Nový Lexus RX – prestižní nabídka v segmentu prémiových SUV

Novinky
10.03.2023

F T G

Nový Lexus RX – prestižní nabídka v segmentu prémiových SUV

Vlajkový model značky dnes přichází na náš trh již v páté generaci. Populárních modelů RX prodal japonský Lexus po celém světě téměř 3,5 miliónů.

První vozy této modelové řady se objevily již v roce 1998. Značnou celosvětovou popularitu následně získala druhá generace představená v roce 2003. O dva roky později byla uvedena na trh verze Lexus RX 400h, která se stala prvním elektrifikovaným modelem mezi prémiovými značkami. Další modernizace  přinesly nové pohonné jednotky,  špičkové technologie nebo výrazné designové proměny. Současná pátá generace RX představuje asi tu největší změnu od zrodu tohoto oblíbeného modelu a je již v prodeji také v českých autosalonech této prestižní značky.

Elektrifikované pohony ve třech variantách

Zákazníci si dnes mohou nové RX pořídit se třemi různými druhy elektrifikovaných pohonů. Klíčovým provedením pro západoevropské trhy je Lexus RX 450h+ s plug-in hybridní technologií. Jedná se o vůbec první model RX s tímto typem pohonu. Používá čtyřválcovou hybridní jednotku 2,5 litru pracující s Atkinsonovým cyklem v kombinaci s trakční lithium-iontovou baterií o kapacitě 18,1 kWh. Permanentní pohon všech kol E-Four zajišťuje další elektromotor na zadní nápravě.

Maximální výkon je srovnatelný s končícím provedením RX 450h, avšak jednotka produkuje vyšší točivý moment a pomáhá k lepší akceleraci. Celkový výkon je 309 koní  a akcelerace z místa na 100 km/h za 6,5 sekundy. Rozměry a kapacita baterie společně s know-how na poli elektrifikace přinášejí výrazně nižší spotřebu paliva a emise. Cílová úroveň emisí CO2 (v kombinovaném cyklu podle WLTP) je nižší než 26 g/km při spotřebě paliva necelých 1,2 l/100 km. Nabízí elektrický dojezd přes 65 km při maximální rychlosti jízdy na elektřinu až do limitních 130 km/h.

Hybridní elektrické provedení Lexus RX 350h je zajímavou hospodárnou alternativou k naftovým a benzínovým ústrojím o nižším zdvihovém objemu. Nové RX 350h nabízí hladší chod a vyšší hospodárnost hybridního elektrického pohonu čtvrté generace s autonomním dobíjením. Benzínový čtyřválec 2,5 litru zprostředkuje 250 koní a akceleraci z místa na 100 km/h za 7,9 sekundy, což je srovnatelné s aktuálním provedením RX 450h, avšak při současném snížení emisí.

I zde se promítají veškeré výhody programu vylepšování komponent hybridního systému jako v případě provedení RX 450h+, a to včetně nové hybridní převodovky v kompaktnějším provedení, nižší hmotnosti (pokles cca o 22 %) a nižších třecích ztrát a menší (cca o 9 %) i hospodárnější jednotky řízení energie (PCU). Verze standardně používá elektronicky řízený pohon všech kol 4x4 E-FOUR.

Vrcholem nabídky je první dynamicky zaměřený hybrid s přeplňovaným ústrojím Lexus RX 500h se systémem regulace hnací síly DIRECT4. Tento inteligentní systém stálého pohonu všech kol používá samostatný elektromotor a střídač k nepřetržitému vyvažování výkonu a točivého momentu mezi kola přední a zadní nápravy za všech jízdních situací. Automaticky a zcela hladce upravuje hnací sílu mezi oběma nápravami, tedy rychleji a precizněji, než by toho byl schopen jakýkoli mechanický systém. Pohon DIRECT4 zprostředkuje lepší zpětnou vazbu od vozovky a současně zvyšuje stabilitu při ovládání vozidla, jakož i jízdní dynamiku za vysokých rychlostí.

V případě provedení RX 500h je obzvláště důležité, že pohon zvyšuje jízdní pohodlí díky okamžitě dostupnému točivému momentu, jenž pomáhá regulovat náklony karoserie. Novinka využívá zcela novou architekturu paralelního hybridního pohonu s přeplňovaným benzínovým motorem 2,4 litru a šestistupňovou převodovkou, integrovaným předním elektromotorem a jednotkou řízení energie, hybridní baterií a kompaktní zadní nápravou s elektrickým pohonem (76 kW). Celkový systémový výkon činí 371 k (273 kW) s maximem točivého momentu 550 Nm, což vozu umožňuje akcelerovat na 100 km/h za 6,2 sekundy.

Velký důraz  na provozní bezpečnost

Naše první krátké testovací jízdy při české premiéře potvrdily skvělou techniku ve všech motorizacích, kdy se řidič za volantem cítí  nejenom velmi pohodlně, ale také velmi jistě. Oceňujeme široká přední sedadla, bohatý prostor v loktech a kolenou nebo použité kvalitní materiály a celkové zpracování. Skutečně špičkové je odhlučnění kabiny a často je v odlišných provozních podmínkách znát i bohatá přítomnost nejmodernějších asistenčních systémů. Navíc má novinka ve výbavě spoustu různých prvků a vychytávek, za které se u konkurenčních značek obvykle velmi draze platí. První jízdní dojem skutečně splnil naše očekávání na příchod tohoto již delší dobu avizovaného modelu prestižní značky Lexus na český trh.

Představená novinka efektivně využívá špičkové technologie bezpečnosti ve formě třetí generace bezpečnostního paketu Lexus Safety System+. Ten zahrnuje vylepšený předkolizní bezpečnostní systém, nový proaktivní asistent řízení a na přání i rozšířený bezpečnostní paket. Výbava může dále zahrnovat asistenta bezpečného vystupování z vozidla, propojeného se systémem elektrického otevírání bočních dveří E-Latch. Ten  v jízdní praxi zabraňuje nehodám v důsledku otevření dveří vozidla do dráhy projíždějícího cyklisty nebo jiného vozu. Paket Lexus Safety System+ bude standardní součástí výbavy všech evropských modelů.

U vyšších výbav si lze zvolit  rozšířený bezpečnostní paket. Ten nově uvádí pomocníka pro změnu jízdního pruhu (LCA), který zajišťuje automatické řízení při přejíždění z pruhu do pruhu poté, co řidič na dálnici použije ukazatel směru. Součástí je i funkce upozorňování na křižující objekty před vozidlem, která s využitím radaru sleduje situaci po obou stranách a varuje řidiče před blížícími se vozidly při pomalém vyjíždění z křižovatky. Na barevném head-up displeji před řidičem se přitom zobrazuje animace směru blížícího se vozidla.

Rozšířený bezpečnostní paket zahrnuje i nouzový asistent řízení s aktivní podporou. Další systém elektrického otevírání bočních dveří RX v propojení se systémem sledování slepého úhlu zajišťuje exkluzivní funkci, kterou je asistent pro bezpečné vystupování. Zamezuje otevření dveří za situaci, kdy vůz rozpozná, že se zezadu blíží jiné vozidlo nebo cyklista. Lexus odhaduje, že uvedený systém napomůže předejít více než 95 % nehod v souvislosti s náhodným otevřením dveří.

Ovládání vozidla na úzkých místech usnadňuje digitální funkce panoramatického zobrazení okolí vozu s kamerami pro 360° rozhled dokola včetně zobrazení situace pod vozidlem. Novinkou je také funkce automatického čištění kamer. Funkce kromě toho vytváří 3D virtuální obraz RX, ukazující vozidlo při pohledu shora. K dispozici je i pokročilý systém parkování, který sám ovládá volant, řazení a brzdění. Získává komplexní obraz vozidla a jeho bezprostředního okolí pomocí čtyř kamer a 12 ultrazvukových senzorů. Navíc dokáže rozpoznávat až tři pravidelně používaná parkovací místa.

Široká aktuální výbavová paleta

Motoristé si dnes mohou vybrat nové RX prakticky ze tří modelových řad s pestrou paletou výbav: Lexus RX 350h Hybrid, dále Lexus RX 450h+ Plug-in Hybrid a nejvyšší motorizaci představuje Lexus RX 500h High Performance Hybrid. První nabídka, model RX 350h Hybrid začíná s cenou 1790 000 Kč ve výbavě Comfort. Ta představuje již velmi slušné vybavení exteriéru, interiéru, bezpečnosti ale také z hlediska multimediálních systémů. Další výbavy s označením Comfort Plus, Executive, Executive Plus a Luxury přináší další rozšíření výbavy ve všech hlavních oblastech, zejména aktivní a pasivní bezpečnosti, ovládání nebo pohodlí.

Lexus RX 450+ Plug-in Hybrid s cenou od 2 090 000Kč má nabídce opět pět stupňů výbav Comfort, Comfort Plus, Executive, Executive Plus a Luxury. Za pozornost zde stojí například pokrokové Tri-LED světlomety s automatickými dálkovými světly, rozšíření palety bezpečnostních asistenčních systémů nebo nadstandardní prvky ve výbavě interiéru. Prodejce v současnosti nabízí u tohoto provedení ke všem výbavám Wallbox Lexus 22kW včetně nabíjecího kabelu zdarma. Vrchol nabídky představuje Lexus RX 500h High Performance Hybrid ve výbavách F Sport a F Sport Plus.

Cena u tohoto provedení začíná na 2 530 000 Kč a jedná se prakticky o plně vybavené modely pro špičkovou provozní bezpečnost, pohodlnost interiéru a designové řešení exteriéru. Další informace a poznatky z provozu s novým Lexusem RX brzy přineseme v našem redakčním testu.

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -