Seat Toledo 2.0 FSI Stylance - prodloužená altea? (TEST)

Testy
06.02.2005

F T G

Seat Toledo 2.0 FSI Stylance - prodloužená altea? (TEST)

Z liftbacku, který debutoval v roce 1991 přes sedan v roce 1999 až ke kompaktnímu MPV – to je krátká historie vozu Seat Toledo, jenž si získává své zákazníky především objemným zavazadlovým prostorem a nezaměnitelným temperamentem. Skutečnost, že prezentovaná novinka vychází ze sebevědomého modelu altea je každému jasná téměř na první pohled.

 

Skutečnost, že prezentovaná novinka vychází ze sebevědomého modelu altea je každému jasná téměř na první pohled. Tato taktika se však v minulosti osvědčila nejen u ibizi a cordoby a snad proto si od ní šéfdesignér automobilky Seat Walter de´ Silva mnoho slibuje.

Zajímavé řešení stupňovité zádě s panoramatickým sklem (způsob – Renault Vel Satis) zaručuje vozu nejen nekonvenční vzled, ale také velmi dobře přístupný zavazadlový prostor o objemu 0,500 m3 s trojitou podlážkou.

Zadní dělená sedadla se prakticky sklápějí téměř do roviny, čímž lze dosáhnout nákladového prostoru s objemem až 1,440 m3.Zajímavostí je výklopné logo, které slouží jako klika pátých dveří.

Přístrojová deska hojně využívá tvrdých plastů s příjemným barevným odstínem. Provozní ukazatele jsou efektně zapuštěné s umístěním ve třech samostatných kapličkách.

Potencionální zájemce o tento model rozhodně potěší kvalitní dílenské zpracování interiéru stejně jako absence jakéhokoli nepříjemného vrzání a skřípání při jízdě. Líbily se nám nejen sportovní sedadla, ale také volant s tlustým věncem, který výborně padne do ruky.

Výhradu máme proti omezenému výhledu z vozu, zejména couvání znesnadňuje široký sloupek a úzké zadní okno.

Testovaný automobil poháněl zážehový motor 2.0 s přímým vstřikem paliva FSI používaný rovněž v ostatních koncernových vozech. Nejvyšší výkon 110 kW v kombinaci s maximálním točivým momentem 200 Nm při 3500/min. činí z nového toleda svižný dopravní prostředek.

Moderní šestistupňová převodovka umožňuje efektivně využívat točivý moment pohonné jednotky a v neposlední řadě i příznivě ovlivňovat spotřebu díky šestému stupni.

Avizovaný benzinový agregát s přímým vstřikem paliva zaručuje solidní dynamiku i v nižších otáčkách, což je podle současných názorů odborníků jedna z velkých výhod tohoto technického řešení.

Příjemným překvapením byla kombinovaná hodnota dosažené spotřeby na hranici 8 l/100 km. Jízdní vlastnosti v nás zanechaly velmi dobré pocity, v mezních situacích se automobil chová lehce neotáčivě. Obecně lze říci, že je nastavení tlumičů komfortnější než u altey, což může být pozitivní hlavně při rodinném využití.

Seat Toledo je bezesporu zajímavou novinkou, která se vyznačuje zejména moderní vyzkoušenou technikou převzatou z koncernu VW a v neposlední řadě také nekonvenčním ztvárněním.

Zmínit musíme i zajímavou cenovou politiku českého importéra, který převzal ceník altey a všechny ceny navýšil o 20 000,- Kč. Kompletní paleta motorů a výbav toleda je tudíž identická s jeho menším bráškou. Kalkulace základního modelu vychází na 629 900,- Kč, v testovaném provedení (Climatronic, vyhřívaná přední sedadla, metalíza) pak na 659 360,- Kč.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Seat Toledo 2.0 FSI Stylance

Motor

Zážehový kapalinou chlazený řadový čtyřvále o zdvihovém objemu 1984 ccm. Kompresní poměr 11,5:1. Nejvyšší výkon 110 kW při 6000/min. Největší točivý moment 200 Nm při 3500/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Šestistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

McPherson/víceprvkové. Kotoučové brzdy na všech kolech. Pneumatiky 205/55 R16.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 206 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,7 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 11,3/6,5/8,2 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 257,8 cm. Celkové vnější rozměry 445,8/176,8/156,8 cm. Palivová nádrž 55 l.

Základní cena (Testované provedení)

629 900 Kč (659 360 Kč)

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Seat
Model:Toledo
Karosérie:MPV
Motor:2.0
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -