Alpine zahajuje prodej originálního modelu A110 v ČR!

Novinky
24.06.2022

F T G

Alpine zahajuje prodej originálního modelu A110 v ČR!

Výrobce sportovní vozů Alpine, patřící pod křídla Renaultu, vstupuje oficiálně do České Republiky. Prozatím jediným současným modelem značky je A110, který se však brzy dočká dalších sourozenců. Zájemci o toto jedinečné kupé si mohou vůz prohlédnout ve zcela novém showroomu v Průhonicích.

Značka Alpine byla na vrcholu především v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století a to především díky úspěšné éře v motorsportu. V roce 2017 došlo k návratu značky představením sportovního kupé A110, které odkazuje na stejnojmenný model z historie. Jak jsme již avizovali, prozatím jediným prodejním místem v ČR má být jeden z největších prodejců Renaultu a Dacie, Pyramida Průhonice u Prahy.

Sportovní kupé s mimořádnými geny

Alpine A110 reprezentuje dvoumístný dvoudveřový automobil s lehkým hliníkovým rámem. Skvělé jízdní vlastnosti automobilu zajišťuje motor uprostřed a pohon zadních kol. Mimořádnou agilitu vozu v neposlední řadě propůjčuje také nízká pohotovostní hmotnost. Ta se u základní verze pohybuje na hranici 1102 kilogramů. O pohon se stará přeplňovaná zážehová osmnáctistovka, kterou známe z ostrého hatchbacku Renault Megane R.S.

V rámci základní verze A110 byl tento motor vyladěn na nejvyšší výkon 185 kW při 6000 ot/min. Největší točivý moment 320 Nm pak vrcholí v rozmezí 2000 – 4800 ot/min. Alpine se s touto pohonnou jednotkou chlubí zrychlením z 0 na 100 km/h za 4,5 vteřiny a jeho maximální rychlost činí 250 km/h. Tento model lze v ČR objednat za cenu 1.490.000 Kč.

Výkonnější cestovní varianta A110 nese označení GT a disponuje nejvyšším výkonem 221 kW při 6300 ot/min. Maximální točivý moment 340 Nm je k dispozici při 2400 – 6000 ot/min. Vůz se z 0 na 100 km/h rozjede za 4,2 s, což považujeme za perfektní hodnotu. Podvozek varianty GT s přehledem zvládne dlouhé cesty a je tedy vhodný i pro každodenní využití. Cena modelu startuje na 1.740.000 Kč.  

Nejostřejší A110 reprezentuje varianta s označením S, která má stejně vyladěný motor jako GT, ale nabízí ostřejší podvozek. Ten lépe koresponduje se sportovní jízdou, stejně jako volitelný aerodynamický paket. Díky němu se Alpina A110 umí rozjet až na 275 km/h! Součástí této výbavy je také karbonový přední spoiler nebo zadní křídlo. Jako jediný může být model S vybavený skořepinovými sedadly Sabelt (+18 tisíc korun).

Všechny zmiňované verze využívají sedmistupňovou automatickou převodovku a samozřejmostí je také zmiňovaná hliníková karosérie. S manuálem tedy Alpinu nepořídíte, což je podle nás trochu škoda.

Čistě elektrická expanze

Zajímavostí také je, že se Alpine již brzy chystá představit sportovní auto s elektrickým pohonem. Elektromobil má být postaven na koncernové platformě CMF-B EV. Příznivce SUV pak jistě zaujme elektrický crossover GT. Překvapivou zprávou je také skutečnost, že současná Alpine A110 je posledním modelem výrobce se spalovacím motorem. Jeho nástupce bude totiž čerpat energii rovněž z akumulátoru.

Palec nahoru zaslouží spolupráce s Lotusem. Při vývoji tohoto sportovního elektromobilu se tedy budou zkušenosti čerpat přímo ze světa Formule 1. Aerodynamika i hmotnost včetně řízení spotřeby by tak měla být na té nejvyšší úrovni! Zajímavý potenciál značky slibují i obchodní výsledky za rok 2021. Vždyť za minulý rok zaznamenala Alpine nárůst prodejů o 74% na 2659 automobilů. Nutno ale dodat, že srovnání s rokem 2020 je významně ovlivněné pandemií Covid 19.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -