Nová Dacia Jogger – atraktivní nabídka v outdoorovém stylu pro celou rodinu

Novinky
07.12.2021

F T G

Nová Dacia Jogger – atraktivní nabídka v outdoorovém stylu pro celou rodinu

Stále oblíbenější značka Dacia dnes nabízí vozy s velmi příznivým poměrem hodnoty a ceny na trhu. Přímo je zastoupena ve 44 zemích Evropy a severní Afriky a díky úspěšným modelům jako Logan, Sandero nebo Duster již prodala více než sedm miliónů vozidel. Poslední novinkou potvrzující ambice v segmentu C je rodinná pěti nebo až sedmimístná Dacia Jogger.

Tento zcela nový vůz je pokračovatelem Loganu MCV a také oblíbených modelů Dokker a Logdy. Novinka přichází v rámci současné modernizace produkce a do roku 2025 se dočkáme od tohoto výrobce ještě dvou zajímavých novinek. Podle tvůrců nového Joggeru si tento automobil bere to nejlepší z každé kategorie. Překvapí velkou délkou karoserie, prostorným interiérem na úrovni MPV a také prvky z dnes tak žádaných vozů SUV.

Dynamický vzhled a důraz na praktičnost

Novinka díky své délce 4547 mm je největším vozem v nabídce značky a z hlediska jízdních vlastností rozhodně zajímavý je i rozvor 2897 mm. Šířka modelu je 1784 mm, výška 1632 mm a světlou výšku téměř 200 mm ocení uživatelé za zhoršených jízdních podmínek. Jogger nabízí dynamickou linií s vertikální přední maskou a širokou mřížkou. Zaujmou výrazné blatníky nebo spojler na zadních dveřích. Díky velkému rozvoru bylo možné zvětšit délku zadních dveří. Společně s bočním odsazením na úrovni oken je tak usnadněno nastupování na zadní sedadla. Technologie LED byla využita jak v předních denních světlech, tak i potkávacích světlometech. Světelný podpis novinky má tvar písmene Y. Podle stupně výbavy lze mít na střešní části také modulární podélné lišty, které je možné v případě potřeby upravit na příčníky. Vzniklý střešní systém je určený pro různé přepravy až do hmotnosti 80 kilogramů. To je vítaná nabídka nejen pro přepravy kol, lyží nebo střešních boxů ale například i různého pracovního náčiní nebo dlouhých předmětů.

V interiéru dominuje široká palubní deska s kvalitními materiály v  různých barevných kombinacích. Nechybí zde i několik praktických úložných prostor. To nejzajímavější v kabině je asi variabilita sedadel, která umožňuje přizpůsobit se různému počtu osob a nákladu. Díky třem řadám sedadel přepraví vůz až sedm dospělých osob. Ve druhé řadě jsou tři variabilní sklopná sedadla, ve třetí dvě samostatně sklopné sedačky. V pětimístné verzi je kapacita pro náklad při sklopení sedadel druhé řady až 1819 litrů. V závislosti na zvolené  výbavě jsou v nabídce  ve druhé řadě sklopné stolky nebo úchyty ISOFIX pro dětské sedačky. Ve třetí řadě  nechybí loketní opěrka a výklopné zadní okno. Navíc díky výšce vozu a sedadel je i v zadních řadách dostatečný prostor pro pohodlné cestování dospělých osob. Podle sdělení dovozce se Dacia Jogger také bude prodávat v limitované sérii Extreme s výraznějším vzhledem. Ta nabídne čtyři barvy karosérie  v kombinaci s černou barvou střešních lišt, zpětných zrcátek a ráfků kol. Barevně bude odlišná i spodní část předních a zadních nárazníků. Další rozlišovací prvky najdeme i v interiéru a tato série bude s nadstandartní výbavou.

Motorizace a moderní technologie

Aktuálně si může budoucí uživatel vybrat pro tento vůz nový benzinový agregát 1.0 TCe 110 a druhou možností výběru je motor TCe 100 LPG, který pracuje na kombinované použití benzinu a LPG. Obě hnací jednotky mají Start & Stop a splňují normu Euro 6D Full. TCe 110 je tříválcový motor 1.0 l turbo s přímým vstřikováním paliva o výkonu 110 koní a točivým momentem 200 Nm. Nabízené agregáty se dodávají  s manuální šestistupňovou převodovkou.  V roce 2023 doplní současnou nabídku motorizace hybridní verze. Dacia Jogger tak má být prvním modelem značky, který bude tuto pokrokovou technologii využívat a stane se nejdostupnějším sedmimístným hybridem na trhu.

Hybridní technologie je  založena na benzínovém motoru 1,6 l doplněným dvěma elektrickými motory (jedním „e-motorem“ a jedním vysokonapěťovým starter-generátorem) a multimódovou bezspojkovou převodovkou. Rekuperační brzdění kombinované s vysokou samodobíjecí kapacitou baterie 1,2 kWh (230 V) a účinností automatické převodovky umožní dosáhnout až 80 procent doby jízdy ve městě pouze na elektřinu. Celkově se tak sníží spotřeba ve srovnání s odpovídajícím spalovacím motorem především v městské aglomeraci při shodném stylu jízdy až o 20 procent. Další výhodou je stoprocentní elektrický pohon při rozjezdu, pohodlné řízení díky automatické převodovce a velmi snadné každodenní používání. V jízdní praxi to především umožní automaticky přizpůsobit řízení a optimalizovat tak vlastní provoz a energetickou náročnost.

Dacia Jogger přichází s třemi úrovněmi multimédií. První je Media Control ovládaný smartphonem, další Media Display s dotykovou osmipalcovou obrazovkou a třetí Media Nav s navigací a zrcadlením telefonu přes Wi-Fi. Novinka nabízí uživatelům základní konektivitu s držákem telefonu, digitální obrazovku TFT 3,5 palců na přístrojovém štítu a podle verze až tři zásuvky 12 V k nabíjení tabletu kdekoliv. Sériovou nabídku doplňují další užitečná zařízení jako ovladače na volantu pro omezovač rychlosti a automatické rozsvícení světel díky světelnému senzoru. V rozšířené výbavě jsou přední vyhřívaná sedadla, automatická  klimatizace s digitálním displejem, bezklíčkový přístup a startování s handsfree kartou s dálkovým odemykáním kufru. Dále i automatické zapnutí stěračů, elektronická parkovací brzda, zadní parkovací kamera, systém hlídání mrtvého úhlu a parkovací senzory vpředu i vzadu.

Za pozornost stojí moderní platforma včetně zesílené konstrukce karoserie a z hlediska bezpečnosti je ve výbavě šest airbagů. Nechybí ani asistenti řízení poslední generace. Například automatické nouzové brzdění, kdy systém pomocí předního radaru ověřuje vzdálenost od vozidla jedoucího vpředu a pokud je zjištěno riziko kolize vizuální a zvukový signál upozorní řidiče. V případě nouze se automaticky aktivují brzdy nebo se posílí brzdný účinek v případech, že řidič nezabrzdí nebo brzdí nedostatečně. Další systém hlídání mrtvých úhlů upozorní řidiče na možnou kolizi s jiným vozidlem ze strany nebo zezadu. V nabídce najdeme  také asistent parkování nebo asistent rozjezdu do svahu. Dacia Jogger je standardně vybavena omezovačem rychlosti a ESP poslední generace a podle stupně výbavy i tempomat s ovládáním přímo na volantu.

Aktuální ceny a výbavy

Zájemci mohou v současnosti volit mezi litrovými tříválci TCe 100 LPG (74 kW/100 k) a TCe 110 (81 kW/110 k), vždy ve spojení s manuální šestistupňovou převodovkou. Základní cena  za pětimístné provedení s motorem TCe 100 LPG s výbavou Essential začíná na 358 500 Kč. Za sedmimístnou konfiguraci je  vždy příplatek 19 000 Kč.    Výkonnější provedení s agregátem TCe 110 začíná na 371.000 Kč, silnější motor je i pro ostatní úrovně výbavy a verze interiéru obecně s příplatkem 12.500 Kč. Již v základu najdeme standardně šest airbagů, systém nouzového brzdění, elektricky ovládaná přední okna, LED denní a potkávací světlomety, přední mlhovky nebo světelný senzor. Nechybí základní rádio s Bluetooth, aplikace pro chytré telefony nebo šestnáctipalcová ocelová kola s kryty.

Druhý stupeň výbavy Comfort s motorem TCe 100 LPG stojí 403500 Kč má navíc elektricky ovládaná zadní okna, elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka, dešťový senzor, tempomat, manuální klimatizaci, osmipalcový dotykový infotainment s podporou Apple CarPlay a Android Auto, modulární podélné střešní lišty, zadní parkovací senzory nebo volant potažený umělou kůží. Za nejvyšší úroveň výbavy Extreme s agregátem TCe 100 LPG zaplatí zákazník 425 500 Kč. Zde najdeme navíc bezklíčový přístup a startování, automatickou klimatizaci, zadní parkovací kameru, sklopné stolky pro cestující ve druhé řadě nebo odlišný vzhled se šedě lakovanou spodní částí předního nárazníku a šestnáctipalcová litá kola v černém odstínu. Pro zájemce o příplatkovou výbavu se také nabízí  různé výbavové pakety. Další informace o nové Dacii Jogger, kterou lze již nyní objednávat u všech prodejců značky, přineseme v redakčním testu začátkem příštího roku.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -