Nový Citroën Berlingo – skvělá nabídka pro aktivní rodiny a podnikatele

Novinky
20.05.2024

F T G

Nový Citroën Berlingo – skvělá nabídka pro aktivní rodiny a podnikatele

Užitková auta značky Citroën mají bohatou historii, která začíná prakticky již u samotného vzniku této francouzské značky. V roce 1996 na tuto tradici navázalo i první představené užitkové Berlingo. Vedle moderní konstrukce také zaujalo nákladním prostorem  poprvé integrovaným přímo do čisté linie vozu.

Firemní zákazníci si zejména cenili dlouhou životnost, úspornost nebo jednoduchou údržbu tohoto automobilu. Druhá generace v roce 2008 nabídla vyšší komfort v osobní verzi a představila spoustu nových řešení interiéru včetně palety motorizací. V roce 2018 přichází Berlingo třetí generace s odvážným designem, vylepšenou funkčností a vyšším jízdním pohodlím. Vedle nové platformy EFP2 nabídlo také výraznou elektronizaci včetně bezpečnostních asistentů a  dvě délkové verze M a XL.

Představuje se nejnovější provedení

Právě nyní přichází také na náš trh inovovaná nabídka Citroënu Berlingo s novou identitou značky, vyšší bezpečností, vylepšenou variabilitou a prostorností jak v osobní tak i užitkové verzi. Novinku lze pořídit opět ve dvou velikostech M a XL včetně několika úsporných a ekologicky příznivých motorizací. Paleta pohonných jednotek aktuálně zahrnuje zážehový tříválec 1.2 PureTech 110 poskytující maximální výkon 81 kW a dvě výkonové varianty 1,5 litrového turbodieselu. Základní BlueHDi100 dává 75 kW, silnější BlueHDi130 pak 96 kW. Výkonnější nafťák se nabízí také s automatickou převodovkou, všechny ostatní varianty jsou kombinované se šestistupňovým manuálem.

Citroën e-Berlingo pohání elektromotor o výkonu 100 kW (136 k) s výborným zrychlením díky okamžitému točivému momentu 270 Nm. Baterie 50 kW umožnuje dojezd až 340 km dle protokolu WLPS. Reálný dojezd závisí  na vlastním stylu jízdy, akceleraci, typu jízdní trasy a v neposlední řadě venkovní teplotě. Vůz má zásuvkou CCS pro dobíjení u rychlonabíjecích stanic a navíc je vybaven třífázovou palubní nabíječkou o výkonu 11 kW. Pro optimalizaci nabíjení nechybí účinný systém termoregulace, který automaticky chladí nebo zahřívá baterii. Na baterii je záruka 8 let/160 000 ujetých km při garanci 70 procent kapacity baterie. Podle aktuálních potřeb lze také volit ze tří úrovní jízdního režimu, aktivovat zpětnou rekuperaci energie a tak  dále zvyšovat reálný dojezd.

Zájemci si mohou vybrat ze dvou velikostí karoserie. Standardní provedení M  v osobní verzi je pětimístné, na délku měří 4 403 mm a má rozvor náprav 2 785 mm. Prostor pro náklad nabízí variabilní objem od 597 až do 2126 litrů. Delší provedení XL je dlouhé 4 753 mm a má rozvor 2 975 mm. Velké Berlingo v osobní variantě může být až sedmimístné, v případě pětimístné specifikace pak nabízí skutečné velký prostor pro náklad či zavazadla o objemu 850 až 2 693 litrů. Pracovní verze  Berlinga Profi má ve všech případech vyšší užitečnou hmotnost. Větší provedení XL se v případě varianty Profi nabízí pouze s pěti sedadly a tak je větší prostor pro náklad.

Standardní výbavy a další za příplatek

Berlingo M Profi se aktuálně nabízí ve výbavách You a Plus. Základní výbava You nabídne například kromě  již standardních bezpečnostních airbagů či signalizace nezapnutých pásů také couvacího asistenta, pomoc s rozjezdem do prudkých kopců, tempomat s omezovačem rychlosti, elektrická zrcátka s vyhříváním, elektrická okna předních dveří, dělenou zadní lavici,  výklopné zadní dveře, posuvné boční dveře vpravo, kotevní oka nebo látkové čalounění. Verze Plus k uvedenému přidává LED denní svícení a světlomety, automatické stěrače, samočinné rozsvícení světel, sedadlo řidiče s loketní opěrkou a manuálně nastavitelnou bederní opěrkou, přední mlhovky nebo sedadlo spolujezdce sklopné do roviny.

Pro osobní variantu novinky se dnes nabízí dvě úrovně výbavy Plus a Max. Z exteriéru rozhodně zaujme nová přední maska s výrazným  inovovaným logem značky, EcoLED světlomety a dekory v bílé barvě. Volit lze nyní mezi pěti barvami: Bílá Kaolin, Šedá Arttese, Černá Perla Nera, Modrá Kiama nebo Zelená Sirkka. Výbava Max má navíc střešní lyžiny, tmavá elektricky ovládaná okna a otevíratelné okno pátých dveří. Po stranách najdeme levé a pravé posuvné dveře a hliníkové disky 16 palcových kol.

Pokud se rozhodnete například pro příplatkový paket XTR, tak získáte přední a zadní deflektor, hliníková 17 palcová kola, výrazné červené dekory a logo XTR. Součástí jsou sedadla s čalouněním Advanced Comfort poskytující výborné boční vedení a zvýšenou životnost a nechybí modré doplňky v interiéru. Za pozornost u delší varianty XL stojí také dvě sedadla třetí řady  samostatně posuvná s možností vyjmutí. Střešní systém s názvem Modutop nabízí nejen panoramatické střešní okno s elektrickou sluneční clonou, ale zahrnuje i odkládací podélný průhledný středový panel s přístupem ze zadních sedadel. Druhá řada sedadel je dnes standardně vybavena bezpečnostními úchyty Isofix pro až tři dětské sedačky.

Elektronizace a bezpečnost

Výraznou proměnou prošla také kabina, což je zřejmé  už při pohledu na palubní desku. Před řidičem je dnes 10 palcový digitální přístrojový štít, uprostřed najdeme 10 palcovou obrazovku infotainmentu My Citroen Play s bezdrátovou konektivitou Android Auto i Apple Car Play. Před spolujezdcem je prostorná odkládací přihrádka Top Box, která vznikla přesunutím airbagu do střechy. Nechybí například  rádio AM/FM/DAB nebo dva konektory USB C. V příplatkové výbavě stojí za pozornost například  konektivní navigace Tom Tom.

V souladu  evropskými předpisy je nové Berlingo standardně vybaveno aktivním systémem varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, systémem rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost nebo systémem Active Safety Brake. Ten upozorní, pokud hrozí srážka s vozidlem před vámi nebo pokud chodec vstoupí do jízdního pruhu. V případě, že nereagujete, systém začne brzdit.   

Řidiči jistě ocení automatické přepínání dálkových světel nebo tempomat s omezovačem rychlosti s možností převzetí doporučené rychlosti. Nechybí ani automatické přepínání mezi dálkovými a potkávacími světly v případě, že se jiná vozidla blíží v protisměru. V rámci příplatkové výbavy si lze objednat Grip Control s funkcí Hill assist descent (ESP s ASR + Grip control + Hill assist) pro optimalizaci trakce vozidla nebo adaptivní tempomat a omezovač rychlosti s funkcí ACC Stop&Go, který zase umožňuje mimo jiné automatické zastavení a rozjezd podle provozních podmínek.

Cenová nabídka s výkupním bonusem

Podle aktuálního ceníku dnes pořídíte nový Citroën Berlingo M Profi s motorem 1.2 PureTech 110  ve výbavě You za 510 000 Kč. Jedná se o akční cenu podmíněnou využitím výkupního bonusu 30 tisíc korun při odevzdání starého auta na protiúčet. Standardní ceníková cena jinak činí 540 tisíc korun. Nejlevnější osobní Berlingo 1.2 PureTech 110 MAN6, které se nabízí od základní výbavy Plus  dnes stojí 535 000 Kč. Opět jde o akční cenu se započteným bonusem za výkup staršího vozu.  

Ceny většího provedení XL s motorem 1.5 BlueHDi 130 MAN6 začínají na 625 000 Kč po odečtení výkupního bonusu. Výbava Plus nabízí například přídavná LED světla, zadní parkovací senzory, manuální klimatizaci, tempomat s omezovačem rychlosti, rádio s 10" displejem, okna i zrcátka v elektrice nebo centrální zamykání s dálkovým ovládáním a mnoho dalšího. Ceny elektrického Berlinga, které je v nabídce pouze v osobním provedení aktuálně začínají na  920 000 Kč. Další informace z provozu přineseme co nejdříve v našich redakčních testech.

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -