Volvo XC70 D4 AWD - cestou necestou (TEST)

Testy
28.10.2013

F T G

Volvo XC70 D4 AWD - cestou necestou (TEST)

Největší kombi od Volva nese název XC70 patří mezi mimořádně zdařilé vozy. Vysoká úroveň bezpečnosti, pohodlí a v neposlední řadě také prostoru to bezesporu potvrzují. Vznětový motor D4 navíc tento crossover doslova předurčuje pro delší cestování.

Jedna z prvních věcí, která nás na testovaném modelu zaujala, byl typický severský design, který působí v místní záplavě německých prémiových vozů, jako balzám na duši. Ocenění zaslouží fakt, že ztvárnění karosérie prakticky nestárne a majestátní karosérie stále navazuje na předchozí modely této značky. Je tedy vidět, že tradiční hodnoty Volvo vyznává už pěknou řádku let.

Klasické tvary a jejich přidaná hodnota

Volvo XC70 je zajímavé velice jednoduchým způsobem. Absence komplikovaných tvarů totiž karosérii zaručuje nejen neotřelost, ale také odpověď na udržení moderního vzhledu pěknou řádku let. Hranatá karosérie XC70 sice na jednu stranu působí studeným dojmem, na druhou se však rozhodně jedná o originální kombi, za kterým se spousta lidí otočí. Vyšší světlost podvozku XC70 navíc strhává pozornost i u zarytých odpůrců SUV.

Charakteristickým prvkem testovaného volva jsou vertikální zadní světlomety, stejně jako učebnicová karosérie bez jakéhokoliv svažování střechy či jiných designérských specialit současnosti. Crossover od volva k tomu všemu ještě přidává masivní přední nárazník a bohaté oplastování prahů a bočních lemů blatníků.

Fakt, že je v jednoduchosti síla platí také o interiéru. Ten působí moderním a chladným dojmem zároveň. Není se ale čeho bát. Hnědé kožené čalounění testovaného vozu je zárukou solidní dávky útulnosti. Sedadla jsou měkká a nadmíru pohodlná a i přesto, že nenabízí takové boční držení těla, řadíme je mezi špičku kategorie. Potěší také jejich mimořádně účinné vyhřívání a odvětrávání.

Od německé konkurence tedy volvo asi nejvíce odlišuje naprosto jiný styl zpracování přístrojové desky, která se zdá být jednodušší. Výjimkou je však tenký středový panel, který byl obdarován množstvím tlačítek o různé velikosti. Na jejich ovládání si však poměrně rychle zvykli. Systém Volvo Sensus, kterým automobilka označila ovládací prostředí, nabízí bohaté možnosti konektivity různých externích zařízení (telefon, iPad, MP4 přehrávač apod.).

Samotný přístrojový panel vypadá jednoduše, v každém kruhovém ukazateli se však nachází displej s poměrně bohatou informační schopností. Čeština je při komunikaci samozřejmostí. LCD navigačního systému se nachází v samostatné kapličce, přímo ve středu interiéru.

Prostor interiéru je na solidní úrovni, obzvláště potěší zavazadelník. Ten se chlubí objemem 555 litrů, po sklopení opěradel zadních sedadel lze do něj naskládat až 1580 litrů nákladu. Hlavní výhodou je jednoduché skládání zavazadel na sebe, čemuž nadmíru vyhovují hranaté tvary karosérie. Reálná využitelnost zavazadelníku je tedy o poznání lepší než u prémiových kombíků německého tria. Bravo!

D4 – sňatek z rozumu

Testovaný model poháněl pětiválcový turbodiesel 2,4 l s označením D4 AWD. Nejvyššího výkonu 120 kW motor dosahuje při 4000 ot/min, největší točivý moment 420 N.m pak vrcholí v rozmezí 1500 – 2500 ot/min. Motor D4 v současnosti představuje nejslabší diesel v nabídce pro modelovou řadu XC70. Výkonnější alternativou je dvěma turbodmychadly dopovaný pětiválec D5 AWD (158 kW) či ještě silnější D5 AWD Polestar (169 kW).

Výkonový potenciál zkoušené motorizace D4 je pro relativně těžké volvo (1,8 t) tak akorát. Vyšší výkon bychom ocenili snad jen při předjíždění s plně naloženým vozem. Spotřeba pohonných hmot se ve městě pohybuje kolem 8,5 l/100 km, mimo město však lze s lehkou nohou jezdit i za sedm litrů na sto kilometrů. Při dálničním limitu 130 km/h točí motor 2400 ot/min a spotřebuje kolem 7,4 l/100 km. S ohledem na zmiňovanou pohotovostní hmotnost vozu, považujeme tyto hodnoty za příznivé. Pochvalu si také zaslouží zvukový projev motoru, jehož pět válců je zárukou nenapodobitelné akustiky.

Motor námi testovaného vozu byl spojen se šestistupňovou automatickou převodovkou Geatronic, která se k tomuto dálničnímu křižníku výborně hodí. Automat relativně rychle řadí a chová se velice intuitivně. Novinkou jsou pádla pod volantem s příjemným ovládáním, které řidič využije pro manuální změny převodových stupňů. Přestože je jejich přítomnost u takto pojatého vozu diskutabilní, oceňujeme, že se Volvo zákazníkům snaží nabídnout veškerý komfort, jako konkurence.

Lék na české silnice

Jízda s Volvem XC70 je díky komfortnímu podvozku a sedmnáctipalcovým kolům vynikajícím kompromisem mezi pohlcování nerovností a směrovou stabilitou. I přes vyšší světlou výšku se však karosérie nikterak nenaklání, za což si konstruktéři vozu zaslouží uznání. Trochu nám vadilo snad jen citlivost podvozku na přejezd série drobných nerovností. Ostatní však podvozek zvládá suverénně.

Za příplatek lze získat nastavitelný podvozek v režimech Comfort, Sport a Advanced. Označení prvních dvou režimu asi nemusíme popisovat, poslední volba znamená automatické přizpůsobení tlumících prvků aktuálním podmínkám. Systém tedy nastaví podvozek i třeba podle jízdního stylu řidiče.

Od řízení samozřejmě kdovíjakou zpětnou vazbu očekávat nelze. Volvo XC70 je už z principu naladěno na komfortní notu ve všech ohledech. Brzdy jsou účinné, nevadnou ani při opakovaném brzdění a dobře se dávkují.

V lehkém terénu řidič ocení perfektní trakci pohonu všech kol, který má na starost Haldex. Nájezdové úhly jsou pochopitelně kvůli relativně velkému přesahu karosérie (hlavně vpředu) omezené, což je třeba mít na paměti při přejezdu terénních nerovností. Hlavním pravidlem při jízdě po lesních cestách by měla být opatrnost, na spodní části motoru jsme totiž nenalezli žádné ochranné kryty. Hliníkový dekor na nárazníku je ve skutečnosti pouze plastem. Škoda.

Důraz na maximální bezpečnost

Mimo dnes již poměrně běžných systémů, jako je třeba ekologicky zaměřený Start/Stop, se Volvo chlubí zejména pokrokovými bezpečnostními prvky. Samozřejmostí je City Safety, který umí odvrátit hrozící kolizi či zmírnit její následky samovolným brzděním. Proto má auto v horní části čelního skla umístěnou kameru, která neustále monitoruje provoz před vozem. Volvo se chlubí i schopností detekcí chodců s možností automatického brzdění.

S tím je spojen také systém monitorující bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla nebo jiné statické překážky. Pokud elektronika vyhodnotí, že řidič dostatečně nereaguje, rozbliká se na head-up displeji, v zorném poli řidiče, červené varovné světlo spolu s akustickým tónem. V případě, že řidič nezareaguje včas, automobil začne samovolně brzdit. Tuto bezpečností výbavu nabízejí i jiné značky, podle nedávného srovnávacího testu společnosti ADAC se však systém u Volva chová nejlépe.

Tento prvek se nabízí v kombinaci s adaptivním tempomatem, který je zase příjemným společníkem při jízdě po dálnici. Stále však upravuje rychlost vozu o něco dříve, než by bylo nutné. Dobrou zprávou je, že tempomat zvládá i úplné zastavení či popojíždění v koloně. Samozřejmostí takto bohatě vybaveného volva byl systém hlídající mrtvý úhel, hlídání únavy řidiče nebo třeba výstraha před opuštěním jízdního pruhu.

Závěr

Volvo XC70 je velice povedený crossover s nestárnoucím vzhledem a špičkovou technikou. Posádce nabízí komfortní a bezpečnou jízdu a v neposlední řadě také vynikající vnitřní prostor a skvěle využitelný zavazadelník. Testovaná motorizace je příjemná a potěší i relativně nízkou spotřebou. V nabídce motorů pro tento model nám chybí snad šestiválcový diesel.

Tým AUTOiNDEX.cz

Volvo XC70 D4 AWD Geartronic

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

2400

Počet válců

5

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

120 /4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

420 / 1500-2500

Maximální rychlost (km/h):

195

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

10,8

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

-/- / 6,4

Velikost zav. prostoru (l):

555

Objem nádrže (l):

70

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1799

Nosnost (kg):

601

Základní cena (kč):

1 097 500 (D4 2.0L, Kinetic)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

1 159 000 (D4 AWD 2.4L, Kinetic )

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:XC70
Karosérie:Kombi
Motor:D4
Palivo:nafta
Rok výroby:2013
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -