Les Menuires – ta správná zimní lyžařská pohoda

Outdoor
04.12.2018

F T G

Les Menuires – ta správná zimní lyžařská pohoda

Mezi nejatraktivnější lyžařské resorty ve Francii rozhodně patří Les Trois Vallées (Tři údolí), jehož součástí je také známé středisko Les Menuires. Podle mnohých návštěvníků a znalců je právě toto centrum zimních sportů dobrou volbou nejen pro zkušené lyžaře, ale i začátečníky nebo rodiny s dětmi.

Skiresort Les Menuires se nachází společně s Val Thorens a Saint Martin de Belleville v rozsáhlém údolí Belleville a je jedním z několika hlavních středisek, které jsou součástí této prakticky největší lyžařské oblasti na světě. Les Menuires byl otevřen v polovině 60. let a při zimních olympijských hrách roku 1992, jejichž pořádáním byl tenkrát pověřen nedaleký Albertville, zde proběhl olympijský závod mužů ve slalomu.

Dovolená na vrcholu zážitků

Centrum lyžařských sportů Les Menuiers nabízí úplně vše, co si lze z hlediska sportování a dalších aktivit přát. Přímo nad Menuires 1800 je krásná červená olympijská trať "Stade". Další pěkné červené terény se nachází například na protějším kopci La Masse, kde lze také při příznivých sněhových podmínkách praktikovat freeride.  Kdo si dostatečně užije místních 160 kilometrů sjezdovek, které jsou k dispozici v rámci skipasu Les Menuires/St. Martin, ten může pomocí lanovek pokračovat do výše položeného skiresortu Val Thorens. Zde na lyžaře čeká dalších 140 kilometrů dobře připravených tratí. Pokud se vydáte do sousedních údolí, tak zde opět najdete další atraktivní areály Méribel a Courchevel se  zbývajími 300 kilometry z celkových 600 kilometrů sjezdovek celé oblasti 3 Vallées.

Pro naše motoristy dovolená v Savojských Alpách představuje projet poměrně dlouhé úseky německých, švýcarských a nakonec i francouzských dálnic. Počítejte nejméně s tisíci kilometry jedním směrem od našich hranic.  Dálniční síť definitivně opustíme až ve známém olympijském městě Albertville a po kvalitní rychlostní silnici asi za dvacet minut dojedeme do Moutiers. Právě zde se cesty dělí do několika známých lyžařských center celé oblasti Tři údolí. Ukazatele motoristy již přímo navádí na skiresort Les Menuires. Stále stoupáme nespočetným množstvím zatáček téměř dvacet sedm kilometrů přes vesničku St. Martin de Belleville přímo do centra vysokohorského Les Menuires.

Sněhu vždy dostatek

Celkem 160 kilometrů sjezdových tratí rezortu Les Menuires, z nichž polovina je v případě nedostatku přírodního sněhu uměle zasněžována, se rozkládá v nadmořské výšce od 1 850 do 2 850 metrů, což je výška místní nejvyšší hory Mont de la Chambre. Z celkového množství vice než osmdesáti sjezdovek je tucet zelených, více než třicet pět modrých, desítky červených a osm nejvyšší černé obtížnosti. Lyžaře na vrcholky svahů v okolí Les Menuires dnes dopravuje téměř třicet pět dopravních zařízení včetně osmi kabinkových lanovek. V okolí najdete také 28 kilometrů vždy dobře připravených běžkařských tratí.  Skipasy lze zakoupit pouze do oblasti Les Menuires, popř. rozšířené do středisek Belleville či do celého resortu Les Trois Vallées. Potom můžete bez omezení jezdit v největší lyžařskou oblasti na světě se 600 kilometry sjezdovek s převýšením téměř 2 000 výškových metrů.

Na bezlesém západním svahu nad Les Menuires se prostírají červené a modré magistrály s jednou expresní lanovkou vedle druhé. Právě odkud se lze přes vrcholy Tougnete (2 435 m n. m.), Mont de la Challe (2 575 m n. m.), Roc des 3 Marches (2 700 m n. m.) a Mont de la Chambre (2 850 m n. m.) dostat na lyžích do dalšího údolí ke známému skiresortu Meribel a Mottaret. Pomocí lanovek a sjezdovek můžete také vystoupat až do vrcholového a sněhově nejspolehlivějšího Val Thorens, který je s nadmořskou výškou 2300 metrů nejvýše položeným lyžařským resortem v Evropě. Na samotný hlavní hřeben, z něhož lze pak přejet do Val Thorens nebo Meribelu a Mottaretu, vede asi nejrychlejší cesta dvěma sekcemi kabinky Bruyéres. Pohodlnější za pěkného počasí je asi šestisedačka s bublinou Mont de la Chambre, k níž je ovšem nutné se dostat pomocí níže položených lanovek.

 Obě tyto páteřní lanovky se sbíhají na vrcholu Mont de la Chambre (2 850 m n. m.), který je hlavní místní křižovatkou. Navíc právě z něho je nádherná vyhlídka na rozsáhlé prostřední údolí oblasti s dominantním štítem Mont Blanc v pozadí. Z vrcholu Mont de la Chambre vede dolů do Les Menuires široká a velmi svižná modrá carvingová sjezdovka stejného jména, na které je ale nutné odpoledne počítat s větším počtem lyžařů, protože se jedná o jednu z hlavních návratových sjezdovek. Výrazně méně vytížené jsou dvě paralelní užší červené, stačí se trochu zorientovat v podrobné mapě celé lyžařské oblasti, kterou doporučujeme stále vozit sebou. Naprosto opomíjenou sjezdovkou je Boulevard des Échauds s minimem lyžařů podél vleku Montaulever, která je podle názoru mnohých jednou z nejlepších v Les Menuires. Jedná se sice o užší, ale co do sklonu a náročnosti velmi rychlou a zajímavou modro-červenou trať.

Nabídka pro náročnější sportovce

Obtížnější sjezdovky v Les Menuires nabízí protilehlý vrchol La Masse (2 805 m n. m.), zpřístupněný kabinkou, dvěma sedačkami nebo vleky. Právě tyto rozlehlé svahy nabízí rychlé a příjemné červeno-černé sjezdovky, které jsou prakticky nejlepší volbou z celého Les Menuires. Mezi nimi je dost prostoru i pro lehce přístupný off-piste, další trať zabíhá na odvrácenou stranu hory do údolí Vallon du Lou. Skutečnou výzvou pro náročné lyžaře je zdolání sjezdové tratě Léo Lacroix s délkou dva kilometry a převýšením 720 metrů. Mezi novinky z minulých sezón patří modrá sjezdovka z vrcholu Pointe de la Masse nebo šestisedačka s „bublinou“ na vrchol Tougnete z nedalekého St. Martin. Je zde také řada příležitostí lyžování v hlubokém sněhu, oblíbené freeridy na Lac du Lou, Les Crêtes nebo Les Encombres.

 Pro snowboardisty je k dispozici plně vybavený snowpark Les Boyes a park pro freestyle. Oblíbené večerní lyžování jedenkrát týdně je v ceně skipasu. Pro milovníky bílé stopy je zde připraveno několik dobře upravovaných tratí a nechybí ani bobová dráha Speed Mountain v části Bruyères. Kromě aquacentra v části Croisette doporučujeme také aquacentrum s menším krytým bazénem, vodními radovánkami pro nejmenší, ale i se saunou, párou a masážemi v části Bruyères na místě bývalého venkovního vyhřívaného bazénu. Asi nejlepší relaxace je ve venkovním vyhřívaném bazénu v části Bruyeres nebo v novém sportovním centru Sogevab, kde je krytý bazén, sauny, masáže včetně dobře vybaveného fitness.

Při pěším pohybu lze využít tří místních bezplatných skibusových linek. To je příjemné zejména v případě, že bydlíte dále a výše od centra, protože Les Menuires je vcelku roztáhlé, na délku zhruba 2,5 kilometru a mezi jednotlivými rezidencemi a částmi střediska jsou výškové rozdíly až 250 metrů. V centrální části můžete využít osobní kabinovou lanovku do části Preyerand, která jezdí až do půlnoci, nebo šikmý pozemní výtah z centra k rezidenci Brelin. U obou hlavních lyžařských center v Les Menuires je mnoho restaurací, občerstvení, barů a obchodů. Právě zde se také nacházejí různá sportovní a relaxační zařízení.

V nabídce nechybí kluziště, paragliding, jízda na skútrech, kino, bary a téměř padesátka útulných restaurací.  Prakticky každé ubytování je většinou vždy spojené s přímým vstupem ke sjezdovce, v nabídce jsou zde převážně moderní apartmány pro 4 až 14 osob. Les Menuires a nedaleký St. Martin de Belleville kromě snadnější dostupnosti nabízí také nejpříznivější ceny ubytování ve srovnání s dalšími rezorty celé této nejrozsáhlejší francouzské lyžařské oblasti. Více na www.lesmenuires.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -