Nové Subaru BRZ – zacíleno na jedinečný sportovní zážitek

Novinky
05.05.2023

F T G

Nové Subaru BRZ – zacíleno na jedinečný sportovní zážitek

Dlouho se čekalo na rozhodnutí, zda se evropský trh vůbec dočká modelu BRZ v druhé generaci. Nakonec schvalovací jednání dopadla pro evropské zájemce příznivě a podle českého zastoupení japonské automobilky Subaru se tento vůz dostane v omezeném množství i na  náš trh.  

Poslední inovace tohoto kultovního japonského sportovního kupé přináší celou řadu zajímavých jak malých tak i zásadních proměn. Ty jsou zaměřeny nejen na designová řešení, ale také na jízdní vlastnosti, stabilitu a v neposlední řadě všestrannou bezpečnost, která je právě pro tuto značku skutečně prioritní.

Novinka se představuje

Druhá generace Subaru BRZ modelového roku 2023 vznikla v rámci společného vývojového projektu s Toyotou Motor Corporation. Ve srovnání se svým předchůdcem vůz narostl do délky  na současných 4265 mm (+ 25 mm), šířka je 1775 mm a výška 1310 mm  (+ 10 mm). Jedná se o ryzí sportovní vůz s motorem vpředu a pohonem zadních kol, který je poháněný plochým motorem Subaru Boxer. Co možná nejnižší uložení hnacího agregátu maximalizuje jeho přirozené přednosti v podobě nízkého těžiště, malé hmotnosti a kompaktních rozměrů.

Již předchozí generace modelu BRZ byla jedním z vozů s nejníže umístěným těžištěm na světě a právě tato vlastnost měla mimořádný vliv na jeho vynikající jízdní vlastnosti. Současná novinka byla navržena tak, aby poskytovala každému svému uživateli ještě větší potěšení z jízdy jako se skutečným sportovním vozem a právě z tohoto důvodu prošla ve všech svých oblastech důkladným vývojem.

Nové Subaru BRZ je aktuálně vybaveno přepracovaným 2,4litrovým plochým motorem v kombinaci šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou. Jeho výkon činí 234 koní, točivý moment 250/3700 Nm. Došlo ke zvětšení zdvihového objemu a zvýšila se  účinnost sání i výfuku. Pohonná jednotka má dnes o 15 procent vyšší točivý moment než jeho předchůdce.

Díky plynulému nárůstu otáček a rychlým reakcím na sešlápnutí plynového pedálu poskytuje  motor výraznější akceleraci a vyšší výkon. Modely vybavené šestistupňovou automatickou převodovkou mají navíc vylepšený režim Sport.  Když vůz rozpozná, že řidič chce jet sportovně, převodovka automaticky zvolí a podrží vhodný převodový stupeň. Výsledkem je v zatáčkách přímější odezva.

Globální platforma Subaru

Přepracovaná karoserie dnes využívá poznatky a postupy získané při vývoji Globální platformy Subaru. Mezi ně například patří konstrukce integrovaného rámu s extrémně tuhou podlahou nebo progresivní technologie lepených spojů. Touto cestou se dosáhlo  zvýšení odolnosti přední části vůči ohybu v příčném směru o 60 procent a  nárůst torzní tuhosti o 50 procent. Tužší karoserie zlepšuje odezvu řízení, přináší lepší ovladatelnost a dokonalejší přilnavost v zatáčkách. Osmnácti palcové kola z lehké slitiny jsou dnes osazena pneumatikami o rozměrech 215/40 R18.

Použití hliníku na střechu, na přední blatníky  nebo kapotu minimalizuje nárůst hmotnosti způsobený větším motorem a různými úpravami konstrukce karoserie. Tato inovace následně zajistí ještě vyšší úroveň bezpečnosti při různých typech nárazů. Provedené  úpravy také příznivě zlepšují rozložení hmotnosti a snižují vlastní  těžiště vozu.  Právě to jsou vlastnosti, které ve výsledku výrazně zlepšují celkovou jízdní agilitu. Níže umístěná a širší šestiúhelníková maska chladiče naznačuje nízké těžiště vozu.

Výrazná boční linie, začínající od masky chladiče, pokračuje přes přední blatník směrem k zadní části vozu a vyjadřuje pevnost nosného skeletu karoserie. Z  karoserie dynamicky vyčnívající blatníky vytvářejí očekávání vysokých jízdních výkonů sportovního vozu. Zaujme celá řada aerodynamických prvků, jako jsou výrazné boční prahy nebo vzduchové výdechy za předními koly. Tato řešení nejenže opět zvýrazňují design karoserie, ale protože se jedná o funkční prvky, maximalizují také celkovou výkonnost vozu.

Přepracovaný interiér a bezpečnost

Jednoduchá horizontálně orientovaná palubní deska a nízký štítek kryjící přístroje přinášejí lepší výhled a umožňují lepší soustředění na řízení. Díky kombinaci osmipalcového barevného displeje a segmentového LCD displeje pomáhá digitální přístrojový panel řidiči intuitivně a rychle rozpoznat důležité informace. A to prakticky ve všech možných podmínkách od každodenního používání až po sportovní jízdu.

Do detailu tvarované sportovní sedadlo s pevnými bočnicemi přináší nejen přesné informace o pohybu karoserie vozu, ale současně také minimalizuje únavu řidiče. Modely vybavené šestistupňovou automatickou převodovkou jsou navíc vybaveny asistenčním systémem EyeSight, který je již dobře znám z dalších modelů značky. Úroveň bezpečnosti je dále posílena schopností karoserie účinněji absorbovat větší množství nárazové energie a rozsáhlejším použitím pevnostních ocelí a vylepšených systémů ochrany cestujících.

Cenová nabídka příjemně překvapí

S aktuální nabídkou nového BRZ se české zastoupení Subaru  připojuje k několika vybraným trhům v Evropě, jako jsou Německo, Švýcarsko, Itálie, Polsko a Maďarsko. Oblíbené kupé v nové generaci se nakonec daří zajistit a dovézt i pro zákazníky a příznivce z České republiky. Dodávky budou v limitovaném počtu, který zřejmě neuspokojí všechny potenciální zájemce.

Vůz se bude na tuzemském trhu prodávat v konfiguraci 2.4l se šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou v jedné výbavové úrovni. V nabídce bude i zajímavá možnost dokoupení designového paketu STI uvedeného jako příslušenství. Ten obsahuje speciálně vyvedené koberečky STI, hlavici řadicí páky, přední, zadní a boční spojlery včetně atraktivního  spojleru víka zavazadelníku.

Cena nového Subaru BRZ 2.4l Limited, 6MT druhé generace byla stanovena na 1 030 000 Kč. Provedení s automatickou převodovkou Subaru BRZ 2.4l Limited, 6AT, EyeSight  bude k mání za 1 080 000 Kč. Zájemci o STI paket ho pořídí za 60 500 Kč. Příplatek za metalické a perleťové barvy karoserie aktuálně činí  12 000 Kč. Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH. Brzy přineseme další informace o této atraktivní novince na našem trhu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -