Audi A1 1.4 TDI - prémiové nakupování (TEST)

Testy
06.04.2015

F T G

Audi A1 1.4 TDI - prémiové nakupování (TEST)

Ve své třídě naprosto bezkonkurenční, takovou pozici má firma Audi, co se týče malých luxusních vozů. Zatímco nejbližší konkurenti jako Citroën nebo Mini Cooper u zákazníků spíše paběrkují, Audi svému segmentu vládne, a proto si při představování nového modelu vystačilo jen s drobnými vizuálními úpravami a mohlo všechnu energii zaměřit na vylepšování motoru. A jaký je výsledek?

Jak již bylo řečeno, vzhled auta nedoznal výraznějších změn. Sportback stále drží pevnou linii německých vozů bez nějakých zbytečných výstředností, zato však s hezky zaoblenými tvary a lehce nebezpečným pohledem. V zásadě došlo jen k takovým změnám, které model rozšířily o necelé dva centimetry – tady mluvíme hlavně o decentně přepracovaných náraznících a nových světlometech s diodami na denní svícení, ale i výraznější zadní světla. Jinak zůstalo vše při starém, což je dobře, protože právě tak to zákazníci Audi, kteří patří k nejvěrnějším, mají nejraději.

Na kameni kámen

Ani interiér se nedočkal převratných změn, což je také ku prospěchu věci. Německá strohost a pořádkumilovnost sice může na první pohled zarazit, až si říkáte, za co jste ty peníze vlastně utratili, ale stačí se jen pohodlně posadit za volant – a najednou si začnete všímat luxusních detailů, které šperkují vizuální celek. V tom má Audi před svými velkými konkurenty náskok: zatímco ti stále rozlišují na prémiové a neprémiové značky, na různá vybavení různě velkých aut, v Audi na to jdou jinak.

Žádné levnější materiály, žádné tvrdé plasty. Náš zákazník, náš pán, řekli si – a i ten nejmenší model vyzdobili vším, co najdete i v mnohonásobně dražších kouscích. Ale samozřejmě i tady platí: pokud na to máte.

A tak si můžete pořídit do výbavy od vyhřívaných sedadel, tempovat, loketní opěrku či špičkovou navigaci až po wi-fi hotspot a být i za jízdy připojen k internetu. Modernizace sahá až takhle daleko.

Navzdory malým rozměrům Sportbacku se o místo bát nemusíte. Na přední sedadla se pohodlně vejdete, a pokud si dokážete odpustit loketní opěrku, která – přiznejme si – malinko překáží, nebudete mít jediný problém, ani pokud jste narostli o dost víc, než bývá obvyklý průměr.

Posez je ideálně vysoko, takže se necítíte utopeně, a volant si také můžete nastavit libovolně, abyste vyhověli svým potřebám. Jasně, vzadu to už s místem tak valné není, a to ani na kolena, natož na hlavu, ale je to malý vůz, s tím se přece musí počítat.

Co se týče kufru, tady už maličko narážíme na problémy. Se základním objemem 270 litrů není z největších a v porovnání s ostatními prohrává, ale zajímavé řešení světel, totiž že kompletní svítilny se nacházejí na víku zavazadelníku, zase umožňuje pohodlný přístup do kufru. A ke všemu potěší pravidelným tvarem a skutečností, že po sklopení zadních sedadel je zavazadlová plocha najednou (téměř) rovná. Jenom pod ní nenajdete rezervu, ta se tam kvůli akumulátoru nevešla.

Tři válce stačí

Sportback ale to nejdůležitější skrývá pod přední kapotou. Nový tříválcový turbodiesel 1.4 TDI společně s turbomotorem 1.0 TFSI představuje nejpovedenější novinku, kterou němečtí inženýři pro tento vůz připravili. K němu si můžete vybrat buď standardní pětistupňovou manuální převodovku, nebo si maličko připlatit a užívat si sedmistupňovou skříň S tronic. A pak už stačí jen nastartovat a užívat si tiché předení tohoto německého kousku, který i při vyšších rychlostech udržuje rozumné otáčky.

Výtku si motor zaslouží snad jen za zvukový projev. Ne, že by rušil při jízdě posádku, kabina je velmi dobře odhlučněná, ale především ve volnoběžných otáčkách či popojíždění, působí naftový klapot tak nějak zvláštně. Je to ale otázka zvyku.

Na rozumnou spotřebu se inženýrů v Audi ani ptát nemusíme, tradičně patří k těm lepším, když ve městě lze jezdit za méně než 4,5 litru a mimo něj takřka o litr méně. Jen když na dálnici pořádně přišlápnete pedál k podlaze, spotřeba se vyšplhá někam k šesti litrům Při limitu 130 km/h se však stále můžete těšit z krásného čísla 4,8 l/100 km.

Jízdní vlastnosti si pochvalu také zaslouží. Sice se připravte na maličko rozpačitý rozjezd kvůli delšímu prvnímu rychlostnímu stupni, nakonec Sportback prostě působí tak trošku tužším dojmem, ale pak už jde všechno jako po másle. Stačí, aby tlumiče chytily rytmus, a máte vystaráno a nerovností na vozovce si ani nevšimnete. Pro stav českých silnic jedině velké plus. A to i v případě, že opustíte prostory města, pro které je Sportback určen primárně.

Jakmile totiž auto dostanete do ruky, užijete si i příjemnou jízdu po silnicích a silničkách, kde se sice v prudších zatáčkách občas pořádně nakloníte, ale z povrchu silnice se ani nehnete a pocit bezpečí vás neopustí ani na okamžik. Zajímavou novinkou pak bude elektromechanický posilovač řízení, který mění svou intenzitu podle toho, jak rychle zrovna jedete. Takže zatímco na dálnici budete muset kapánek zatlačit, abyste s volantem pohnuli, ve městě bude stačit nepatrný dotyk. Bravo!

Resumé

Co dodat závěrem? Je důležité znovu zopakovat, že ačkoli Audi A1 Sportback patří do stejné třídy vozů jako Opel Corsa nebo Škoda Fabia, reálně je přece jen někde jinde, a to právě kvůli maximální snaze poskytnout i malému vozu stejný luxus, jako mají i větší vozy této automobilky z Ingolstadtu.

To se projevuje především na pořizovacích nákladech, protože už základní cena vozu je poměrně vysoká a s dalšími vychytávkami stále stoupá. To je třeba mít stále na zřeteli – a jde tak vlastně (snad kromě menšího prostoru na zadních sedadlech) o jediný podstatnější minus, jež Sportback má. Nutno ale podotknout, že luxusní interiér a pohodlí vpředu, nízká spotřeba, živé jízdní vlastnosti a příjemný, kultivovaný motor, také něco stojí.

Tým AUTOiNDEX.cz

Audi A1 1.4 TDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1422

Válce:

3

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

66 / 3250

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

230 / 1500-2500

Maximální rychlost (km/h):

182

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

11,6

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

3,9 / 3,1 / 3,4

Velikost zav. prostoru (l):

270

Objem nádrže (l):

45

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1195

Nosnost (kg):

445

Základní cena (kč):

489 900

Základní cena s testovaným/srovnatelným motorem a výbavou (kč):

597 700

Základní parametry
Výrobce:Audi
Model:A1
Karosérie:Hatchback
Motor:1.4 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -