Citroen C4 Aircross - elegán nejen pro město (NOVINKA)

Novinky
19.05.2012

F T G

Citroen C4 Aircross - elegán nejen pro město (NOVINKA)

O vozy kategorie SUV je stále větší zájem. Pozadu rozhodně nezůstává ani renomovaný Citroën, který přichází se zcela novou C4 Aircrossem. Vůz vznikl ve spolupráci koncernu PSA s japonským Mitsubishi a výsledkem je spojení elegance sedanů Citroënu s energetickými liniemi terénního vozu.

Novinka zaujme především výrazným a elegantním stylem karosérie. Široké masce chladiče dominuje logo s dvojitými šípy, výrazný je boční profil stejně jako design osmnáctipalcových litých kol, která působí skutečně stylově. Také při zpracování zadních světel byla nalezena inspirace u oblíbeného modelu C4 a v konceptu Hypnos.

Přední denní světlomety s LED diodami jsou vertikálně zabudované do aerodynamických nasávacích otvorů a propůjčují vozu typický světelný podpis rozpoznatelný ve dne i v noci. Do zpětných zrcátek jsou zabudovány blikače směrových světel, zadní světla jsou opatřena světelnými lištami a do chromované lišty na zádi je zabudovaná kamera pro snadné couvání.

Interiér zaujme svým stylem. Přední sedadla mají vynikající držení, přístrojová deska působí příjemně a velká pozornost byla věnována ergonomii místa řidiče. Nová C4 Aircross nabízí i velkou panoramatickou prosklenou střechu s UV ochranou a elektricky ovládanou roletou. Nechybí zde dokonce LED osvětlení pro oživení během noční jízdy.

Díky nové technologii může řidič podle potřeby pomocí ovladače za řadicí pákou vybrat jeden ze tří režimů řízení a tak jet s nejlepším rozložením točivého momentu mezi přední a zadní kola. Asi nejběžnější je pohon dvou kol (2WD), kdy je poháněna jen přední náprava a minimalizuje se spotřeba paliva. Režim pohonu 4 x 4 (4WD) automaticky rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu.

Při pohonu obou náprav se z důvodu optimalizace spotřeby paliva točivý moment přenáší zejména na přední kola pokud je splněna podmínka dostatečné přilnavosti. Ve ztížených jízdních poměrech se regulace přenosu točivého momentu mění a vede až k 50 % rozdělení na obě nápravy. V případě potřeby třetí režim LOCK poskytne maximální trakci zvýšením točivého momentu na zadní kola o 50% oproti volbě 4 x 4.

Délka této pětimístné novinky je 434 cm, šířka 180 cm a výška 163 cm a právě tyto rozměry C4 Aircross zvýhodňují především v městském prostředí. Velmi příznivý je i průměr otáčení pouhých 10,6 metrů. Zadní sedadla jsou dělitelná v poměru 2/3 – 1/3, po složení vznikne rovný prostor pro náklad. Základní objem zavazadlového prostoru je 442 litrů.

Novinka se bude nabízet s motorem 1.6 HDi nejnovější generace spojeným s mechanickou šestistupňovou převodovkou o výkonu 84 kW, max. točivým momentem 270 Nm při 1750 ot/min. V nabídce bude i silnější dieselová verze 1.8 HDi o výkonu 110 kW s distribučním systémem proměnlivého časování ventilů.

Pro zájemce o benzinový motor je připraven hnací agregát 1.6i o výkonu 86 kW s mechanickou pětistupňovou převodovkou. Tento motor má dva vačkové hřídele, 16 ventilů a systém proměnlivého časování ventilů. Vedle velmi dobrého výkonu má nízkou úroveň emisí. Dvoulitrový benzinový motor s automatickou převodovkou se zatím pro evropské trhy dodávat nebude.

V aktuální nabídce je velmi kvalitní vybavení. Například hi-fi zařízení od firmy Rockford Fosgate, výkonný navigační systém GPS se sedmipalcovým displejem, navíc spojený s barevnou kamerou pro zadní couvání. Zaujme hands free odemykání a startování, USB zásuvka pro přenosné multimediální přehrávače a USB flash disky nebo hands-free sada s technologií Bluetooth včetně funkce rozpoznání hlasu.

V sériové výbavě nového Citroënu je sedm airbagů: čelní u řidiče a spolujezdce, dva boční, dva hlavové a kolenní airbag řidiče. Díky konstrukci karosérie bylo optimalizování rozložení energie nárazu a snížení možnosti deformace při dopravní nehodě. Z hlediska přesného dynamického chování a udržení dráhy byla značná pozornost také věnována zvýšení pevnosti a tuhosti karosérie.

Prodej novinky ve třech úrovních výbavy Attraction, Tendence a Exclusive bude zahájen koncem května a za pozornost především stojí zaváděcí ceny. Nejluxusnější model Citroën C4 Aircross s motorem 1.8 HDi o výkonu 110 kW ve výbavě Exclusive bude v prodeji za 699 900 Kč, základní provedení s benzinovým agregátem a pohonem 2WD je v nabídce již od 479 900 Kč. Více informací přineseme v redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -