Peugeot e-Legend koncept – zajímavosti z historie značky se představují v pražských Arkádách

Novinky
12.09.2022

F T G

Peugeot e-Legend koncept – zajímavosti z historie značky se představují v pražských Arkádách

Prakticky celé letošní září probíhá v pražském obchodním centru Arkády originální výstava dokumentující bohatou historii renomované francouzské automobilky. Uvidíme zde vedle současných vozů Peugeot i více než sto let staré auta a motocykly, například modely 172, 201, 202, 302 nebo 304. 

Zajímavé je, že na výstavě nechybí ani naprostý unikát Peugeot e-Legend, který představuje futuristickou vizi automobilky s plně elektrickým pohonem a nejmodernějšími technologiemi. Podle slov ředitelky Denisy Gálové se stalo již tradicí, že  pražské Arkády Pankrác připravují pro své zákazníky doprovodné akce, mezi které každoročně patří soutěž o atraktivní automobil značky Peugeot. „Jsme rádi, že můžeme tuto mimořádnou expozici v Arkádách podpořit. Jedná se nejen o fascinující pohled do naší historie, ale také do budoucnosti. Tu představuje jeden z našich nejúspěšnějších konceptů, Peugeot e-Legend, který je vůbec poprvé k vidění v Česku.

Tento vůz odkazuje na naše dědictví, konkrétně na nádherné kupé Peugeot 504 ze 70. let, a přidává nejmodernější technologie budoucnosti, jako autonomní řízení nebo elektrický pohon. Současně je symbolem skutečné radosti z jízdy, což je hodnota, kterou našim zákazníkům chceme přinášet každý den. Chtěl bych tímto příznivce naší značky do Arkád pozvat a věřím, že si tuto jedinečnou příležitost nenechají ujít,” dodává ředitel značky Peugeot v ČR Marco Venturini.

Pravděpodobně nejunikátnějším exponátem této jinak velmi zajímavé výstavní akce je právě  Peugeot e-Legend, který byl vyrobený pouze v jednom exempláři. Při své premiéře na autosalonu v Paříži v roce 2018 vyhrál soutěž o nejkrásnější koncept roku. Tento unikátní značkový projekt je snadno identifikovatelný díky vizuálnímu podpisu se třemi drápy a dvěma dvojitými moduly. Celá přední maska je zasazena mezi přední blatníky a je připomínkou dřívějších pochromovaných nerezových nárazníků. Navíc je v tomto případě rozdělen černým hliníkovým nosníkem na dvě části. Také ze zadního pohledu hned zaujme typický, velmi technologicky pojatý vizuální podpis modelové řady Peugeot se třemi drápy. Třetí brzdové světlo s multilamelovým systémem, v němž se odráží, je umístěno v horní části zadního okna a táhne se po celé jeho šířce.

Návštěvníky rozhodně upoutá zajímavě řešené prodloužení technické platformy ve spodní části vozu a velká prosklená plocha inspirovaná poměrem plechu a skla  použitého u esteticky velmi zdařilého provedení Peugeot 504 Coupé. Vše podtrhuje kovový oblouk kopírující boční okna a ozvláštňující zadní zapuštěné fazetové okno. Na displeji viditelném zvnějšku pod zadním oknem se před odjezdem objevuje personalizovaný pozdrav a úroveň nabití. Osobám venku se navíc zobrazuje upozornění, že auto je v autonomním režimu. Dotykové ovládání dveří je důmyslně ukryto v bočním zadním okénku.

Peugeot e-Legend používá 100 procentní elektrický pohon. S pomocí 100 KWh baterií dosahuje hnací agregát točivého momentu 800 Nm a výkonu 340 kW, elektrický motor pohání všechny čtyři kola. Díky tomuto výkonu by teoreticky tento koncept dokázal zrychlit z 0 na 100 km/h za méně než 4 vteřiny při maximální rychlosti až 220 km/h. Dojezd je 600 km podle protokolu WLTP, z toho téměř 500 km je možné zajistit 25 minutovým rychlým dobitím. Nabízí se  i indukční nabíjení. 

Francouzská automobilka Peugeot při vývoji na voze demonstrovala také možnosti budoucího autonomního řízení. Použitý koncept nabídnul v závislosti na typu silničního provozu nebo nálady řidiče celkem  čtyři režimy řízení. Například v autonomní oblasti se upřednostnilo pomocí režimu SOFT pohodlí cestujících tím, že se omezilo digitální zobrazení na displejích na minimum. Druhý režim SHARP v praxi představuje přesné a dynamické nastavení vozu s možností připojení k digitálním aktivitám. Posádka se v tomto případě může věnovat svým oblíbeným aktivitám s možností projekce na zakřiveném centrálním displeji nebo na obrazovkách zabudovaných do slunečních clon.

K dispozici jsou i dva manuální režimy. První z nich s názvem Legend používá tři ukazatele z modelu Peugeot 504 Coupé s vyobrazením na jednotlivých displejích. Druhé dynamické řízení s názvem Boost díky výkonnému elektromotoru promítá vozovku na jednu velkou obrazovku. Tento koncepční vůz, který je právě nyní unikátně k vidění na výstavě i v Praze prakticky zbořil předsudky a otevřel cestu do nové etapy mobilizace. Teprve budoucnost potvrdí reálnost všech záměrů jeho tvůrců pro praktický silniční provoz.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -