Optimální volba - Volvo S60 2.5 T(TEST)

Testy
06.04.2006

F T G

Optimální volba - Volvo S60 2.5 T(TEST)

Když se řekne, že je pohonná jednotka optimální pro konkrétní model, myslí se tím, že má dostatečný výkon dobře využitelný v širokém spektru otáček a v neposlední řadě také solidně koresponduje s celkovým charakterem vozu. V rámci modelové řady S60 švédského výrobce prémiových vozů Volvo splňuje podle nás výše jmenované atributy...

 

Automobil Volvo S60 považuje řada renomovaných odborníků za jeden z nejpovedenějších vozů tohoto výrobce. Je to především líbivý a zdá se, že i nestárnoucí vzhled automobilu, který posunuje typické prvky v designovém ztvárnění vozů Volvo o pořádný kus dopředu.

Dodejme, že i u této modelové řady si Volvo zachovává typickou práci s hranami karosérie, čímž tak potvrzuje charakter svých modelů. Volvo S60 je kompaktní, elegantní a při použití sportovních doplňků dokáže svým vzhledem oslovit i sportovněji založené řidiče.

V interiéru je vše přesně tak jak jsme u tohoto výrobce zvyklí. Komfortní rozměrná sedadla nastavitelná v různých směrech umožňují řidiči najít optimální pozici za volantem. Větší množství ovladačů na středovém panelu elegantní přístrojové desky sice vyžaduje trochu zvyku, na druhou stranu interiér svým ztvárněním nenudí a rozhodně není konzervativní.

Samozřejmostí je kvalitní zpracování a použité materiály, takže posádku neruší žádné zvuky ani při přejezdu větších nerovností našich silnic. Přeplňovaný zážehový pětiválec.

Tři slova, která u motoristických odborníků okamžitě připomenou právě výrobce Volvo, který je bez nadsázky považován za mistra v oblasti přeplňování svých pověstných pětiválcových motorů. Námi testované provedení bylo vybaveno pohonnou jednotkou o objemu 2521 cm3 s nízkotlakým přeplňováním.

Nejvyšší výkon 154 kW propůjčuje vozu opravdu solidní zrychlení z 0 na 100 km/h za 7 sekund, což je ve své třídě vynikající výsledek. Další pozitivní vlastností je charakter motoru, který předčí většinu výkonných dieselových agregátů. Největší točivý moment 320 N.m je totiž k dispozici v pásmu od 1500 – 4500 ot./min. V praxi to znamená, že máte téměř kdykoli bez nutnosti řazení dostatečný potenciál k bezpečnému předjíždění.

Motor má pochopitelně velmi kultivovaný chod a posádku příliš neruší ani ve vysokých otáčkách. Jedinou nevýhodou tak zůstává vyšší spotřeba paliva, která výrazně roste zejména při častém využívání maximálního výkonu automobilu.

My jsme s vozem jezdili v průměru za 11 l na 100 km nutno ale dodat, že z větší části po městských komunikacích. Při snaze o úspornou jízdu lze dosáhnout i hodnoty 8,5 l/100 km, která je však při běžném ježdění jen těžko udržitelná. Komfortní nastavení tlumičů a vinutých pružin v kombinaci s výkonným agregátem a neposlední řadě i pohodlným interiérem jasně předurčuje prezentované Volvo S60 2.5T zejména pro dálniční provoz.

Opravdu solidní dynamika pohonné jednotky pochopitelně udělá radost i na horských serpentinách, při rychlém průjezdu zatáčkou je ale nutné počítat s větším náklonem a pochopitelně i nedotáčivým chováním vozu. Jinak testové S60 nabízí téměř vše co se od něj žádá, je ale zřejmé, že největší důraz při vývoji byl kladen na komfort posádky a v neposlední řadě i její bezpečnost.

Propracované deformační zóny včetně systému pro prevenci poranění krku (WHIPS) a moderních ochranných airbagů byly vyvinuty nejen díky počítačovým simulacím, ale i vlastními nárazovými zkouškami ve středisku Volvo Car Safety Centre pro maximální ochranu cestujících. To potvrzuje i fakt, že se ve zmiňovaném centru automobilky každoročně provede přibližně 400 plnohodnotných nárazových testů.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Volvo S60 2.5T

Motor

Zážehový přeplňovaný pětiválec o zdvihovém objemu 2521 ccm. Nejvyšší výkon 154 kW při 5000/min. Největší točivý moment 320 N.m při 1500-4500/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Čtyřdveřová, samonosná.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 230 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,0 s. Kombinovaná spotřeba paliva 9,1 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2715 mm. Celkové vnější rozměry 4603/1804/1428 mm. Palivová nádrž 70 l.

Základní cena

969 000 Kč

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:S60
Karosérie:Sedan
Motor:T5
Palivo:benzín
Rok výroby:2006
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -