Volvo V40 D2 - švédský tah na německou branku (TEST)

Testy
19.11.2012

F T G

Volvo V40 D2 - švédský tah na německou branku (TEST)

Horká novinka od Volva letošního roku se jmenuje V40 a má oslovit zákazníky se zájmem o prémiový kompakt nižší střední třídy. Testovali jsme model se základním turbodieselem 1.6 (84 kW), který se má stát vůbec nejprodávanějším.

Volvo V40 navazuje na dynamický vzhled ostatních modelů této značky, nutno však dodat, že působí ještě o kus sportovnějším dojmem. Klínovitý profil karosérie zdůrazňuje stoupající boční prolis v oblasti spodní části dveří a zužující se okna. Zadní části dominuje spoiler pátých dveří, který se dodává v rámci standardní výbavy.

Asi nikoho nepřekvapí ani vysoko umístěné sdružené světlomety ve stylu předchozího hatchbacku C30. Příď dostala kvůli ochraně chodců airbag, kvůli kterému má výrazně zešikmenou kapotu. Dražší varianty se chlubí denním svícením LED v předním nárazníku.

Volvo V40 působí harmonicky a vyváženě a to i přes jeho velkou dávku originality. Za povšimnutí také stojí jemný prolis nad klikami zadních dveří, který jen potvrzuje špičkovou práci designérů této švédské automobilky.

Interiér propracovaný do posledního detailu

Po usednutí do interiéru okamžitě chválíme pohodlná sedadla. Je to již tradiční chlouba Volva a ani v tomto relativně malém kompaktu neponechala automobilka nic náhodě. Ani po delší jízdě jsme z vozu nevystupovali unaveni, tuhá a ergonomicky skvěle tvarovaná sedadla opravdu poskytují maximální komfort. Výtku si zaslouží snad jen nastavování opěradel pomocí klasické růžice. Přístup k ní je totiž kvůli širokému sloupku poměrně špatný.

Horší je to s pohodlím na zadních sedadlech a to zejména kvůli nedostatku místa v oblasti kolen. Tři pasažéři se budou na zadní řadě trochu mačkat, za což může menší šířka interiéru. I tady v tom případě platí, že bezpečnost v podobě poměrně robustních dveří přináší svojí daň.

Oceňujeme použití kvalitních materiálů přístrojové desky a také čalounění sedadel, jenž je na vysoké úrovni. Tříramenný volant padne dobře do ruky díky poměrně tlustému věnci. Škoda jen těch titěrných tlačítek na středové konzole, sloužící pro ovládání audiosoustavy a klimatizace.

Celkově přístrojová deska sází na jednoduchost a moderní pojetí. Digitální přístrojový štít umí zobrazit nejen analogový rychloměr, ale také otáčkoměr, ukazatel hospodárné jízdy Eco guide, teplotu chladicí kapaliny atd. Pomocí palubního počítače, který pochopitelně komunikuje česky, lze totiž volit mezi třemi různými styly. Například režim Performance zobrazí červeně prokreslený analogový otáčkoměr, v jehož horní části se ukáže i digitální rychloměr. Zajímavý je také režim Eco v zeleném provedení.

Pochvalu si zaslouží podsvětlená hlavice řadicí páky stejně jako bíle lakovaná středová konzola. Nadčasovým detailem je také bezrámové zpětné zrcátko. Vnitřní osvětlení obstarávají diody LED, jejichž barevný odstín a intenzitu lze měnit. Zavazadelník pojme 335 litrů nákladu, zákazník si může připlatit za dvojitou podlážku.

Druhý stupeň výbavy Kinetic, ve které byl i námi zkoušený vůz, se mimo jiné chlubí osmi airbagy, dvouzónovou klimatizací či stabilizačním systémem. Velkým krokem dopředu je již zmiňovaný airbag pod kapotou, který je vůbec prvním venkovním airbagem sériově montovaným do automobilu. Volvo má tak opět další prvenství v bezpečnostní výbavě a právem si zachovává pověst výrobce, jenž právě v této oblasti udává směr.

Povedený základ D2 a agilní podvozek

Nejslabší motor pod kapotou V40 reprezentuje vznětová šestnáctistovka s nejvyšším výkonem 84 kW a největším točivým momentem 270 N.m při 1750-2500 ot/min. Nenechte se ale mýlit, testované volvo s ním rozhodně není žádnou brzdou provozu. Po překročení hranice 1500 ot/min motor totiž překvapivě zatahuje a zároveň zní velmi kultivovaným dojmem.

Asi není žádným tajemstvím, že pohonná jednotka vychází z motorů továrny Ford. V kombinaci s povedeným šestistupňovým manuálem se jedná o zajímavou volbu, která vyhoví požadavkům většiny řidičů. Navíc je motor i poměrně úsporný.

Ve městě jsme jezdili kolem 5,3 l/100 km, mimo město spotřeba výrazně klesá pod pětilitrovou hranici. Na dálnici počítejte se spotřebou 6 l/100 km, pokud tedy budete dodržovat nejvyšší povolenou rychlost u nás.

Slova chvály si také zaslouží podvozek, který koncepčně vychází z focusu či Mazdy 3. Je perfektně naladěný a to i pro dynamickou jízdu. Navíc se umí bravurně vypořádat s nerovnostmi našich silnici. V kombinaci se strmým řízením a povedeným řazením je jízda s tímto volvem poměrně zábavnou záležitostí.

Resumé

Nový skandinávský hatchback je plnohodnotným konkurentem prémiových modelů jako jsou Audi A3, BMW řady 1 a Mercedesu třídy A. Vypadá velice atraktivně a stejně dobře jezdí. Zajímavá je také cenová politika výrobce, který nabízí dobře vybavený vůz za méně, než je tomu u německých značek.

Tým AUTOiNDEX.cz

Volvo V40 D2

Mercedes-Benz A 180 CDI BE

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1560

1461

Válce:

4

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

84 / 3600

80 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

270 / 1750 - 2500

260 / 1750 - 2500

Maximální rychlost (km/h):

190

190

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

12,3

11,3

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

- / - / 3,8

4,7 / 3,6 / 4,0

Velikost zav. prostoru (l):

335

341

Objem nádrže (l):

52

50

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1357

1395

Nosnost (kg):

533

565

Základní cena (Kč):

590 000 (D2)

649 060 (180 CDI BE)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (Kč):

590 000

649 060

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:V40
Karosérie:Hatchback
Motor:D2
Palivo:nafta
Rok výroby:2012
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -