Zell am See – Kaprun – kouzlo vysokohorských sjezdovek a pestrá nabídka relaxace

Outdoor
19.11.2022

F T G

Zell am See – Kaprun – kouzlo vysokohorských sjezdovek a pestrá nabídka relaxace

Jako skvělou adresu pro celoroční sportování doporučujeme okolí rakouského jezera Zeller See, které leží zhruba devadesát kilometrů od Salcburku. Najdeme zde nejenom krásnou vysokohorskou přírodu, ale tato dovolenková alpská destinace je po všech stránkách velmi dobře připravena pro zimní i letní sportovní aktivity.

Pro milovníky sportů, ale i rodiny s dětmi se zde nabízí stovky možností ubytování od příjemných a levných penzionů až po ověřené  hotely s kompletní nabídkou i pro nejnáročnější klienty. Prakticky každý si zde vybere podle svých představ a možností. Navíc je tato oblast nejblíže  k našim hranicím a vlastní cesta zabere několik hodin jízdy převážně po dálničních komunikacích.

Oblast Kaprun- Zell am See se pro rodinnou dovolenou, ale i prodloužené víkendy pro mnohé stala již skutečnou legendou. Především v zimě je zde asi největším lákadlem místní ledovec,  na kterém se obvykle lyžuje celý rok.  Pro návštěvníky jsou připravené tři hlavní atraktivní lyžařské areály: ledovcový Kaprun-Kitzsteinhorn, dále rozsáhlý areál Schmittenhöhe přímo nad Zell am See a Maiskogel nad Kaprunem. Samozřejmostí jsou  zde také gastronomické zážitky a spousta aktivit a možností sportovního vyžití a zábavy mimo sjezdovku.

Jak se tam dostat

Motoristé do města Zell am See a nedalekého Kaprunu obvykle přijedou po dálnici směřující od Lince okolo Salzburgu, poté se pokračuje směrem na Villach. Po sjezdu z dálnice vede cesta po kvalitní silnici podél řeky Salzach a směřuje přes Bischofshofen až do cíle cesty. Lze jet také ze Salzburgu na Bad Reichenhall, Lofer a Zell am See. Například z Prahy je to necelých pět set kilometrů a je třeba počítat s šesti hodinami jízdy.

Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože také v této oblasti Alp je nutné předpokládat extrémní a často rychle proměnlivé zimní počasí. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat včetně rychlostních limitů, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit.

Při sportování věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům, která zde výstižně nazývají „Desatero na sjezdovce“. Jednou z hlavních zásad je na lyže jen s přilbou. Praxe prokázala, že právě přilba je jednoduchou a velmi účinnou pomůckou pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět. Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno.

Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle. Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem. Alkohol si rozhodně nechte až po dojetí posledního svahu.

Kitzsteinhorn – ledovec se stoprocentní jistotou sněhu

Rozsáhlé bezplatné parkoviště pro výjezd na ledovcový Kitzsteinhorn najdeme několik kilometrů nad obcí Kaprun v nadmořské výšce 900 metrů, kam nás spolehlivě navedou směrové tabule. Odkud vyjíždí souběžně vzhůru dvě kapacitní kabinkové lanovky s názvy Gletscherjet a Panorama. Navazující kabinka s paralelní sedačkou stoupá z Langwiedu (1 976 m) až do Alpincentera (2 450 m). Samotné Alpincentrum je hlavní křižovatkou všech sjezdovek a rušným středem lyžařské oblasti s restauracemi i sportovními obchody. Na vlastní ledovec pak pokračuje obvykle moderní, rychlou a vyhřívanou kombinovanou kabinkovou lanovkou Gletscherjet 3 + 4.

Před dvěma lety v této oblasti otevřely nejmodernější kabinkovou lanovku 3-K, která dobře odolává větru díky konstrukčnímu zavěšení na třech lanech. Vede přímo z Kaprunu na Maiskogel a dále se pokračuje bez převýšení z Maiskogelu na Langwied. Novinka tak nabízí rychlé spojení z údolního Kaprunu až pod vlastní ledovec do Alpincentra. Nástupní stanice v Kaprunu je ve středu města, kde také najdete informační a servisní středisko, pokladny, obchod se sportovním zbožím nebo restaurace a další provozovny služeb..

Ledovcový Kitzsteinhorn nabízí široké a stoprocentně zasněžené ledovcové sjezdovky, freeridové a lyžařské tratě, snowparky světové úrovně a úžasné vyhlídkové plošiny pro milovníky zimních sportů, stejně jako vyhlídkovou plošinu Galerie národního parku. Najdeme zde i nejvýše položené Kino 3000 v Rakousku nebo nejvýše položenou restauraci v Salzburku s výstižným názvem Gipfel. Tento ledovec přímo sousedí s Národním parkem Vysoké Taury a je atraktivní destinací i pro nelyžaře. Navíc nabízí kouzelný výhled na Vysoké Taury a nejvyšší hory Rakouska.

Na Kitzsteinhornu také najdete dvě značené výstupové trasy pro skitouring a túry na sněžnicích. Začínají u stanice lanovky Langwied ve výšce 2 000 metrů a vedou přímo přes zasněženou ledovcovou lyžařskou oblast. Jde o trasy „Eiskönigin“ do výšky 2 450 metrů a „Eisbrecher“ do výšky 2 875 metrů. V nabídce je pro zájemce o tyto lyžařské túry také nabídka doprovodu  s horskými průvodci. Při té se podívají na 2 642 metrů vysoký Tristkogel. Program se koná každý týden.

Tato lyžařská túra vede nádherným terénem a nabízí překrásné výhledy do okolí.  Na vrchol se dostanete po zdolání přibližně 660 výškových metrů a přibližně 3 hodinách. Přímo nad Kaprunem najdeme i rodinnou lyžařskou oblast Maiskogel se širokými mírnými sjezdovkami směřujícími přímo do centra obce, které jsou vhodné především pro děti a začátečníky.

Schmittenhöhe je regionálním vrcholem s pestrou nabídkou

Doporučujeme při návštěvě nevynechat také velmi oblíbenou oblast Schmittenhöhe, Právě ta je díky svým rozmanitým sjezdovkám, útulným chatám a nádherným výhledům na Zellské jezero a stovky okolních vrcholů Vysokých Taur skutečným pomyslným centrem regionu. Pět dlouhých sjezdovek do údolí nabízí opravdový lyžařský zážitek.

Děti se mohou vyřádit na jedné z nejdelších zábavných sjezdovek na světě, zatímco sportovně založení lyžaři mohou vyzkoušet své dovednosti a vytrvalost na černé sjezdovce Trass s výškovým převýšením přes 1 000 metrů, délkou více než 4 kilometry a sklonem až 70 procent. Nabídku zimních sportů zde navíc doplňuje večerní lyžování, lyžování za svítání nebo výlety na sněžnicích a další zimní aktivity. Do tohoto téměř rodinného lyžařského areálu s krásným panoramatickým výhledem se lze dostat ze tří různých výchozích míst  přímo  z regionálního města Zell am See.

V aktuální nabídce nyní najdeme dokonce spojení s pár kilometrů vzdáleným lyžařským areálem Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Unikátní propojení skipasů Ski ALPIN CARD tak dnes otevírá milovníkům zimních sportů jednu z největších a nejrozmanitějších lyžařských oblastí v Alpách s přístupem do tří prémiových lyžařských oblastí: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Schmittenhöhe v Zell am See a ledovcovou oblast Kitzsteinhorn Kaprun na jeden skipas. Ski ALPIN CARD prakticky nabízí možnost užití celkem 408 kilometrů sjezdovek a také spoustu atrakcí.

Bohatý program po celou sezónu

Po lyžování doporučujeme navštívit velmi příjemné wellness s výstižným názvem Tauern Spa hned vedle Kaprunu. Jedná se o moderní lázeňský komplex a špičkový hotel včetně restaurace. Najdeme zde venkovní bazény, jeden dokonce se slanou vodou a venkovním barem, dále vnitřní bazény, vířivky, relaxační jeskyňku, dětský svět a plno rozličných vodních atrakcí. V určité časy zde probíhají také hodiny vodního aerobiku, který je v ceně vstupu.

V Tauern Spa najdete také parádní saunový svět, kde je k dispozici nejméně deset různých saun. Například finská sauna, sauna s pecí, bylinkové koupele, bio sauna nebo aromatická parní lázeň včetně dobře vybavených odpočinkových zón. Nechybí zde dokonce i dvě venkovní sauny s venkovními bazény na ochlazení. Více informací najdete na tauernspakaprun.com

Z bohaté nabídky mimo lyžařských aktivit pro letošní sezónu stojí například za pozornost oblast Schmittenhöhe, kde se bude slavit začátek zimní sezóny o víkendu 16. - 17. prosince 2022. Kromě, jak je tady zvykem vzorně upravených sjezdovek a kulinářských zážitků v mnoha horských restauracích mohou milovníci zimních sportů navštívit také živé koncerty. Ty se uskuteční na palubě lodi MS Schmittenhöhe (výletní loď na jezeře Zeller See) a také u horní stanice lanovky trassXpress.

Po téměř 45 letech se Ice Race Motorsport v roce 2019 opět vrátil do Zell am See. Třídenní akce GP ICE RACE 27. – 29. ledna 2023 je naplánována v různých třídách a je navržena tak, aby amatérským i profesionálním jezdcům, týmům a výrobcům poskytla příležitost soutěžit ve výjimečných podmínkách.  Během únorové události Balloonalps 2023  mají zájemci jedinečnou příležitost proletět se horkovzdušným balonem nad zimním regionem Zell am See-Kaprun. Ve dnech 20. - 25. března 2023 se zde také uskuteční WORLD ROOKIE TOUR FINALS. Porota Rookie Tour opět cestuje po světě, aby našla ty nejlepší mladé snowboardové freestylisty a nabídla jim místo na finále Rookie Snowbard na Kitzsteinhornu. Více informací na www.zellamsee-kaprun.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -