Méribel/Mottaret - zimní alpská dovolená na vrcholku zážitků

Outdoor
15.12.2023

F T G

Méribel/Mottaret - zimní alpská dovolená na vrcholku zážitků

Savojské lyžařské středisko Meribel/Mottaret leží v centru nejrozsáhlejší lyžařské oblasti Trois Vallées – Tři údolí. Díky umístění v prostředním údolí je právě odtud nejlepší přístup do okolních skiresortů. Toto velmi populární lyžařské centrum se prakticky skládá ze tří částí výškově rozložených nad sebou.

Nejníže položený je Méribel Village 1400, nad ním leží Méribel 1450 a nejvyšší polohu má Méribel/Mottaret 1750. Právě z  posledně jmenované části střediska je také nejlepší přístup k lanovkám a nástupu k výletům do dalších lyžařských oblastí Tří údolí. Celý resort Meribel/Mottaret je postaven v typicky savojském stylu, místní architektura využívá kamene a světlého dřeva tak, aby domy co nejlépe zapadaly do okolní vysokohorské krajiny.

Lyžování přímo v centru sjezdovek

V Méribelu na lyžaře dnes čeká více než sto padesát kilometrů sjezdových tratí, z nichž je patnáct kilometrů černých, devětačtyřicet kilometrů červených, třiašedesát modrých a desítky kilometrů zelených. Už tato čísla napovídají, že i začátečníci si zde přijdou na své. Nároční a zdatní lyžaři by si zase neměli nechat ujít sjezdovou Combe Vallon s délkou necelé tři kilometry a převýšením 794 metrů. Za pozornost stojí trať Les Bosses s délkou jednoho kilometru a převýšením 350 metrů. Na svahy vás vyveze patnáct kabin, sedmnáct sedačkových lanovek a mnoho různých vleků. V nabídce je také večerní lyžování v ceně skipasu.

Skutečným zážitkem pro nejzkušenější lyžaře je jízda ve volných terénech například z vrcholů Roc de Fer nebo Mont la Challe. Díky modernizované kabince se výrazně zkrátila cesta na Saulire a další vylepšení se týká lanovky na Plattières, která je z hlediska spojení prakticky nejdůležitějším dopravním zařízením v celém údolí. Saulire je hlavním přejezdovým bodem mezi Méribelem a Courchevelem. Kromě již zmíněné kabinky z Mottaretu se sem lze dostat pohodlnou a rychlou kabinkou i z Méribelu, které ve dvou sekcích překonává téměř 1 300 metrů převýšení za 12 minut.

Skiresort Méribel je dnes ideální volbou i jako výchozí bod při zakoupení rozšířeného skipasu na celou oblast Třech údolí. Právě toto středisko má skvělou polohu, protože leží téměř přesně uprostřed Třech údolí. Nalevo přes horský hřeben najdete oblast La Tania a dále pak luxusní Courchevel, jedno z nejdražších zimních center vůbec. Napravo přes další hřeben nad Meribelem se nachází Val Thorens, což je zase jedno z nejvýše položených alpských středisek s vynikajícími sněhovými podmínkami a pod ním je další známé centrum lyžování Les Menuires.

Pokud si rozšíříte skipas na celou oblast Tři údolí prakticky za týden jenom sotva stihnete projet všechny sjezdové trasy. V tomto případě vás totiž čeká téměř 600 kilometrů sjezdovek a můžete navštívit sousední střediska Courchevel, Les Menuires, Val Thorens nebo čtvrté údolí oblasti Orelle. Rozhodně se vyplatí si vyjet i na nejvyšší dostupné vrcholky Cime de Caron nebo Bouchet.

Pozor ale na včasný návrat zpět, čas zde totiž rychle ubíhá a dobře se zorientovat v síti lanovek a vleků především za horší viditelnosti je někdy i problém. Skimapa celé oblasti, kterou dostanete u každé z pokladen je z důvodu dobré orientace téměř nutností.

Bezpečná cesta a celá zimní dovolená

Volba vlastní cesty autem do francouzských Alp záleží na konkrétní výchozí a cílové destinaci. Jedna z nejčastějších silničních tras do Francie na hory směřuje přes Rozvadov, Německo a následně přes švýcarskou Ženevu až do francouzského města Albertville. Z olympijského Albertville to dále po rychlostní silnici trvá asi dvacet minut do Moutiers, kde se cesty dělí do několika známých lyžařských center oblasti Tři údolí. Ukazatele nás navádí přímo na údolní lázeňské město Brides-les-Bains, nad kterým odbočíme vpravo směrem na Méribel. Asi po půl hodině jízdy jsme v cíli cesty. Pokud zde nemáte ubytování obvykle spojené s místem pro zaparkování, lze zastavit na rozsáhlých, dobře značených parkovištích a cestu k lanovkám si zkrátit použitím skibusu.

Doporučujeme využít navigační aplikace, které zohledňují uzavírky horských průsmyků, varují řidiče před zácpami a navrhnou alternativní objízdné trasy. Nepodceňujte uložení věcí v autě a zabezpečte veškeré předměty tak, aby vás a vaše spolucestující nemohly ohrozit volným pohybem v případě prudkého brzdění či nárazu. Týká se to nejenom lyží, snowboardů, lyžařských bot a holí, ale např. i helem a běžných zavazadel. Všechny tyto předměty patří do zavazadlového prostoru.

Nezapomeňte se na zimní dovolenou dobře pojistit. Podle statistik smluvních pojišťoven jsou nejčastějšími problémy úrazy na sjezdovkách, zejména srážky s jiným lyžařem, úraz na ledu nebo při nárazu do stromu. Lze si koupit i francouzské komerční připojištění, které nabídnou přímo u pokladny při nákupu skipasu. Nutností je zde vzhledem k nadmořské výšce kromě kvalitního oblečení také opalovací krém s vysokým faktorem a sluneční brýle.

Pro někoho může být pobyt v této nadmořské výšce problémem a nutností je dostatek tekutin nejlépe iontových nápojů. Předejde se tak bolestem hlavy, křečím a zvýšené únavě. Odborníci také varují před podceněním únavy, hlavně v odpoledních hodinách nebo při dlouhých jízdách z domova do zimních středisek.

Na internetu snadno získáte všechny aktuální nařízení a doporučení pro cestování do Francie a vyplatí se je plně respektovat. Při sportování na lyžích nebo snowboardu věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům. Jednou z hlavních zásad je na lyže nebo snowboard jen s přilbou. Praxe prokázala, že přilba je jednoduchá a velmi účinná pomůcka pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět. Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno. Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle.

Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem.

Naše tipy pro nejlepší sportovní zážitky

V Mottaretu čeká na návštěvníky několik snowparků a tzv. Zen zóna pro lyžařské začátečníky a děti. Za pozornost stojí Snowpark Plattières s délkou 1200 metrů, který se rozprostírá na rozloze sedmi hektarů. Tento snowpark je vybaven skoky, whoops, banks a dvěma U-rampami. Park byl stavěn tak, aby tu všichni lyžaři i snowboardisti mohli bezpečně objevovat krásy freestylu. Nedaleko této zóny jsou pro rodiny s dětmi pořádány boardercrossové kurzy.

V Méribelu najdete i další oblíbený Moonpark. Jedná se o 1000 metrů dlouhou a 200 metrů širokou oblast členěnou na čtyři různé části. Každá z nich nabízí sérii skoků, railů i boxů. I v tomto snowparku fungují boardercrossové kurzy. Velká část této sportovní zóny je vyhrazena dětem od šesti do dvanácti let, které se tu učí pod dohledem instruktora zdolávat jednotlivé překážky.

Místní zajímavostí je propojení dlouhou kabinovou lanovkou s údolním lázeňským městem Brides-les-Bains, které míjíte při příjezdu. Pokud se tedy ubytujete v údolním Brides-les-Bains ušetříte na ubytování a kvalita služeb luxusních hotelů a residencí zůstává srovnatelná s celou oblastí. Většina je vybavena plně hodnotnými wellness centry s tureckými lázněmi, saunami, Whirlpool nebo fitness centry. Nechybí zde ani kasino, diskotéky a nepřeberné množství hospůdek a restaurací. Velikým lákadlem jsou také místní termální lázně s nabídkou relaxace a dalších zážitků. Při dobrých sněhových podmínkách je možný sjezd na lyžích z Méribelu přímo až do Brides-les-Bains.

Téměř ideální podmínky zde má klasické běžecké lyžování. V Méribelu si užijete od všeho trochu na trasách pro běžkaře o celkové délce 33 kilometrů. Několik pěkných tras vás provede lesem ve Fontany, jiné stopy zase vedou okolo jezera Tuéda podél Méribel-Mottaret. Především zkušení a nároční běžkaři si zde také přijdou na své, většina tras je spíše těžšího stupně obtížnosti. Najdete zde však i několik středně lehkých a lehkých tras, navíc ve skutečně krásné alpské přírodě této zajímavé části Horního Savojska.

Středisko Méribel nabízí i mnoho outdoorových aktivit. Nechybí zde olympijský stadion, kde je možno bruslit, ale také si zaplavat v bazénu, zalézt na umělé stěně, zajít do posilovny nebo si zahrát squash či bowling Třeba výlet na sněžnicích, projížďka na sněžných skútrech, jízda se psím spřežením nebo třeba tradiční večerní sjezdy na lyžích s pochodněmi jako za starých časů. Pro adrenalinově založené jedince je připraven tandemový seskok na paraglidu. Více na www.meribel.net.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -