Kia Carnival 2.9 CRDi - korejský obývací prostor (TEST)

Testy
06.06.2007

F T G

Kia Carnival 2.9 CRDi - korejský obývací prostor (TEST)

Další generace oblíbeného vozu Kia Carnival vyjíždí na silnici s bohatou výbavou a solidní užitnou hodnotou. Velkoprostorový automobil s velkoobjemovým vznětovým motorem je navíc k dispozici za příznivou cenu začínající na hranici 719.980,- CZK.

 

Modely značky Kia se ale cenou rozhodně podbízet nemusí. Jejich kvalita se totiž výrazně zvýšila, což potvrdil nejen nový Cee\'d a jeho sebevědomý nástup na trh, ale také modernizace ostatních modelových řad.

Přestože vzhled námi testovaného prostorného Carnivalu působí spíše konzervativním dojmem, designérům se podařilo vůz opticky zmenšit, a tak nyní vzhlíží daleko příjemnějším dojmem. Nasedání do automobilu a manipulaci s nákladem usnadňují boční posuvné dveře a v neposlední řadě také velké zadní víko zavazadlového prostoru.

V našem případě byly nejen páté dveře, ale také zmiňované dveře boční vybaveny elektrickým ovládáním, což výrazně zvyšuje komfort. Čtete dobře, luxusní prvek, na který jsou zvyklí spíše zákazníci Lexusu (např. u modelu RX) byl součástí výbavy také tohoto velkoprostorového Carnivalu. Pochválit musíme i prostorný interiér, zejména jeho úctyhodná šířka umožňuje posádce nevídanou volnost pohybu.

Aby také ne, vždyť je vlastní karosérie široká 1640 milimetrů. Líbila se nám také sedadla s příjemným tvarováním zaručující posádce pohodlné cestování. Sedadlo řidiče bylo navíc v rámci námi testovaného provedení vybaveno elektrickým ovládáním pomocí přehledných tlačítek na dveřích automobilu.

Přístrojová deska je přehledná a dobře zpracovaná, snad jen použité materiály by mohly přeci jen působit hodnotnějším dojmem. V jednom směru nastavitelný volant padne dobře do ruky, stejně jako optimálně umístěná řadící páka na středové konzole.

Testovaný model byl nově vybaven dvojicí sedadel ve třetí řadě. Celkem tak Kia může nabídnout svezení až sedmi osobám. Předchozí generace byla sice také sedmimístná, pro nový modelový rok se ale změnilo uspořádání sedadel z 2+2+3 na současných 2+3+2. Výhoda tohoto řešení souvisí především s verzí N1, v rámci které zůstává vůz pětimístný.

Dvojice samostatných sedadel vzadu navíc nabízí variabilní uspořádání. Demontáž, která je záležitostí okamžiku může zvětšit objem zavazadlového prostoru až na úctyhodných 1485 litrů.

Cestování v poslední řadě na dvou samostatných sedadlech však bude vyhovovat spíše lidem menšího vzrůstu, vzdálenost mezi hranou sedáku a podlahou je totiž limitována. Komfort naopak zvyšuje samostatné ovládání klimatizace pro zadní část interiéru. Regulovatelné výdechy ve střeše jsou opravu velmi praktické především pro jízdu v letních měsících.

Navíc se posádka může kdykoliv občerstvit vhodným nápojem, pro jejichž umístění jsou k dispozici praktické držáky. Zajímavostí jsou také elektricky ovladatelná okna v zadních posuvných dveří, které rozhodně nejsou samozřejmostí. Pojďme se ale podívat na jízdní vlastnosti prezentovaného MPV.

Asi nejvíce jsme se těšili na velkoobjemový vznětový čtyřválec 2902 cm3 s nejvyšším výkonem 136 kW při 3800 ot/min. Neobvyklá kombinace čtyř válců s relativně velkým objemem nabízí největší točivý moment 343 N.m v režimu mezi 1500 a 3500 ot/min.

Výkonový potenciál je pro rodinné cestování určitě dostačující, postrádali jsme ale šestý převodový stupeň u ručně řazeného převodového ústrojí. Tento nedostatek je znát hlavně při dálniční jízdě, kde by „šestka“ přišla opravdu vhod.

V tomto jízdním režimu tak potenciální zákazníci musí počítat s vyšší spotřebou pohonných hmot, jenž se šplhá až na 9,5 l/100 kilometrů, mimo dálnici a městskou aglomeraci spotřeba naopak klesá k sedmilitrové hranici. Pochvalu si zaslouží vysoká úroveň odhlučnění motoru, snad jen vibrace by mohly být nižší. Zadní víceprvková náprava zaručuje dobrou stabilitu a to i na nekvalitních silnicích.

Přestože má brzdová soustava s téměř dvoutunovým vozem více práce, celkově můžeme jízdní vlastnosti hodnotit pozitivně. Kia Carnival se na českém trhu nabízí za cenu odpovídající vozům MPV o třídu nižším. Výrobce tak stále zachovává svojí ofenzivní cenovou politiku, přestože například Carnival může směle konkurovat automobilům v rámci svého segmentu.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Kia Carnival

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 2902 ccm. Nejvyšší výkon 136 kW při 3800 ot/min. Největší točivý moment 343 N.m při 1500 – 3500 ot/min.

Převodové ústrojí

Pohon předních kol. Pětistupňová ručně řazená převodovka.

Podvozek

Nezávislé zavěšení typu McPherson vpředu, víceprvková náprava vzadu.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 197 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 12,7 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 10,2 / 6,4 / 7,8 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2890 mm. Celkové vnější rozměry 4810/1985/1750 mm. Palivová nádrž 80 l.

Základní cena

719 980 Kč

Základní parametry
Výrobce:Kia
Model:Carnival
Karosérie:MPV
Motor:2.9 CRDi
Palivo:nafta
Rok výroby:2007
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -