Mercedes-Benz Viano 2.2 CDI MP - Marco Polo by se divil

Testy
08.08.2004

F T G

Mercedes-Benz Viano 2.2 CDI MP - Marco Polo by se divil

Kompromisem mezi obytným vozem s nástavbou a velkoprostorovým automobilem může být model Marco Polo, který vychází z oblíbeného vozu Mercedes-Benz Viano.Prezentovaný model disponuje osvědčenými technickými prvky, jenž sdílí společně s luxusní verzí viano.

Kompromisem mezi obytným vozem s nástavbou a velkoprostorovým automobilem může být model Marco Polo, který vychází z oblíbeného vozu Mercedes-Benz Viano.

Prezentovaný model disponuje osvědčenými technickými prvky, jenž sdílí společně s luxusní verzí viano. Mezi ně můžeme například zařadit důmyslný podvozek o rozvoru 3200 mm stejně jako téměř shodnou nabídku motorizace, ve které samozřejmě nechybí ani velmi žádané vznětové agregáty.

Nástavba avizované obytné verze od firmy Westfalia Van Conversion je zhotovena z hliníkové střechy s textilními boky, jejíž elektrické ovládání lze nalézt na seznamu výbavy na přání. Vzniklý prostor dobře poslouží pro pohodlné přespání dvou osob.

Při jízdě se samozřejmě v takto vzniklém prostoru nesmí nacházet žádné osoby ani předměty, jež by při možném sesunu mohly přímo ohrozit řidiče a spolujezdce.

Zajímavostí je, že při zavírání hliníkové konstrukce je nutné otevřít okno případně dveře. Vznikající přetlak v kabině by totiž mohl narušit textilní boky vlastní nástavby.

Praktické je řešení zadní lavice, z které lze jednoduchým sklopením opěradel a přidáním dílu ze zavazadelníku vytvořit dvojlůžko o rozměru 2030 x 1170 mm. Standardně čtyřmístnou variantu Marco Polo je možné za příplatek rozšířit až na šestimístné provedení. Přístrojová deska se od původního viana výrazně neodlišuje.

Bezprostřední prostor kolem řidiče si zachovává luxusní prvky typické právě pro výrobce vozů Mercedes-Benz.

Také velmi příjemná sedadla stále patří mezi nejlepší v současné automobilové produkci. Vlastní obytný prostor je však již značně odlišný. Levá strana interiéru byla doplněna praktickou stěnou skládající se nejen z velkého množství různých přihrádek, ale také skříně na šaty a pochopitelně nezbytného kuchyňského koutu.

Ve výbavě dále nechybí praktické umyvadlo, servírovací stolek, plynový vařič nebo po převážnou část roku téměř nezbytná lednička.

Příznivce dlouhého cestování bezesporu zaujmou i nádrže na čistou a odpadní vodu, při jakémkoli přesunu posádka rozhodně využije tři zásuvky na 12 V a jednu na 220 V. Nezbytnou elektrickou energii je nejen během jízdy schopen dodat přídavný gelový akumulátor.

Vyzkoušeli jsme Mercedes Benz Viano v provedení Marco Polo s turbodieslovou pohonnou jednotku o objemu 2148 cm3. Tento agregát v kombinaci s pětistupňovou samočinnou převodovkou propůjčuje vozu solidní dynamické vlastnosti.

Další jeho výhodou je relativně nízká hlučnost, což ocení posádka zejména při delším cestování. Ekonomický provoz tohoto 4993 mm dlouhého vozu potvrzuje kombinovaná spotřeba pohonných hmot 8.6 l/100 km.

Tento hnací agregát nabízí nejvyšší výkon 110 kW při 3800 ot./min. a největší točivý moment je udáván hodnotou 330 Nm při 1800-2400 ot./min.

Příjemná jízda, pohodlné a přesné ovládání vozu, tak lze charakterizovat naši krátkou zkušenost s tímto rozhodně zajímavým automobilem.

Výrobce pro letošní rok plánuje prodat v Evropě asi 1300 vozů. Největší zájem o model Marco Polo se předpokládá v zemi výrobce. Není bez zajímavosti, že i český importér již zaznamenal zájem o tento automobil, který je přímým konkurentem vozu Volkswagen California.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Mercedes-Benz Viano 2.2 CDI Marco Polo

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 2148 ccm. Nejvyšší výkon 110 kW při 3800/min. Největší točivý moment 330 N.m při 1800-2400/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová samočinná převodovka.

Podvozek

McPherson/šikmá ramena.

Karoserie

Samonosná.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 174 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 13 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 11,4/7,2/8,8 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 320 cm. Celkové vnější rozměry 474,8/190,1/187,5 cm. Palivová nádrž 75 l.

Základní cena

1 153 700 Kč

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Mercedes-Benz
Model:Viano
Karosérie:Užitkový vůz
Motor:2.2
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -