Bike Republic Soelden – skvělý tip na letní dovolenou nejen pro bikery

Outdoor
12.08.2024

F T G

Bike Republic Soelden – skvělý tip na letní dovolenou nejen pro bikery

Areál Soelden se v létě každým rokem promění z jednoho z nejznámějších lyžařských středisek v rakouských Alpách v prestižní cyklistickou destinaci. Kromě klasiky v podobě tradičního Oetztalského maratonu si na své přijdou zejména milovníci horských kol, kteří preferují jízdu v terénu z kopce dolů.

Unikátní destinace i přístup

Renomované horské středisko Soelden se nachází v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Soelden reprezentuje největší horské středisko v rámci 67 kilometrů dlouhého údolí Oetztal, které se nachází na pomezí Stubaiských a Oetztalských Alp. Jeho součástí je i druhá nejvyšší hora Rakouska Wildspitze s výškou 3768 metrů nad mořem. Nezaměnitelné charisma Soeldenu rovněž dodávají tři vrcholy ležící v nadmořské výšce nad 3000 metrů. Žádné jiné středisko v Rakousku se tímto pochlubit nemůže. Údolím protéká řeka Oetztaler Ache s mnoha vodopády včetně nejvyššího vodopádu Tyroska s názvem Stuibenfall.

V roce 2015 v Soeldenu založili „cyklistickou zemi“ s názvem Bike Republic Soelden. Je určena především příznivcům trailového ježdění z kopce, na které se lze dopravit pomocí sítě několika lanovek. Zajímavostí je, že po zakoupení tzv. MTB ticketu, který vás opravňuje využít místní gondoly, získáte věrohodně působící „cestovní pas“ v podobě knížky s názvy jednotlivých trailů. Na začátku každé stezky je pak dřevěná krabička ukrývající razítko s názvem souvisejícího trailu. To otisknete do místního „cestovního pasu“ a po jeho vyplnění získáte na pokladně zajímavý merch!

Základní charakteristika bikerského ráje

Samotný Soelden se nachází v nadmořské výšce 1368 metrů a okamžitě po příjezdu si všímáme dvou hlavních kabinových lanovek (Giggijochbahn a Gaislachkoglbahn), které příznivce adrenalinové jízdy v terénu vytáhnou do nadmořských výšek kolem dvou tisíc metrů nad mořem. Pro dosažení nejvyššího bodu Rotkoglhuette (2662 m n.m.), bez usilovného šlapání do pedálů, vyveze zdatné bikery sedačková lanovka Langeggbahn.

Celkem Bike Republic Soelden zahrnuje 18 přírodních a 12 uměle vybudovaných trailů, které v Soeldenu označují jako tzv. lajny. Kromě zmiňovaných lanovek lze rovněž využít zpevněných cest pro transfer mezi traily případně pro výšlap do oblastí, kam se lanovkou nedostanete. Nechybí ani 13 enduro tratí a 2 pumptrecky. Zmiňované lanovky se nachází pouze na západní straně údolí.

Východní část údolí je pak „klidným“ protipólem té západní. Absence lanovek z ní dělá čistě přírodní záležitost a umožňuje tak milovníkům přírody naplno si vychutnat jízdu bez přítomnosti většího počtu bikerů. Zahrnuje však pouze přírodní traily střední obtížnosti, takže nemusí vyhovovat každému.

Právě obtížnost cyklistických tras je v Soeldenu označena obdobně jako u lyžařských sjezdovek. Nejlehčí je zelená, dále následuje modrá, červená a černá. Výhodou je, že jsou v rámci cyklistické mapy jednotlivé úrovně obtížnosti detailně popsány. Každý si tak může vyhodnotit, zda charakter tratí odpovídá jeho dovednostem.

Vzhůru na traily!

Vzhledem k tomu, že jsme se ubytovali v centru střediska, jen několik desítek metrů od lanovky Gaislachkoglbahn, zahájili jsme naší adrenalinovou jízdu z mezistanice stanice Falcon (2170 m n.m.). Ta se nachází pod vrcholem Gaislachkogl (3058 m n.m.). Na něj bikery však lanovka nevyveze – tato třítisícovka je totiž určena pouze pěším návštěvníkům. Pro zahřátí jsme zvolili uměle vybudovaný trail střední obtížnosti (červený) s názvem Teaere Line.

Jedná se o jeden z nejlepších trailů, které v Alpách můžete jet. Jeho charakter je spíše vyhlazený, avšak nekonečné množství perfektně zpevněných zatáček dokáže zvýšit adrenalin v krvi téměř každému bikerovi. Na tomto trailu nejsou žádné náročné technické úseky ani prudké sjezdy. Není třeba zde příliš brzdit, rychlost je optimální a i lavice jsou navrženy tak, aby byly snadno překonatelné a zábavné.

Všechny zatáčky jsou pečlivě tvarované tak, aby je bylo možné projet ve vyšší rychlosti bez obav z vyhození. Díky pravidelné údržbě místních nadšenců (se kterými jsme se při jízdě osobě potkali) zde nenarazíte na žádné poničené klopenky nebo rolety – prostě čirá radost z jízdy! Během sjezdu můžete využít i lavičky umístěné podél trailu k odpočinku, takže si můžete dopřát klidný a pohodový výlet. A navíc nechybí ani dřevěný tobogán typu Northshore!

V jedné třetině Teaere Trailu můžete odbočit vlevo na černý Zaahe Trail. Ten je plný různých umělých překážek, které jsou velmi hravé. Najdete zde různé skoky s pravidelnými mezerami, ale všechny jsou postaveny tak, aby je bylo možné snadno zvládnout. Po nějaké době se Zaahe Trail opět napojuje na Teaere Trail, takže jde spíše o zábavné zpestření s mírně prudšími úseky a většími technickými výzvami.

Pro příznivce technicky náročnějších přírodních trailů doporučujeme vyzkoušet Nene Trail. Ten je v horní části plný kamenů a ve spodní části kořenů. Jedná se o enduro zážitek, který vyžaduje jak fyzickou kondici, tak technické dovednosti, jelikož volné kameny neodpouští žádné chyby.

Zlatým hřebem a zároveň jedním z nejnáročnějších vysokohorských trailů je pak Fernar Trail, který začíná v nadmořské výšce 2787 metrů. Na jeho start se dostanete pouze za použití tzv. Bike Shuttle, což vyžaduje včasnou rezervaci předem kvůli omezené kapacitě. Tento přírodní trail nabízí řadu technických výzev a zároveň dechberoucích výhledů. Na 5,5 kilometrech činí převýšení 815 metrů.

Ollwite line – sedmikilometrový trail plný zážitků

Největším zážitkem pro nás byla jednoznačně Ollwite line. Jedná se o červený trail plný kamenů a uhlazených klopenek. Mezi hlavní výhody patří i lokace tohoto trailu! Začíná totiž kousek pod zmiňovaným vrcholem Rotkoglhuette, tedy v nadmořské výšce 2662 m n.m. Tam cyklisty vyveze sedačková lanovka Langeggbahn, která jim samozřejmě díky speciálním držákům přepraví i kola. Po krátkém sjezdu po široké šotolinové cestě se odbočí doprava na samotný začátek trailu. Ten se nachází nad malým jezerem Speicherteich Rotkogl s nádherně průzračnou tyrkysově zbarvenou vodou.

Zážitek v našem případě ještě umocnily zbytky sněhu, které bylo nutné na horském kole překonat. Pak už jsme si jen vychutnávali jízdu po trailu, kde se střídá kamenitý a vyhlazený povrch s velkým množstvím klopenek a zábavných dropů. Nechybí řada boulí, či zážitkových úseků s obrovskými balvany. Na jednom úseku terénní nadšence dokonce pravidelně fotí automatická fotobuňka. Fotografie pak lze jednoduše stáhnout na webu. Vše je umocněno spektakulárními výhledy do údolí, které jednoznačně patří mezi to nejlepší, co lze v rakouských Alpách vidět.

V poslední třetině je trail o ještě o něco strmější a jsou na něm tedy i náročnější pasáže. Nechybí ani desítky metrů dlouhá lávka typu Northshore. Stejně jako na začátku trailu, tak i na konci se můžete občerstvit v tradiční restauraci. Ollwite line se chlubí délkou 7 kilometrů a převýšením 712 metrů. Jedná se bezesporu o jeden z nejlepších zážitků díky unikátní kombinaci flow samotné jízdy, okolní vysokohorské přírody a výhledů.

Tento trail vlastně končí až u mýtné brány, kterou automobily a motocykly projíždějí při jízdě k ledovci Rettenbach. Dolů do údolí se buď můžete vydat zábavným modrým trailem Gage line nebo extrémně náročným černým přírodním trailem Olm Volle Line. Pro ty, kteří si chtějí vyšlapat zhruba 150 výškových metrů, stačí odbočit směrem od mýtné brány doprava a absolvovat traverz k prostřední stanici lanovky Gaislachkoglbahn. Odtud můžete pokračovat například zmiňovaným středně obtížným trailem Teaere Line přímo do centra Soeldenu. Vzhledem k atraktivitě obou trailů jsme nejčastěji volili právě tuto alternativu.

Freeridový festival BYND a další doplňkové aktivity

V letošním roce se v Soeldenu bude pořádat ikonická freeridová událost BYND The Mountain Festival. O víkendu 13/09 – 15/09/2024 zde světové špičky v jednotlivých disciplínách předvedou to nejlepší ze svých freeridových dovedností. Součástí bude rovněž řada doprovodných akcí, jako je například Swatch Nines, Whip-off Contest a další.  

Kromě cyklistických aktivit nabízí letní Oetzstalské údolí i řadu dalších možností pro trávení volného času. Mezi další sporty, pro které je Oetzstalská oblast mimořádně vhodná patří například rafting, jízda na kajaku nebo horolezectví. Základem je samozřejmě hiking a to díky více než 300 kilometrům turistických cest, které protínají prakticky celou oblast. Za zmínku také stojí moderní lázeňský komplex Aqua Dome v obci Laengenfeld. Ten patří mezi největší lázně v Tyrolsku vůbec. V rámci kulturního vyžití lze navštívit například muzeum ve věži Oetz nebo historický skanzen Oetzi-Dorf či Oetztalské vlastivědné muzeum.

Na vrcholu Gaislachkoglu si můžete také prohlédnout netradiční výstavu 007 Elements v nadmořské výšce 3048 metrů. Ta návštěvníky seznámí s dobrodružným světem Jamese Bonda. Právě v bezprostředním okolí Soeldenu se totiž odehrály adrenalinové scény ve filmu Spectre a místní jsou na to stále náležitě hrdí.

Za pozornost stojí i zdejší skutečně unikátní restaurace ice Q na vrcholu Gaislachkoglu s kvalitní obsluhou. Nechybí ani dvě terasy, z nichž jedna se nachází přímo na střeše. Prosklená fasáda otevírá nové pohledy na vrcholky Oetztalu a architektonicky patří mezi nejpůsobivější vysokohorské stavby celé této alpské oblasti. Další informace o Bike Republic Soelden naleznete na www.bikerepublic.soelden.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -
  • https://zahranicnecasino.com -