Peugeot 9X8 letos Le Mans vynechá, premiéra bude až v červenci v Monze

Novinky
27.05.2022

F T G

Peugeot 9X8 letos Le Mans vynechá, premiéra bude až v červenci v Monze

Fanoušci, kteří se těšili, že letos uvidí nový speciál 9X8 na závodě 24 hodin Le Mans, budou asi zklamaní. Peugeot totiž oznámil, že v červnu v Le Mans závodit nebude a raději si počká, až si bude 100% jistý kvalitou, odolností a spolehlivostí svého závodního stroje. 

Divize Peugeot Sport nakonec rozhodla, že závodní premiéra hybridního Hypercaru Peugeot 9X8 proběhne 10. července 2022 na šestihodinovce v italské Monze, což je už čtvrté kolo mistrovství světa FIA 2022 ve vytrvalostních závodech (WEC). Peugeot tak nastoupí do rozjeté sezóny. V příštím roce už ji ale chce zvládnout celou.

Hypercar Peugeot 9X8 upoutá především absencí zadního křídla. I bez křídla však splňuje nové předpisy ACO/FIA pro třídu Le Mans Hypercar (LMH), kategorie, jež je dostupnější než LMP1, ale je na stejné konkurenceschopné závodní úrovni. Peugeot 9X8 má atletické rozměry: délka 499,50 cm, šířka 200 cm a výška 114,50 cm. Váží 1 030 kg a jeho palivová nádrž má objem 90 litrů 100% obnovitelného paliva TotalEnergy, Excellium Racing 100.

Úkolem nového závodního speciálu je také reprezentovat strategii značky Peugeot. Jeho vzhled odráží identitu značky s typickými světlomety a světelným podpisem ve tvaru tří drápů známým ze sériových modelů. Důraz je přitom kladen na technologické know-how v oblasti hybridizace a elektrifikace, což jsou klíčové prvky strategie energetické transformace značky.

Peugeot 9X8 je prototyp hybridního elektrického vozu s pohonem všech kol. Je vybaven hnacím ústrojím, které vzniklo pod dohledem týmů Peugeot Sport. Zadní kola pohání vidlicový 2,6litrový šestiválec s dvojitým turbodmychadlem a výkonem 520 kW. Vysoce výkonný elektromotor o výkonu 200 kW, který pohání přední kola, a měnič na bázi karbidu křemíku byly vyrobeny ve spolupráci se společností Marelli. Vysokonapěťová baterie 900 V byla vyvinuta ve spolupráci se společností TotalEnergies / Saft. Pneumatiky splňující předpisy pro vozy kategorie Hypercar dodává společnost Michelin.

Na konci května absolvoval Peugeot 9X8 ostré testy na okruhu v portugalském městě Portimao. Ty potvrdily, že je dokonale připraven závodit. Předtím Peugeot Sport otestoval jeho vlastnosti na různých specifických tratích, například v Le Castellet, Barceloně nebo v Magny-Cours. Celkem ujel během 25 dnů více než 10 000 kilometrů. S výsledky testů jsou u Peugeotu maximálně spokojeni, jak potvrzuje technický ředitel Peugeot Sport, Olivier Jansonnie:

„Představením našeho závodního vozu plníme slib, který jsme dali loni v létě: závodní vůz Peugeot 9X8 je fyzickým ztělesněním konceptu představeného v červenci 2021. Výzva, která před námi v posledních měsících stála, byla dvojí: bylo nutné sestavit tým, který následně vůz vyrobí a připraví na jeho soutěžní debut. Do prvního mezinárodního závodu v Monze zbývá jen několik týdnů a Peugeot 9X8 se intenzivně testuje na různých tratích. Závod však nelze ničím nahradit. Nemůžeme se proto dočkat, až zhodnotíme potenciál našeho hybridního elektrického Hypercaru, který jsme vyvinuli ve vlastní režii, abychom ukázali naše schopnosti v oblasti hybridizace.“

Přestože se vůz 9X8 v roce 2022 na trati „dvacetičtyřhodinovky“ v Le Mans neobjeví, Peugeot se rozhodl, že se se svými fanoušky během letošního závodu setká. Ve spolupráci se sdružením Automobile Club de l'Ouest bude 21. května 2022 v muzeu 24 hodin Le Mans otevřena výstava s názvem „ALLURE–LE MANS“ věnovaná výjimečné historii a úspěchům značky Peugeot na okruhu La Sarthe. Originální model vozu Peugeot 9X8 zde bude vystaven až do letošního září.

Diváci závodu 24 hodin Le Mans 2022 budou moci navštívit také fanouškovskou vesničku, kde bude ve vyhrazeném prostoru vystaven vůz Peugeot 9X8. Budou si zde také moci zakoupit oficiální týmové oblečení z produkce Jack & Jones a různé další předměty, či ochutnat koktejly Kryptonite, pojmenované podle nové barvy vozu Peugeot Sport.

 

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -