Barum Czech Rally - 43. ročník

Motorsport
14.09.2013

F T G

Barum Czech Rally - 43. ročník

Jedním z největších svátků u nás je pro všechny příznivce motoristického sportu Barum Czech Rally, pořádaná od 30. srpna do 1. září ve Zlíně a jeho okolí. Kvalita startovního pole je v tomto závodě zaručena, rally je zařazena do seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) a do Mediasposrt Mezinárodního mistrovství České republiky v rally (MMČR).

Letos se do závodu přihlásilo celkem 88 posádek z 18 zemí světa. Za největšího favorita závodu byl před startem považován jezdec továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký. O věhlasu tohoto podniku vypovídá fakt, že v tiskovém středisku ve Zlíně se letos akreditovalo 227 novinářů z 18 zemí světa.

Průběh závodu

Pátek 30. srpna 2013

Po páteční dopolední testovací RZ v okolí Slušovic následoval podvečerní slavnostní start před zlínskou radnicí, který byl předzvěstí mimořádně atraktivního večerního programu v podobě populární městské erzety. Pořadatelé připravili tříkilometrovou trať, která vedla mimo jiné přes tovární areál baťovských závodů nebo skrz autobusové nádraží ve Zlíně. Zajímavostí pátečního programu byla účast nejlepšího českého badmintonisty Petra Koukala, který si na dopolední trase kolem Hvozdné vyzkoušel roli spolujezdce, a to v Citroenu DS3 R3T Australanky Molly Taylorové.

Sobota 31. srpna 2013

První etapa závodu startovala v sobotu v 8:30. Jako každý rok se dal očekávat tuhý boj doslova o každý metr. Tratě „Barumky“ jsou svou náročností pověstné, jezdí se na úzkých rozbitých cestách s prudce lomenými zatáčkami, kde každé zaváhání může pořádně zamíchat s pořadím.

Podobně jako v páteční městské erzetě kraloval na trati i tentokrát největší favorit závodu – Jan Kopecký se Škodou Fabií S2000, který postupně navyšoval svůj náskok a na konci dne měl na druhého Václava Pecha, jezdícího na Mini John Cooper Works S2000, náskok 37,5 vteřiny. Jako třetí se průběžně umístil trojnásobný vítěz Barum Czech Rally Roman Kresta (Škoda Fabia S2000), který na vedoucího jezdce ztrácel minutu a pět vteřin. Ze soutěže odpadl obhájce loňského třetího místa Tomáš Kostka, jezdící na voze Ford Fiesta R5 a také Fin Esapekka Lappi, který ve čtvrté RZ narazil do stromu a kvůli defektu na ochranném rámu později odstoupil.

Neděle 1. září 2013

Zbývajících šest rychlostních zkoušek bylo na programu v neděli. Na rozdíl od předchozího dne čekal závodníky na trati déšť a bahno, takže se dala očekávat spíše taktická bitva. Dopolední zkoušky svědčily za deště tentokrát nejvíce Romanu Krestovi, který jel na hraně rizika a zajel dvakrát nejrychlejší čas.

Suverén Jan Kopecký zvolil sázku na jistotu a bylo vidět, že hlavním jeho cílem bylo neudělat zbytečnou chybu a udržet náskok z předchozího dne. Václav Pech se na druhém místě udržel, ale ztrátu na Kopeckého ještě prohloubil, a to zejména z důvodu výběru špatných pneumatik. To Roman Kresta po nadějném dopoledni spadl až na celkové 5. místo, protože jej v jedenácté erzetě přibrzdil defekt, který ho stál časové manko tři a půl minuty. Na třetí celkové místo se tak posunul Jaromír Tarabus (Škoda Fabia S2000).

Závodník z Kostelce nad Orlicí, Jan Kopecký, nakonec suverénní výkon potvrdil celkovým vítězstvím a stal se pátým jezdcem, kterému se na této rally podařilo vyhrát třikrát. Díky čtvrté výhře v závodu českého mistrovství se Kopecký hlasitě přihlásil k obhajobě titulu, o který se s největší pravděpodobností popere s Václavem Pechem na posledním podniku domácího šampionátu MMČR v Příbrami, který se pojeden první víkend v říjnu.

Výsledky v ostatních kategoriích

Mezi produkčními vozy se dařilo Miroslavu Jakešovi na voze Mitsubishi Lancer Evo IX; v kategorii žen dominovala Australanka Moly Taylorová s Citroenem, která si na prvním místě vypracovala dvouminutový náskok na Bulharku Jekatěrinu Stratievovou, Češka Martina Daňhelová skončila třetí. Ve sledované kategorii dvoukolek kralovala posádka Černý/Kohout na voze Peugeot 208 R2, která do cíle dojela s náskokem minuty a třinácti vteřin na Itala Elwise Chentre (Škoda Fabia R2). O úspěchu Tomáše Černého v kategorii předokolek ještě bude řeč níže.

Kategorii předokolek 2WD opanoval tým Peugeot

Tomáš Černý nedal ve své kategorii soupeři „přičichnout“ již od třetího měřeného úseku. Rozhodující náskok si posádka Peugeotu vytvořila hned v první etapě závodu. „Vyždímali jsme ze sebe i z vozu totální maximum. Nechtěli jsme nijak taktizovat,“ komentoval po dojezdu ostrý nástup Tomáš Černý. Skvělý výsledek továrního týmu Peugeot podtrhuje i fakt, že vůz Peugeot 208 R byl schopný svádět vteřinové souboje se soupeři s výkonnějšími stroji, což dokládá i vynikající celkové 12. místo v soutěži. Vítězství ve 43. ročníku Barum Czech Rally znamená pro tým Peugeot Černý Racing Team předčasný zisk titulu Mistrů ČR v kategorii 2WD, a to bez ohledu na výsledek posledního závodu šampionátu v Příbrami.

Konečné pořadí Barum Czech Rally Zlín 2013 1. Kopecký, Dresler (CZE, Škoda Fabia S2000) 2:15:23,0 hod 2. Pech, Uhel (CZE, Mini John Cooper Works S2000) + 1:01,6 min 3. Tarabus, Trunkát (CZE, Škoda Fabia S2000) + 2:32,7 min 4. Wiegand, Christian (DEU, Škoda Fabia S2000) + 3:04,3 min 5. Kresta, Gross (CZE, Škoda Fabia S2000) + 3:58,7 min 6. Jakeš, Norek (CZE, Mitsubishi Lancer Evo IX) + 6:35,8 min 7. Orsák, Kostka (CZE, Mitsubishi Lancer Evo IX R4) + 7:52,1 min 8. Valoušek, Škardová (CZE, Ford Fiesta R5) + 7:52,6 min 9. Tlusťák, Vyoral (CZE, Škoda Fabia S2000) + 8:27,4 min 10. Kořístka, Drozd (CZE, Mitsubishi Lancer Evo IX) + 9:37,2 min 2WD: 1. (12.) Černý, Kohout (CZE, Peugeot 208 R2) + 13:20,5 min

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -