Skiresort Soelden – skvělé lyžování na vrcholcích rakouských Tirol

Outdoor
11.03.2023

F T G

Skiresort Soelden – skvělé lyžování na vrcholcích rakouských Tirol

V jednom z nejprestižnějších rakouských lyžařských středisek Soelden každoročně koncem října zahajuje sezónu úvodní závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Pro zimní sporty jsou v tomto skiregionu určeny především tři hlavní lyžařské areály: Oetz, Oetztal Arena v Soeldenu a Obergurgl. Připraveno je zde více než 250 kilometrů sjezdovek, téměř 55 lanovek a několik desítek útulných lyžařských chat.

Celá oblast se nachází v 67 kilometrovém údolí na rozhraní Stubaiských a Oetztalských Alp a je obklopena desítkami třítisícových vrcholů včetně Wildspitze, druhé nejvyšší hory Rakouska. Nejenom söldenské ledovce Rettenbach a Tiefenbach  v této oblasti garantují perfektní lyžování i na začátku a konci sezóny. Podobnou  záruku dávají také vysoko položená střediska Obergurgl-Hochgurgl a Vent, ale i níže se nacházející skiareál Hochoetz.

Desatero na sjezdovce

Na internetu získáte všechny aktuální zdravotní nařízení a doporučení pro cestování do Rakouska a je nezbytné je plně respektovat. Při sportování věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům, která zde výstižně nazývají „Desatero na sjezdovce“. Jednou z hlavních zásad je na lyže jen s přilbou. Praxe prokázala, že přilba je jednoduchá a velmi účinná pomůcka pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět. Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno.

Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle. Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem. Alkohol si rozhodně nechte až po dojetí posledního svahu.

Pro motoristy doporučujeme z ČR do cílového Oetztalu jet po dálniční trase od Mnichova nebo Salzburku na rakouský Kufstein a Innsbruck. Před městem Imst se podle ukazatelů odbočí jižním směrem do Oetztálského údolí a po místní komunikaci zbývá již jen pár desítek minut jízdy. Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože právě v této oblasti Alp je nutné počítat s extrémním a často rychle proměnlivým počasím. V Rakousku platí většinou stejné dopravní předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit.

Lyžování bez hranic

Vlastní skiresort Soelden patří mezi nejvýše položené lyžařské oblasti v Rakousku a jako jediný má tři vrcholy, které leží v nadmořské výšce nad 3.000 m. Tato rozsáhlá lyžařská oblast se nachází ve výšce 1377 až 3260 metrů a má desítky kilometrů tratí různé obtížnosti o průměrné šířce 30 metrů. V případě potřeby je více než 60 kilometrů sjezdovek ležících pod hranicí 2200 metrů uměle zasněžováno. Vrcholem lyžování v horní části Soeldenu jsou dva ledovce - strmější Rettenbach a mírný Tiefenbach. Lyžuje se převážně ve dvou částech areálu na úbočí Gaislachkogelu a Giggijochu. Do každé části vede z údolí jedna hlavní velkokapacitní lanovka. Obě části jsou pak vzájemně propojeny dvěma sedačkovými lanovkami přes Rettenbachtal.

Ze začátku Soeldenu vedou lanovky k ledovcům Rettenbach a Tieffenbach, na konci městečka začíná další lanovka, která lyžaře s přestupem vyveze až na Gaislachkogel.  Místní parkovací dům u dolní stanice lanovky je nyní zcela novou lávkou  z horního patra garáží přímo spojen s nástupištěm, což velmi zjednodušilo a urychlilo nastupování do velkokapacitní kabinové lanovky.

Oba ledovce jsou propojené téměř 170 metrů dlouhým vysněženým tunelem, který vede v nadmořské výšce 3 240 m z jednoho ledovce na druhý. V jarních měsících jsou na ledovcích  asi nejlepší sněhové podmínky a za hezkého počasí také krásné výhledy. Kdo chce vystoupat na nejvyšší bod střediska, 3 340 m vysoký Schwarze Schneid, musí zout lyže a jít asi 20 minut pěšky.

Zastavit se také můžete na Tiefenbachkoglu, kde lze dojít až na konec visuté lávky, klenoucí se nad údolím. Odtud uvidíte i druhou nejvyšší horu Rakouska, 3 772 m vysokou Wildspitze a nedaleký Pitztalský ledovec s dalším rozsáhlým skiareálem. V příštích letech se prý uvažuje se i o propojení obou středisek prostřednictvím převratné technologické novinky Hyperloop za přímé podpory Elona Muska.

Díky unikátní trase s názvem Big 3 Rally můžete objet všechny tři zdejší třítisícovky. Trasa začíná na spodní stanici lanovky Giggijoch, z její horní zastávky pokračujete na ledovec Rettenbach, kde je první vrcholek, Schwarze Schneide (3370 metrů). Cesta dále vede na ledovec Tiefenbachkogl (3309 metrů). Odtamtud následuje dlouhý sjezd do údolí na lanovku Gaislachkogl. Ta jede přímo na třetí třítisícový vrcholek, kterým je stejnojmenný Gaislachkogl (3058 metrů).

Nejdelší sjezdovka zde směřuje od výstupní stanice BIG3 Schwarze Schneide ve výšce 3 340 m dolů k údolní stanici lanovky Gaislachkoglbahn ve výšce 1370 m. Výškový rozdíl je téměř 1970 m a celková délka sjezdu téměř 15 kilometrů. Místní zajímavostí, která stojí za pozornost je i nová spektakulární výstava 007 Elements v nadmořské výšce 3048 metrů, která vás seznámí s dobrodružným světem Jamese Bonda. Právě v Soeldnu se odehrály jeho podstatné scény ve filmu Spectre a místní jsou na to náležitě hrdí.

Nové gastronomické nabídky

Stále oblíbenější je zdejší nová skutečně unikátní restaurace ice Q na vrcholu Gaislachkoglu s kvalitní obsluhou, se 132 místy uvnitř a 80 místy na terase as  další slunnou terasou na střeše. Návrh pochází, stejně jako design tří moderních stanic lanovek, od renomované tyrolské architektonické kanceláře Obermoser. Prosklená fasáda otevírá nové pohledy na vrcholky Oetztalu a má patřit architektonicky patrně mezi nejpůsobivější vysokohorské stavby celé této alpské oblasti.

Letošní novinkou je další nová restaurace u prostřední stanice lanovky Gaislachkogl middle station opět se špičkovým designem a architekturou od stejných autorů.  Najdeme  zde nejen  samoobslužnou restauraci, ale také v horním patře restaurační jídelnu  s klasickou obsluhou. Pro návštěvníky jsou připraveny i dvě venkovní slunečné terasy. Tento zcela nový restaurační komplex je opět přímo propojen se sjezdovkami.

Velký zájem příznivců zimních sportů je o soeldenský snowpark s velkým převýšením.  Každý si podle svých zkušeností a odvahy může vybrat z několika vysokých i nízkých railů, rainbow zábradlí a beden. Snowboardisti zde mají k dispozici halfpipe, boarders park a skoky. Středně zdatní rideři jistě nepohrdnou osmimetrovými kickery. Na obzvlášť náročné snowboardéry  zde čekají tři třináctimetrové skokánky. Snowboard park je nad Giggijochem směrem na Rotkoglhütte.

Rozhodně si také nenechte ujít návštěvu jen pár kilometrů vzdáleného špičkového lyžařského střediska Obergurgl – Hochgurgl, které v jižní části údolí ve výšce 1930 metrů uzavírá celé údolí. Právě toto lyžařské centrum je zajímavé nejen unikátním spojením obou částí technicky jedinečnou kabinkovou lanovkou, ale především výbornými podmínkami pro všechny typy lyžařů.

Zábava pro celou rodinu

Pro zimní dovolenou s dětmi je asi nejvhodnější malý romantický skiareál ve vesničce Vent, položený na konci bočního údolí ve výšce 1.900 m n. m. nebo skiareál Hochoetz na začátku údolí Oetztal s převahou modrých a červených sjezdových tratí v celkové délce 41 kilometrů. Pro děti má Soelden skvělou lyžařskou školu s dětským parkem na Giggijochu. Posuvné pásy, zábavný parkur a speciální vleky spolu s péčí profesionálních instruktorů zajišťují nejmenším tu nejlepší zábavu a zvládnutí základů lyžování. Celá oblast je propojena linkami místního skibusu, který jezdí údolím Oetztal od Imstu přes Langenfeld a Soelden do Obergurglu. Oblíbený je také skibus mezi středisky Vent a Soelden

V Umhausenu můžete navštívit „Oetzi vesničku“, jež připomíná pravěkého lovce, který odtud před 6000 lety směřoval přes hřeben Alp, kde ho zastihla smrt, do jižních Tyrol, kde byla v roce 1991 jeho mumie v tajícím ledovci objevena. Dovolenkovou pohodu v celé této oblasti také dotváří moderní aquapark Freizeit Arena s bazénem, wellnessem i tobogány přímo v Soeldenu.  

Za návštěvu také rozhodně stojí nedaleký Aqua Dome - Tirol Therme Laengenfeld s dvanácti vnitřními a venkovními bazény se 2 200 m² vodní plochy a jedenácti saunami na ploše 65 000 m². Tyto termální lázně nabízí i špičkové fitness, lázeňské procedury nebo privátní spa. Součástí je čtyřhvězdičkový hotel s vyhlášenou restaurací. Pro návštěvníky je v samotném Soeldenu a blízkém okolí připravena široká nabídka ubytování od jednoduchých penzionů se snídaní až po luxusní čtyř a pětihvězdičkové hotely.  Každý zájemce si tak má možnost vybrat nejen podle polohy, ale i konkrétních cenových relací. Více na www.soelden.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -