Vrcholový crossover ze Švédska - Volvo XC70 D3 AWD (TEST)

Testy
30.07.2012

F T G

Vrcholový crossover ze Švédska - Volvo XC70 D3 AWD (TEST)

Velké kombi XC70 od Volva již dobře známe. Naší redakcí prošly prakticky všechny varianty, kromě vznětové motorizace D3 s pohonem všech kol a manuálem. Právě tento model nyní parkujeme v redakční garáži, navíc v nejvyšší výbavě. Patří ještě vůbec toto SUV mimo zpevněné cesty?

Volvo je typické svým severským designem a ani XC70 není výjimkou. Stačí se podívat na její majestátní karosérii. Auto, které je na jednu stranu moderní a šik zároveň velmi dobře navazuje na předchozí modely této značky. Tradiční hodnoty tedy tato automobilka, jako jedna z mála, ctí dokonale…

Vlastní cestou

Vertikální světlomety jsou pro kombíky od Volva skoro povinné a oko potěší i učebnicová karosérie bez jakéhokoliv svažování střechy či jiných designérských specialit současnosti. XC70 k tomu všemu přidává ještě masivní přední nárazník a bohaté oplastování prahů a bočních lemů blatníků. Testovaný kousek navíc ještě dostal bronzovou metalízu, která autu perfektně sedí.

Žádné komplikované křivky tedy na tomto volvu nenajdete. Jednoduchost a určitá studenost karosérie má za následek fakt, že i po pár letech vypadá tento automobil neotřele. A dalších pár let ještě takovým bude. To je přesně ta vlastnost, která je této značce vlastní. Bravo.

To, že je v jednoduchosti krása platí také o interiéru. Severská tvorba působí mrazivě a moderně zároveň, což Volvo asi nejvíce odlišuje od německé konkurence. Nejvyšší výbava byla zárukou opravdového luxusu v čele s dvoubarevným interiérem doplněným bronzově lesklým dekorem, který skvěle ladí k barvě karosérie.

Měkká a nadmíru pohodlná sedadla sice nenabídnou takové boční držení těla, ale kdo by se s tímto dvoutunovým kombi pouštěl do nějakých dravých průjezdů serpentin? Hlavní je, že sedadlům nechybí vyhřívání ani účinné odvětrávání. Středový „plovoucí“ panel byl sice obdarován poměrně slušnou porcí tlačítek o různé velikosti, časem si však na ovládání jednotlivých funkcí zvyknete. Systém Volvo Sensus, kterým automobilka označila ovládací prostředí, nabízí bohaté možnosti konektivity různých externích zařízení (telefon, iPad, MP4 přehrávač apod.).

Kaplička přístrojů vypadá jednoduše, v každém kruhovém ukazateli však naleznete displej s poměrně bohatou informační schopností. Čeština je při komunikaci samozřejmostí. Navigační systém sice nepatří v prémiovém segmentu ke špičce, rozhodně ale nepůsobí tak podprůměrně, jako tomu bylo ještě nedávno. To když se obrazovka vysouvala z útrob přístrojové desky. LCD displej se nyní nachází v samostatné kapličce, přímo ve středu interiéru.

Námi testovanému vozu nechyběl ani kvalitní TV tunner včetně dvou LCD displejů v zadní části hlavových opěrek. Ty si nejvíc užijí pravděpodobně ty nejmladší cestující. Pochvalu zaslouží také kožené obšití přístrojové desky a to i její horní části. Niť je světlá, kůže tmavá, celek působí nadmíru luxusně.

Na předních sedadlech je místa dostatek, vzadu by ho mohlo být více. Zejména v oblasti kolen a nártů bychom na zadních sedadlech ocenili trochu více prostoru. Hodit se může sklopná mříž oddělující zadní sedadla od zavazadlového prostoru. Ten se chlubí objemem 555 litrů.

D3 = D4

Testovaný model poháněla slabší verze pětiválcového turbodieselu 2,4 l, která se až do teď jmenovala D3 AWD. Pro model 2013 dostal motor název D4 AWD, jeho parametry ale zůstávají beze změn. Nejvyšší výkon 120 kW a největší točivý moment 420 N.m je dobrým kompromisem mezi nejslabším dvoulitrem D3 (pouze s pohonem předních kol) a relativně silným D5 AWD.

Motor námi testovaného vozu byl spojen se šestistupňovým manuálem, který se k této kombinaci příliš nehodí. Dostatečný krouticí moment je k dispozici již v nízkých otáčkách, takže řidič neustále řadí na vyšší stupeň, což zejména ve městě nemusí být právě komfortní. Doporučujeme si tedy připlatit za automatickou převodovku.

Dynamika auta je spíše průměrná, za což může především hmotnost testovaného auta, které se není co divit. Částečně se to podepsalo také na spotřebě, která činí ve městě zhruba 9 litrů, mimo město však lze s lehkou nohou jezdit i za sedm litrů na sto kilometrů. Při dálničním limitu 130 km/h točí motor 2400 ot/min a spotřebuje kolem 8,5 l/100 km. Protože testované volvo nemá být žádným sprinterem, jeví se nám testovaná motorizace D3 jako optimální. Navíc má i poměrně příjemný zvuk.

Komfort nadevše

Auto se na silnici chová velmi dobře a to i ve vysokých rychlostech. V interiéru je příjemné ticho a stabilita je na úrovni. Svůj podíl na tom bezesporu má i nastavitelný podvozek (+35 tisíc). K dispozici jsou režimy Comfort, Sport a Advanced. První dva asi netřeba popisovat, poslední volba znamená automatické přizpůsobení momentálním podmínkám, které berou rovněž v úvahu jízdní styl řidiče. Vzhledem k tomu, že se karosérie volva kvůli podvozku s vyšší světlou výškou trochu naklání, většinou jsme využívali režim Sport.

Kdovíjakou zpětnou vazbu od řízení pochopitelně očekávat nelze. Volvo XC70 je už z principu naladěno na komfortní notu ve všech ohledech. Ani řazení manuální převodovky není kdovíjak přesné, o naší preferenci volby automatu jsme se již zmiňovali. Proti brzdám nemáme výhrady, nevadnou ani při opakovaném brzdění a jejich účinnost je dnes standardem.

S autem jsme vyrazili i mimo zpevněné silnice a nutno dodat, že nás ani v lehkém terénu nezklamalo. Nájezdové úhly jsou pochopitelně kvůli relativně velkému přesahu karosérie (hlavně vpředu) omezené, kvalitní systém pohonu všech kol si však umí poradit s kdejakou nástrahou. Hlavním pravidlem při jízdě po lesních cestách je však opatrnost, vždyť na spodní části motoru žádné bytelné kryty nenajdete. Hliníkový dekor na nárazníku je ve skutečnosti pouze plastem.

Moderní technologie pořád na špičce

Mimo dnes již poměrně běžných systémů, jako je třeba ekologicky zaměřený Start/Stop, se Volvo chlubí zejména pokrokovými bezpečnostními prvky. Samozřejmostí je City Safety, který umí odvrátit hrozící kolizi či zmírnit její následky samovolným brzděním. Proto má auto v horní části čelního skla umístěnou kameru, která neustále monitoruje provoz před vozem. Volvo se chlubí i schopností detekcí chodců s možností automatického brzdění.

S tím je spojen také systém monitorující bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla nebo jiné statické překážky. Pokud elektronika vyhodnotí, že řidič dostatečně nereaguje, rozbliká se na head-up displeji, v zorném poli řidiče, červené varovné světlo spolu s akustickým tónem. V případě, že řidič nezareaguje včas, automobil začne samovolně brzdit. Tuto bezpečností výbavu nabízejí i jiné značky, podle nedávného srovnávacího testu společnosti ADAC se však systém u Volva chová nejlépe.

Tento prvek se nabízí v kombinaci s adaptivním tempomatem, který je zase příjemným společníkem při jízdě po dálnici. Stále však upravuje rychlost vozu o něco dříve, než by bylo nutné. Samozřejmostí takto bohatě vybaveného volva byl systém hlídající mrtvý úhel, hlídání únavy řidiče nebo třeba výstraha před opuštěním jízdního pruhu.

Závěr

Volvo XC70 je robustní a pohledné kombi, které ocení především zákazníci s preferencí komfortní a bezpečné jízdy. Jako bonus švédský crossover přidává jedinečný design a související neotřelou image, která z tohoto prémiového volva doslova srší. I přesto, že je XC70 na trhu již pěknou řádku let, je jasné, že má stále proti německé konkurenci co nabídnout.

Tým AUTOiNDEX.cz

Volvo XC70 D3 AWD

Audi A6 allroad quattro 3.0 TDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

2400

2967

Počet válců

5

6

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

120 /4000

150 / 3250-4500

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

420 / 1500-2500

450 / 1250 - 3000

Maximální rychlost (km/h):

200

223

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

10,4

7,5 (manuál)

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

-/- / 5,6

7,0 / 5,5 / 6,1

Velikost zav. prostoru (l):

555

N/A

Objem nádrže (l):

70

65

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1811

1900

Nosnost (kg):

589

650

Základní cena (kč):

1 080 000 (D4 2.0L, Kinetic)

1 429 200 (3.0 TDI, S tronic)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

1 141 000 (D4 AWD 2.4L, Kinetic )

1 429 200 (3.0 TDI, S tronic)

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:XC70
Karosérie:Crossover
Motor:D3
Palivo:nafta
Rok výroby:2012
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -