Nový Hyundai i10 – malý vůz nabízí velká překvapení

Novinky
24.01.2020

F T G

Nový Hyundai i10 – malý vůz nabízí velká překvapení

Modelová řada i10 přináší značce Hyundai významné úspěchy v Evropě již od svého představení v roce 2008. Nyní přichází nová generace, která byla navržena a vyvíjena v Evropě. Právě zde se také vyrábí a potenciální zájemci se mají rozhodně na co těšit. Základní cena startuje na 219 990 Kč.

Hyundai startuje komunikaci nového modelu i10 s kampaní „Mějte velké cíle,“ která odkazuje na novou brand vizi „Pokrok pro lidstvo.“ Hyundai věří, že technologie a inovace by měly sloužit a pomáhat především lidem, a proto se směr značky odvíjí právě touto cestou. Kromě mobility zaměřené na člověka je cílem filozofie také podělit se o svůj úspěch s těmi, kteří to potřebují.

Jasným důkazem je toho Nadační fond Radost dětem, který se společnost Hyundai Motor Czech rozhodla podporovat. Nadace od roku 2011 pomáhá těžce nemocným dětem a dětem z dětských domovů. Za devět let své existence udělala radost více než pěti tisícům dětí z celé České republiky. Nadační fond Radost dětem dlouhodobě podporují také zpěváci a muzikáloví herci, manželé Michal a Denise Bragagnolo, kteří se nyní stanou mediálními tvářemi nového modelu Hyundai i10.

Hyundai v Evropě registroval v loňském roce 550 000 vozů a dosáhl tak pěti rekordních let v řadě. Na českém trhu pak pravidelně obhajuje svoji pozici na stupni vítězů. Společně s prodejními úspěchy má značka vedoucí postavení v oblasti elektrifikovaných pohonů a technologií. Je schopná nabídnout všechny důležité verze elektrifikovaných pohonů a ke konci roku 2020 bude již 75 % vozů nabízet v elektrifikované alternativě. Do roku 2025 pak plán Hyundai Motor Group počítá s rozšířením elektrifikovaného portfolia, a to o 44 modelů včetně 23 čistě elektrických vozů.

Inovační design a bezpečnost

Novinka i10 zaujme především dynamickým designem a překvapivě velkým vnitřním prostorem. Líbí se nám zejména kontrast mezi oblými povrchy a ostrými liniemi. Celkový optický dojem také vylepšuje nižší střecha a širší karoserie. Rozměrná maska chladiče působí sportovně a zahrnuje kruhová světla LED pro denní svícení. Řidiči si mohou na přání objednat také nově navržená 16“ kola z lehké slitiny.

Automobil je v nabídce ve čtyřmístné nebo pětimístné verzi. Prodloužený rozvor náprav zajišťuje více vnitřního prostoru v porovnání s předchozím modelem. Variabilní zavazadlový prostor s objemem 252 litrů patří mezi největší ve svém segmentu. Interiér se chlubí řadou zajímavým ozdobným obložením přístrojové desky, díky kterému působí hodnotným dojmem. Samotné navržení interiéru působí kvalitně a zároveň nabízí dobrou praktickou využitelnost. Nová zadní kamera pomáhá řidičům při couvání a parkování.

Samozřejmostí jsou nejmodernější prvky výbavy i v oblasti konektivity, včetně uživatelského rozhraní Apple CarPlay a Android Auto. Tyto systémy jsou integrovány do 8“ barevného dotykového displeje. K dispozici je rovněž funkce bezdrátového nabíjení. Telematický systém Bluelink pak poskytuje řidičům významné výhody v oblasti bezpečnosti, ovládání a konektivity prostřednictvím aplikace.

Bohatá výbava zahrnuje řadu moderních prvků aktivní bezpečnosti, jako například asistent pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision-Avoidance Assist). Ten systém detekuje multifunkční kamerou nejen vozidla, ale také chodce před vozidlem. Reprezentant malých vozů se může pochlubit asistentem dálkových světel HBA (High Beam Assist), který automaticky přepíná mezi dálkovými a tlumenými světly na základě monitoringu světel vpředu jedoucích a protijedoucích vozidel a zajišťuje tak optimální osvětlení vozovky za tmy.

Mezi další bezpečnostní funkce patří například asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keep Assist System), asistent pro rozpoznávání únavy řidiče DAW (Driver Attention Warning) nebo asistent pro sledování omezení rychlosti ISLW (Intelligent Speed Limit Warning) atd. Novinka i10 je standardně vybaven také službou eCall, která může být aktivována manuálně tlačítkem, nebo automaticky přivolá záchranné služby v případě vážnější dopravní nehody, při níž senzory aktivovaly airbagy.

Nové motory, N Line a sofistikovaný podvozek

Zcela nový model i10 je nabízen se dvěma zážehovými motory: tříválcem 1.0 MPi a čtyřválcem 1.2 MPi. Oba motory jsou dostupné s pětistupňovou mechanickou nebo pětistupňovou automatizovanou převodovkou. Litrový tříválec dosahuje nejvyššího výkonu 49 kW (67 k), maximálního točivého momentu 96 Nm a nejvyšší rychlosti 156 km/h. Čtyřválec 1.2 MPi je vyladěn na nejvyšší výkon 62 kW (84 k) a maximální točivý moment 118 Nm. Nejvyšší rychlost pak činí 171 km/h.

Oba motory jsou dostupné se dvěma převodovkami, pětistupňovou mechanickou a pětistupňovou automatizovanou. V porovnání s tradičními samočinnými převodovkami zvyšuje automatizovaná převodovka hospodárnost díky nižší hmotnosti a menším ztrátám v důsledku tření.

Hyundai také představuje zcela novou verzi modelu i10, a to variantu s označením N Line. Pohon zajišťuje exkluzivní motor 1.0 Turbo GDi s nejvyšším výkonem 74 kW. Ten má poskytnout solidní jízdní výkony a zábavné svezení. Verze N Line se také liší řadou stylistických prvků. Za zmínku stojí například jedinečné nárazníky a maska chladiče. Ty vozu dodávají ještě dynamičtější vzhled, inspirovaný účastí značky Hyundai v motoristickém sportu. Exkluzivní 16“ kola z lehké slitiny a světla LED pro denní svícení umocňují osobitý design a zvýrazňují jeho dynamický charakter.

Podvozek novinky zahrnuje prověřené prvky, jako například přední nápravu se vzpěrami McPherson. Ovladatelnost a jízdní vlastnosti byly navíc vylepšeny optimalizací konstrukce zadní nápravy a systému řízení. Zkrutná příčka, spojující vlečená ramena zadní nápravy, má průřez ve tvaru písmene U místo trojúhelníkového. Tím se zvýšila stabilita při prudkých změnách směru jízdy. Další informace o této novince přineseme v rámci redakčního testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -