Takový malý "náklaďák" - Opel Vectra Caravan 1.9 CDTI (TEST)

Testy
06.04.2005

F T G

Takový malý "náklaďák" - Opel Vectra Caravan 1.9 CDTI (TEST)

Opel Vectra Caravan se stal krátce po svém představení synonymem pro solidně zpracovaný rodinný automobil s nadprůměrným zavazadlovým prostorem. Automobil úspěšně nahrazuje rodinné kombi modelu omega a to zejména díky prodlouženému rozvoru o 13 cm.

 

Automobil úspěšně nahrazuje rodinné kombi modelu omega a to zejména díky prodlouženému rozvoru o 13 cm. Vývojové oddělení jako základní kámen zvolilo platformu luxusního Opelu Signum, jehož rozvor má délku 2,83 m. Cestující tak mají v podélném směru velkorysý prostor pro nohy, což platí zejména pro posádku na zadních sedadlech.

Zavazadlový prostor má základní objem 510 litrů, po sklopení zadních sedadel pak nadprůměrných 1850 l. Využití zavazadelníku snižuje pouze šířka mezi podběhy, která činí 1060 milimetrů.

Při pohledu ze strany zaujme především délka automobilu, jehož relativně úzké boční okna spolu s kompaktními zadními světlomety vytvářejí oku lahodící siluetu. Podobně jako zvenku také uvnitř rodinná vectra dobře koresponduje s firemním stylem Opelu posledních let

Strohý, ale kvalitně zpracovaný interiér s možná až trochu neosobním vzhledem vyniká hlavně ergonomií a přehledností. Příjemně tuhá jsou výškově stavitelná sedadla s nepříliš výrazným bočním vedením. Naše provedení však rozhodně nenese sportovní označení GTS, zde je kladen hlavní důraz především na komfortní cestování a nutno dodat, že právě tohle Vectra Caravan opravdu umí. Jízdní vlastnosti se totiž nesou v duchu vynikající stability, což je dáno prodlouženým rozvorem. Opel tak poliká dálniční kilometry s naprostým přehledem a i při rychlém tempu neruší posádku aerodynamický hluk.

K naší radosti jsme zkoušeli provedení s moderním vznětovým čtyřválcem, který má díky přeplňování výkon 110 kW při 4000 ot./min. a točivý moment s největší hodnotou 315 N.m při 2000 ot./min.

Pohonná jednotka s částicovým filtrem byla vyvinuta ve spolupráci s Fiatem. Označení 1.9 CDTi Ecotec jasně dává najevo ohleduplnost vůči životnímu prostředí (splňuje podmínky Euro 4), k čemuž bezesporu přispívá zmiňovaný filtr, který rozhodně nepatří k standardu ani u současných dieslových agregátů.

Motor spolupracuje s přímo řazenou šestistupňovou převodovkou, optimální délka jednotlivých rychlostních stupňů umožňuje jízdu s minimální potřebou častého řazení. Dynamika je na dostatečné úrovni, přeci jen bychom však ocenili o trochu větší točivý moment.

Spotřeba paliva je poněkud více závislá na stylu jízdy a v neposlední řadě i na zatížení vozu. V kombinovaném režimu lze jezdit kolem 6,8 l/100 km, časté využívání výkonového potenciálu motoru má za následek zvýšení spotřeby zhruba o jeden až dva litry na 100 km.

Vůz se i při rychlém průjezdu zatáčkou příliš nenaklání, řízení s posilovačem je dostatečně přesné a citlivé a to samé platí i pro účinnou brzdovou soustavu. Samostatnou kapitolou jsou xenonové světlomety s adaptivním režimem.

Výbojky se v zatáčce natáčejí v závislosti na poloze volantu a jsou dále doplněny moderním systémem osvětlujícím krajnici. S dosaženou úrovní osvětlení při jízdě v noci jsme se doposud setkali pouze u luxusního sedanu Audi A8.

Český dovozce značky Opel sází na atraktivní cenovou politiku, která dělá značné vrásky ostatním soupeřům. Podnikatelé jistě ocení homologaci vozu v kategorii N1, která umožňuje odpočet daně z přidané hodnoty.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Opel Vectra Caravan 1.9 CDTI Ecotec

Motor

Přeplňovaný vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1910 ccm. Nejvyšší výkon 110 kW při 4000/min. Největší točivý moment 315 Nm při 2000/min.

Převodné ústrojí

Pohon předních kol. Přímo řazená šestistupňová převodovka.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 210 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,5 s. Průměrná spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 7,9/5,2/6,2 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 270 cm. Celkové vnější rozměry 459,6/176,1/146,2 cm. Palivová nádrž 61 l.

Základní parametry
Výrobce:Opel
Model:Vectra
Karosérie:Kombi
Motor:1.9 CDTI
Palivo:nafta
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -