředu i vzadu. Auto má dostat i bezpečnostní prvek Active City Brake, jenž při hrozící kolizi samočinně aktivuje brzdy. Systém využívá sofistikovaného laseru v předním skle.

Úsporný a výkonný motor 1.6 BlueHDI

Za volantem se sedí pohodlně a to zejména díky nastavitelnému sedadlu prakticky ve všech směrech. Volant lze přitáhnout k tělu podle potřeby, trochu nám však vadila poměrně krátká vzdálenost sedadla od pedálů a to i v případě posunutí sedadla vzad. Nakonec jsme si však zvykli a užívali si vyšší pozice za volantem a tužších pohodlných sedadel.

Podvozek varianty XTR je o jeden centimetr vyšší. Není to mnoho, ale i přes to je to na jízdních vlastnostech znát. Automobil je trochu houpavější a třeba ve městě si můžete dovolit přejezdy prakticky jakýchkoliv obrubníků. Protože Berlingo XTR má standardně poháněnou přední nápravu, jako běžný model, hodnotíme dané zvýšení jako optimální. Do těžšího terénu se s vozem stejně pouštět nemůžete a na polní cesty XTR bohatě stačí.

Zajímavostí je příplatkový systém Grip Control, který je v nabídce pouze pro variantu XTR. Ten sice nesupluje pohon všech kol, ale optimalizuje trakci vozu podle aktuálních jízdních podmínek prostřednictvím stabilizačního systému. Ovládá se otočným ovladačem vpravo pod volantem. V praxi elektronika funguje obstojně. Na povrchu se zhoršenou adhezí umožňuje částečný prokluz kol, což zvyšuje šanci dostat auto z problematických situací.

Při jízdě s Berlingem XTR je pochopitelně nutné počítat s vyšším aerodynamickým hlukem a především díky vyšší stavbě karosérie. Příznivci nafty si můžou vybírat mezi třemi variantami této nové generace motorů. My jsme testovali nejvýkonnější BlueHDI s maximálním výkonem 88 kW při 3500 ot/min. Největší točivý moment 300 N.m je k dispozici již při 1750 ot/min. Nový motor 1.6 BlueHDi je velice kultivovaný a v praxi se chlubí perfektním zátahem již od 1800 ot/min.

Nejsilnější verze testovaného motoru konečně dostala šestistupňový manuál. Před modernizací byla totiž v nabídce pouze s pětistupňovou převodovku. Ostatní dieselové varianty jsou vybaveny buď pětikvaltem nebo robotizovanou převodovkou ETG6. Přestože přesnost šestistupňového manuálu není nejlepší, odstupňování převodovky je optimální a s vozem se příjemně jezdí.

Co se týká dynamických vlastností, 88 kilowatová pohonná jednotka nabízí dostatek potenciálu prakticky pro všechny jízdní režimy. Citroen slušně zrychluje i při plném zatížení posádkou a nákladem. Slib výrobce ohledně snížení spotřeby pohonných hmot (až o jeden litr na sto kilometrů) v rámci nové řady dieselových motorů můžeme potvrdit. S berlingem jsme jezdili kolem 5 l/100 kilometrů, ve městě je nutné počítat se spotřebou zhruba o jeden litr vyšší.

Díky přítomnosti šestistupňové převodovky si nyní posádka užije i dálniční jízdu. Při rychlostním limitu 130 km/h točí motor příznivých 2500 ot/min a spotřebuje pouze kolem 7 l nafty na 100 kilometrů. To je s ohledem na výšku karosérie slušný výsledek.

Řízení není příliš komunikativní, což jsme ale ani u tohoto typu automobilu nečekali. Potěší však velmi slušný poloměr otáčení. Brzdy zaslouží pochvalu za dobrý brzdný účinek a citlivé dávkování.

Resumé

Modernizovaný Citroën Berlingo se opět o kus přiblížil klasickým velkoprostorovým vozům a to nejen v oblasti techniky, ale především komfortu. Auto stále nabízí dostatek prostoru a skvělou variabilitu. Varianta XTR navíc posouvá užitné vlastnosti citroenu ještě o kus dále. Citroen si stále zachovává příznivou pořizovací cenu, jež startuje na 314 900 Kč (akční cena) za základní variantu s benzinovým motorem 1.6 VTi. A to je jeho hlavní deviza.

Tým AUTOiNDEX.cz

Citroen Berlingo 1.6 HDi XTR

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1560

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

88 / 3500

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

300 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

176

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

11,4

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

4,9 / 4,2 / 4,4

Velikost zav. prostoru (l):

675

Objem nádrže (l):

60

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1473

Nosnost (kg):

612

Základní cena (kč):

314 900 (1,6 Vti, Live, akční cena)

Cena s testovaným motorem (kč):

379 900 (Feel, akční cena)

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:Berlingo
Karosérie:MPV
Motor:1.6 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -