Nová DS 3 - atraktivní nabídka pro příznivce automobilové originality

Novinky
04.04.2023

F T G

Nová DS 3 - atraktivní nabídka pro příznivce automobilové originality

Francouzská značka DS vznikla v roce 2014 jako odkaz na legendární vůz DS z roku 1955. Dnes tuto novou značku na našich silnicích zastupují především modely DS 3 Crossback, DS 7 Crossback, DS 4 a DS 9. Tyto vozy vedle špičkové kvality představují zejména osobitý design a ve všech směrech velmi dobré jízdní vlastnosti.

Představená novinka, kompaktní SUV DS 3 je nástupcem modelu DS 3 Crossback a uživatelům přináší přepracovaný vnější vzhled, interiér a také řadu nových technologií.  Podle slov ředitelky společnosti DS Automobiles, Martiny Bedrnové, si vozy této značky pro svoje kvalitní vlastnosti a atraktivní vzhled získávají velmi dobré postavení také na českém trhu.

Design jako kritérium výběru

Společnost odhalila svůj nejnovější model DS 3 vloni na podzim u příležitosti zahájení pařížského týdne módy. Z modelu DS 3 Crosback, který byl zatím ve svém segmentu vzorem z hlediska stylu, technologií a elektrifikace se tedy stalo kompaktní SUV  DS 3. Novinka zaujme svou novou dynamičtější přídí, atraktivní výbavovou řadou, ale také celou paletou nových technologií. Přední část vozu má nyní výraznější dynamiku a eleganci. Na širší přední masce chladiče nechybí černé a chromované diamantové koncovky. Navíc systém DS Wings zdařile propojuje masku chladiče se světlomety.

Nové LED světlomety jsou součástí standardní výbavy, mají dynamický design a dodávají vozu ostřejší vzhled. Světla pro denní svícení nyní tvoří dvě řady LED diod uspořádaných vertikálně po obou stranách přední části. Příplatkový systém DS Matrix LED Vision se skládá se z tří LED modulů plnících funkci potkávacích světel. Jeden modul je rozdělený na 15  samostatných segmentů. LED diody v tomto bloku se postupně rozsvěcují a zhasínají postupně podle provozních podmínek, které sleduje kamera umístěná v horní části čelního skla. Světlomety DS Matrix LED Vision osvítí velký a široký úsek před vozovkou, aniž by oslňovaly vozy vepředu nebo v protisměru.  

Zcela přepracován byl nárazník a maska chladiče. Novou účinnost demonstrují aerodynamické profily rámující spodní mřížku sání vzduchu. Pozornost také byla věnována detailnímu zpracování znaků na masce chladiče a kapotě a v závislosti na modelu jsou dnes k dispozici v různých odstínech. Nechybí žraločí ploutev typická pro DS 3 stejně jako vysouvací kliky dveří nebo neviditelné vnější lišty oken.  Také zadní část vozu je elegantně zvýrazněna černě lakovanou lištou s nápisem výrobce DS Automobiles.

Kola jsou v nabídce v rozměrech 17 a 18 palců v několika atraktivních designech a barvách. Novinka se v současnosti nabízí v sedmi nemetalických, metalických a perleťových odstínech karoserie, včetně dvou nových perleťových odstínů: Červená Diva, což je třívrstvý lak použitý exkluzivně u nové DS3, a Šedá Laquered. Nabídku doplňují odstíny Cristal Pearl, Šedá Platinum, Šedá Artense, Černá Perla Nera a Bílá Banquise s možností volby dvoubarevných kombinací se dvěma variantami střechy: Černá Perla nebo nová Šedá Carat.

Interiér ve stylu francouzského luxusu

Použití a zpracování luxusních materiálů je právě to, co tento výrobce skutečně umí. Především kůže Nappa v patinované úpravě Art Leather Alcantara, detaily jako perleťové prošívání nebo gilošovaný vzor Clous de Paris, to vše přispívá k jedinečnosti interiérů vozů této značky. Na novém volantu dnes řidič nalezne ovladače asistenčních systémů řízení, tlačítka systému infotainmentu nebo vespodu pádla pro řazení.  Nový středový displej s úhlopříčkou 10,3" s vysokým rozlišením je součástí standardní výbavy a je do něj zabudován nový systém infotainmentu DS Iris System.

Přepracovaná sedadla nové DS 3 jsou vyrobena z inovativní pěny s vysokou hustotou, která zajišťují komfort sezení na nejlepší úrovni na trhu. Přední sedadla mohou být vyhřívaná a mohou nabízet masáž beder. Elektrické ovládání umožňuje podélné nastavení, nastavení výšky a sklonu včetně bederního nastavení. Nejvyšší verze výbavy Opera má interiér z černé kůže Nappa Basalte se sedadly s motivem proplétání Bracelet. Verze Rivoli má ve výbavě nová sedadla z černé tlačené kůže Basalte s černými ozdobnými prvky v odstínu Basalte s efektem šupin. K dispozici je také šedé čalounění Galet kombinující kůži Nappa s látkou.

U verzí výbavy Performance Line a Performance Line + jsou sedadla, lišty přístrojové desky a panely dveří potaženy umělou kůži Alcantara. Za příplatek jsou k dispozici nová sedadla z černé tlačené kůže Basalte. Úroveň Performance Line + získává další výbavu jako je středová loketní opěrka, koberečky nebo osvětlení slunečních clon a prostoru pro nohy. Výbava Bastille byla kompletně přepracovaná, získala nová sedadla ze šedé látky Peruzzi Silicium s lištami palubní desky a panely dveří z tlačené kůže s efektem šupin. Na přání jsou také k dispozici nová sedadla z černé tlačené kůže Basalte.

Z nabídky motorizace si každý vybere

Novinka je aktuálně v nabídce s  benzinovým motorem 1.2 PureTech 130k s osmistupňovou automatickou převodovkou nebo s ověřeným dieselovým agregátem 1.5 BlueHDi 130k opět v kombinaci s osmistupňovou automatickou převodovkou. Obě tyto  úsporné hnací jednotky splňují nejnovější ekologické normy.

Za pozornost rozhodně stojí elektrická verze DS 3 E-Tense 156k, která  je vybavena zcela novým elektromotorem, redukční převodovkou a novou baterií pro zvýšení výkonu a dojezdu. Použitý hybridní synchronní elektromotor využívá pro zvýšení účinnosti zkušeností získaných ve Formuli E. Poskytuje výkon 115 kW (156 k) a točivý moment 260 Nm při napětí 400 V. Nová baterie s kapacitou 54 kWh (užitečná kapacita 50,8 kWh) je tepelně regulována pomocí cirkulace kapaliny a tepelného čerpadla, což umožňuje rychlé dobíjení, delší dojezd i životnost. Standardní palubní nabíječka pojme 100 kW stejnosměrného proudu (0 až 80 % za 25 minut) nebo 11 kW střídavého proudu (0 až 100 % za 5 hodin).

 Díky lepší hustotě energie je použitá baterie velmi kompaktní a najdeme ji pod předními a zadními sedadly a pod středovým tunelem. Vnitřní prostor a poloha řidiče je shodná jako u ostatních nabízených motorových verzí a odolnost proti nárazu překračuje nejpřísnější požadavky. Novinka má udávaný dojezd až 402 km v kombinovaném cyklu WLTP (12,6 kWh/100 km) a více než 500 km v městských podmínkách.

Vysoké účinnosti se dosáhlo také díky rekuperaci energie a další výbavě jako je tepelné čerpadlo, systém umožňující přednastavení teploty v kabině na dálku nebo zásluhou aerodynamické optimalizace přední části a kol včetně snížení světlé výšky o 10 mm u verzí se 17 a 18 palcovými koly s pneumatikami Tall & Narrow. Všechny tyto faktory dohromady umožnily snížit u modelu SCx až o 7,6 procent.

Pokrokové palubní technologie

Nová DS 3 dostala do výbavy přepracovaný systém infotainmentu dostupný na velkém centrálním displeji s vysokým rozlišením a úhlopříčkou 10,3 palců v černém lesklém rámečku. Nově dodávaný DS Iris Systém dnes nabízí on-line navigaci a inteligentní rozpoznávání hlasu. Charakteristickým rysem tohoto systému je možnost personalizace centrálního displeje a sedmipalcového přístrojového panelu doplněného o head-up displej. Funkce lze současně ovládat pomocí pokročilého systému rozpoznávání hlasu nebo pomocí dotykových ovládacích prvků na centrálním panelu.

Funkce Mirror Screen je nyní k dispozici bezdrátově. Systém Visio Park 2, dostupný na velkém centrálním displeji, rozšiřuje nabídku asistenčních systém řízení o parkovací systém s 360° záběrem z nových digitálních kamer s vysokým rozlišením. Nová DS 3 je standardně vybavena kamerou za čelním sklem. Standardní výbava zahrnuje špičkové asistenční systémy řízení: aktivní systém udržování vozu v jízdním pruhu, snímání dopravních značek s rychlostním omezením se zobrazením na přístrojovém panelu a automatické nouzové brzdění až do rychlosti 85 km/hod.

Systém DS Drive Assist snímá okolí pomocí radaru umístěného za předním nárazníkem a dalších senzorů a propojuje adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go a se systémem udržování vozu v jízdním pruhu, čímž zajišťuje poloautonomní řízení 2. úrovně. DS Drive Assist zajišťuje za pomocí horizontálního značení přesné umístění vozu v jízdním pruhu dle volby řidiče. Tato funkce si poradí s opakovaným zastavováním a rozjížděním a bez námahy udržuje trajektorii jízdy. Navíc je kombinována se systémem Active Safety Brake.

Tento systém automatického nouzového brzdění je dnes schopen detekovat jiná vozidla i cyklisty a chodce, a to i za zhoršených světelných podmínek v rychlostech od 5 do 140 km/h analyzuje riziko kolize. Dokáže sám zahájit maximální brzdění, aby zabránil nárazu nebo omezil jeho následky. Rozšířené rozpoznávání dopravních značek je k dispozici v rámci příplatkové výbavy.

Výbavy a ceny

Nová DS3 se aktuálně prodává v pěti výbavách Bastille, Performance Line, Performance Line +, Rivoli a Opera. Již v základu najdeme ve voze bohatou nabídku výbavy zaměřenou na aktivní i pasivní bezpečnost, vysoké pohodlí cestování a příjemné ovládání. Cena DS 3 s benzinovým motorem 1.2 PureTech 130k ve výbavě Bastille začíná na 770 000 Kč, s naftovým agregátem 1.5 BlueHDi 130k na 820 000 Kč. Za pozornost rozhodně stojí plně elektrická  verze DS 3 E-Tense 156k, kterou v první nabídkové výbavě Performance Line + pořídíte za 1 280 000 Kč. Další informace o nové DS 3 přineseme v našem redakčním testu.

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -