Silvretta Arena – pravá alpská lyžařská pohoda se spoustou zábavy

Outdoor
12.12.2023

F T G

Silvretta Arena – pravá alpská lyžařská pohoda se spoustou zábavy

Mezinárodní lyžařský komplex východních Alp Silvretta Arena najdeme na hranici Rakouska a Švýcarska. Na rakouské straně je jeho hlavním centrem městečko Ischgl, zatím co švýcarská bezcelní zóna Samnaun je spíše malým klidným střediskem postaveným v moderním alpském stylu. Společně tvoří jednu z nejlepších a nejluxusnějších lyžařských oblastí v Alpách, která vzhledem ke své nadmořské výšce 1400 až 2872 metrů má prakticky vždy velmi dobré sněhové podmínky a kvalitně připravené lyžařské svahy po celou zimní sezónu.

Lyžování s řadou předností

Silvretta Arena dnes bezesporu patří mezi jedno z nejlepších mezinárodních lyžařských center a aktuálně nabízí více než 230 kilometrů kvalitně upravených tratí včetně několika desítek nejnáročnějších černých sjezdovek. Svoje jméno dostala po horské dominantě Silvretta, kterou skalní hřebeny člení do mnoha zákoutí a ty jsou doslova protkány sjezdovkami a lanovkami. Hlavní křižovatkou lanovek a sjezdovek přímo nad Ischglem je slunečné lyžařské centrum  Idalp ve výšce 2320 metrů s přehlednými a lehčími sjezdovkami, které se sem sbíhají po severozápadních až západních svazích. Právě tady také najdeme příjemnou samoobslužnou jídelnu, restaurace a nabídku některých dalších služeb.

V rakouské části se lyžuje na převážně severozápadních svazích Palinkopfu (2864 m n. m.), Grespitzu (2872 m n. m.) a Idjochu (2760 m n. m.). Tratě v oblasti Palinkopfu patří mezi náročnější. Vychutnat si můžete například 12 kilometrů dlouhý sjezd až do údolního Ischglu. Sjezdovky ve Švýcarsku vedou na jih až jihovýchod a jsou převážně mírnější. Raritou zaručující dostatek sněhu je vysoká nadmořská výška. Téměř devadesát procent tratí se nachází ve výškách nad 2000 metrů. Kromě lyžování a snowboardování na sjezdovkách si tak právě zde můžete dosyta užít i freeridu.

Především mladí příznivci jízdy ve snowparku si při návštěvě Silvretta Areny přijdou rozhodně na své. Vybírat mohou ze dvou snowparků, jeden je na švýcarské straně pod vrcholem Alp Trida Sattel a druhý na rakouské straně v první stanici po výjezdu z Ischglu - Idalp.  Zvláště  snowpark na rakouské straně - příznačně nazvaný Boarder´s Paradise - je jedním z nejlepších a největších v Evropě. Celkem má na délku 1100 metrů,  350 metrů převýšení a jeho součástí je halfipe, quarter pipe a desítky zajímavých překážek či skoků.

Bezpečná cesta a celá zimní dovolená

Naše trasa autem z České republiky obvykle vede přes hraniční přechod Rozvadov. Dále pokračujeme na Mnichov a nedaleký Garmisch Partenkirchen. Přejedeme přes známý průsmyk Fernpass do města Imst, dále do Landecku a odtud jedeme zhruba 25 kilometrů do cílového Ischglu. Při jízdě výhradně po dálnici z Mnichova přes Kufstein a Innsbruck směřujeme opět na Landeck a zde se napojíme na již uvedenou trasu. Přímo u hlavní příjezdové silnice do Ischglu funguje informační systém a ten navede řidiče na velkoplošná bezplatná parkoviště případně do parkovacích domů v bezprostřední blízkosti údolních stanic lanovek.

Nezapomeňte se na zimní dovolenou dobře pojistit. Podle statistik smluvních pojišťoven jsou nejčastějšími problémy úrazy na sjezdovkách, zejména srážky s jiným lyžařem, úraz na ledu nebo při nárazu do stromu. Pozor ale, při zjištění alkoholu nebo sportovních aktivitách mimo povolené sjezdové trasy o toto pojištění snadno můžete přijít. Odborníci také varují před podceněním únavy, hlavně v odpoledních hodinách nebo při dlouhých jízdách z domova do zimních středisek.

Nepodceňujte ani uložení věcí v autě a zabezpečte veškeré předměty tak, aby vás a vaše spolucestující nemohly ohrozit volným pohybem v případě prudkého brzdění či nárazu. Týká se to nejenom lyží, snowboardů, lyžařských bot a holí, ale např. i helem a běžných zavazadel. Všechny tyto předměty patří do zavazadlového prostoru. Zejména rakouští policisté jsou v posledních letech ve vztahu k bezpečnému uložení lyží a sportovního vybavení v autě velmi důslední a případné přestupky pokutují.

Na internetu snadno získáte všechny aktuální nařízení a doporučení pro cestování do Rakouska a vyplatí se je plně respektovat. Při sportování na lyžích nebo snowboardu také věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům, která zde výstižně nazývají „Desatero na sjezdovce“. Jednou z hlavních zásad je na lyže nebo snowboard jen s přilbou. Praxe prokázala, že přilba je jednoduchá a velmi účinná pomůcka pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět. Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno. Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle.

Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem a na dohled.

Naše tipy pro nejlepší sportovní zážitky

V Ischglu se nachází speciální snowpark Snow Show, který mohou využívat začínající, ale i pokročilí snowboardisti. V zábavním parku jsou k dispozici rampy, halfpipe, kickery a raily. V celé této oblasti najdete mnoho cvičných strání, tratě pro milovníky carvingu nebo pro náročné jízdy v boulích jako je svah Pardatschgrad s neuvěřitelným převýšením 1200 m při délce 1,6 kilometrů. Zajímavou místní novinkou je také Ski Air, tedy létání vzduchem. Zavěšeni na laně v bezpečnostním popruhu s lyžemi na zádech sjedete rychlostí až 84 km/h několik úseků až do údolí. Trasa je téměř dva kilometry dlouhá a budete se pohybovat až 50 metrů nad zemí. Více na www.skyfly-ischgl.at

Pro pěkné sportovní zážitky doporučujeme rozhodně navštívit nedaleký skiresort Galtuer, který je hodně známý pod názvem Silvapark. Nachází se až na samém konci celého údolí za Ischglem, pohodlně zde zaparkujete a lyžovat můžete na skipas pro celou oblast nebo si zakoupit místní a ten je dokonce výrazně levnější. V tomto středisku najdete vždy perfektně upravené svahy různé obtížnosti a je zde obvykle daleko méně návštěvníků. Zejména dlouhé prosluněné tratě nad místní přehradou jsou vždy vzorně připravené a právě tady si jako bonus navíc užijete  krásnou alpskou přírodu.

 Ze sjezdovek doporučujeme zejména tu až úplně vzadu, kam se dostanete po značených jednosměrných cestách po vrstevnicích. Dříve poměrně pomalou dvousedačku již nahradili pohodlnou kabinkovou lanovkou a často tak právě v této oblasti jezdíte téměř sami bez jakéhokoliv čekání. Navíc i v Galatueru se lze ubytovat v mnoha penziónech nebo menších hotelech.

Dalšími místními oblíbenými skicentry s možností využití jednotného skipasu jsou obce Kappl a See, kterými se projíždí při cestě do Ischglu. Jedná se o stylové horské obce rozložené na obou svazích údolí, které lákají k zimnímu sportování až do nadmořské výšky 2 700 m. Zdejší rozlehlé lyžařské pláně jsou zárukou skutečného zimního zážitku pro celou rodinu. Například zimní park Sunny-Mountain Erlebnispark v Kapplu je určen především pro děti. Pod vedením zkušených instruktorů se zde děti hravou formou velmi rychle naučí všechny potřebné základy lyžování. Téměř třicet tři kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti garantuje pohodu z lyžování začátečníkům i pokročilým.

V celé oblasti je také téměř padesát kilometrů běžeckých tratí. Pokud máte v plánu obohatit vaši zimní dovolenou výletem na běžkách, neměli byste si nechat ujít přes pět kilometrů dlouhou trasu, která vede zimní krajinou z Ischglu do Galtueru.Sportovní vybavení si zde lze i snadno vypůjčit. Běžkařským rájem v oblasti Paznaun je jednoznačně opět Galtuer, který připraví milovníkům bílé stopy pestrou nabídku v místní krásné přírodě. Za zmínku především stojí osm kilometrů dlouhá trať, která vede z Valzuru do centra Galtueru a umožňuje přímý vstup na vysokohorské tratě.

Skiresort zaměřený na zábavu a relax

Samotný vysokohorský Ischgl je vyhlášený nočním životem s řadou diskoték a barů. V lyžařském centru Idalp přímo u sjezdovek se vždy koncem každé sezóny pořádají velmi populární koncerty "Top of the Mountain". Pro zájemce jsou určeny lázně v Paznaueru, kde nechybí květinové nebo senné koupele, Kneippova terapie nebo kosmetická péče včetně různých masáží. Téměř všechny vícehvězdičkové hotely v Ischglu nabízejí velmi kvalitní wellness.

Mezi poslední místní novinky patří především lázně Silvretta Therme Ischgl.  Ty jsou ideálním místem pro ty,  kteří chtějí během své dovolené spojit sport a relaxaci ve stylové atmosféře. Tyto originální a prvotřídní lázně v Ischglu se rozhodně mohou pochlubit zajímavou architekturou a stejně působivým interiérem propracovaným skutečně do každého detailu.

Díky prostornému panoramatickému bazénu s krásnými výhledy do přírody a na vrcholky Alp, ale také například skutečně exkluzivní sauně a profesionálním lázeňským procedurám je dnes Silvretta Therme v Ischglu rozhodně nejlepší volbou pro alpský wellness pobyt i pro nejnáročnější zákazníky. Užijete si aktivní relaxaci a uklidňující regeneraci v moderních, elegantních lázních a navíc tento pobyt můžete snadno spojit se špičkovým lyžováním v celém tomto vyhlášeném alpském skiregionu.

Při delším pobytu stojí za pozornost podívat se do malé vesnice Mathon s více než 400 let starým stavením a malým selským muzeem. Velmi zajímavá je také návštěva Muzea silvrettské lanové dráhy. Doporučujeme využít profesionálních služeb informačních kanceláří, které se nachází prakticky v každém údolním skicentru. Zde velmi ochotně zájemcům pomohou najít ubytování podle požadované polohy, komfortu a s tím také související ceny za nocleh. Další informace včetně aktuálních cenových relací skipasů  získáte na www.ischgl.com.

Tým AUTOiNDEX.CZ

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -