Nová Dacia Spring – nabídka praktického městského elektromobilu plného energie

Novinky
09.11.2021

F T G

Nová Dacia Spring – nabídka praktického městského elektromobilu plného energie

Rumunská Dacia je dnes značkou skupiny Renault a nabízí vozy s nejlepším poměrem hodnoty a ceny na trhu. V současnosti je přímo zastoupena ve 44 zemích Evropy a severní Afriky a díky úspěšným modelům jako Logan, Sandero nebo Duster již prodala více než sedm miliónů vozidel. Další ambiciózní kapitolou tohoto výrobce je nástup nového  plně elektrického modelu Spring.

Značka Dacia při tomto úsilí využívá především know-how a zkušeností získaných v alianci Renault-Nissan-Mitsubishi, která je známým průkopníkem celosvětové elektrické mobility  již více než deseti let.

Nejdostupnější elektromobil v několika provedeních

Představená Dacia Spring má zpřístupnit elektromobilitu pro všechny a pro všechna užití. Toto městské vozidlo se vzhledem SUV je stoprocentní elektromobil určený až pro čtyři dospělé pasažéry s dojezdem 230 kilometrů podle měření WLTP a 305 km WLTP City, tedy v městském cyklu. V aktuální nabídce pro uživatele jsou dnes připraveny tři verze. První z nich Dacia Spring je určena pro běžné motoristy a objednávky se přijímají již od dubna letošního roku.

Další verzí, která má přijít na náš trh v první polovině  2022 bude model Dacia Spring Business určený pro společnosti zajišťující sdílení automobilů, půjčovny anebo pro firemní flotily. Za pozornost rozhodně stojí i třetí užitková varianta s názvem Dacia Spring Cargo, která bude k dispozici  v průběhu roku 2022. U tohoto užitkového provedení budou chybět zadní sedadla a vzniklý prostor bude upraven pro přepravy a dodávky zboží až do hmotnosti 330 kg především v centrech velkých měst.

Výrobce tentokrát vsadil na linie vycházející ze světa vozů SUV. Vedle širších disků kol a pneumatik o rozměrech 165/70 R14 nechybí například střešní ližiny a líbivému vzhledu přispívá také zvýšená světlá výška 151 mm. Spodní část karoserie je navíc vpředu  vyztužená a společně se zdařile tvarovanou kapotou dává vozu líbivý vzhled. Dacia Spring je pětidveřové městské vozidlo o provozní hmotnosti 970 kg a jeho rozměry odpovídají nižší střední třídě.  

Délka vozu  je 3734 mm, šířka 1770 mm a výška 1516 mm. Nechybí slušný ložný prostor 290 litrů, který se po sklopení zadních opěradel  rychle změní na 620 litrů (měřeno do výšky sedadel). Rozměrově dostatečný vnitřní prostor umožnuje příjemné cestování až čtyřem dospělým osobám a díky celkové koncepci řešení je sezení pohodlné i na zadních sedadlech. Pasažéři na předních sedadlech mají k dispozici více než 23 litrů úložného prostoru rozděleného mezi velkou přihrádku u spolujezdce, dále výplně vnitřních částí dveří a nechybí ani praktické přihrádky na centrálním ovládacím panelu.

Pohonná jednotka s jednoduchým dobíjením

Výrobce klade důraz na filozofii modelů Dacie, kterou je příznivá cena, jednoduchost, spolehlivost a všestrannost. Právě těmto požadavkům vyhovuje elektrická pohonná jednotka nabízející dojezd až 230 kilometrů s malými náklady na údržbu. Její výkon je 33 kW/ 125 Nm a pracuje bez oleje s menším počtem pohyblivých částí ve srovnání s klasickým spalovacím motorem. Trakční akumulátor o kapacitě 27,4 kWh a celkové hmotnosti 186 kilogramů se nabíjí prostřednictvím konektoru, který se nachází pod maskou čelní části vozu.

Při vlastním doplňování energie má uživatel na palubní desce přehledné informace o stavu nabíjení v procentech a zbývající době potřebné k plnému nabytí. Je zde také diagnostikován údaj o aktuálním dojezdu s okamžitou úrovní nabytí. Proces nabíjení lze i jednoduše zastavit a odpojit napájecí kabel. Dacii Spring lze dobíjet z běžné 230 voltové zásuvky pro domácnost nebo ze zásuvky Green’Up s kabelem Flexicharger. Další variantou je použití  Wallboxu 6,6 kW opět se speciální kabelovou přípojkou. Doplňovat energii lze také z nabíjecí stanice DC 30 kW, která vždy disponuje svým vlastním nabíjecím kabelem.

Pro uživatele je z hlediska jízdní praxe asi nejdůležitější velmi dobrá reakce na zrychlení, protože točivý moment 125 Nm má prakticky okamžitě k dispozici. Mnozí řidiči ocení absenci řazení, klidný chod a  žádné vibrace. Za pozornost stojí i velmi příznivý úhel natočení předních kol 38 stupňů a s tím související poloměr otáčení 4,8 metrů, což jsou  důležité hodnoty právě pro často ztížené městské provozní podmínky. Díky dojezdu až 230 kilometrů na jedno nabití je zaručena všestrannost tohoto modelu v městském provozu a jeho okolí.

Trvalé regenerační brzdění využívá energii při každém zvednutí nohy z plynového pedálu a navíc je to přehledně diagnostikováno na přístrojové desce. Vlastní dojezd lze zvýšit až o devět procent po zapnutí funkce ECO opět na centrálním ovládacím panelu. Tento režim omezuje výkon na 23 kW a maximální rychlost na 100 kilometrů za hodinu. Podle evropských statistik srovnatelná městská vozidla najednou  v průměru 31 kilometrů denně a to hovoří i o požadavcích na vlastní dobíjení.

Aktuální cenová nabídka

Nová Dacia Spring je v  provedení Comfort v současnosti dovozcem nabízena za 454 900 Kč, v provedení Comfort Plus za 496 900 Kč. V základní výbavě najdeme řadu pokročilých prvků pasivní a aktivní bezpečnosti jako protiblokovací systém brzd ABS nebo asistent nouzového brzdění EBA. Nechybí elektronická kontrola stability ESP, asistent rozjezdu do kopce HSA a systém nouzového volání. Vedle předpínače bezpečnostních pásů  má představená novinka také šest airbagů: dva čelní, dva hlavové a dva boční. Vůz je standardně vybaven LED denními světly, centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním.

Elektricky jsou ovládaná boční okna vepředu a vzadu stejně jako zpětná zrcátka. Vyšší výbava Comfort Plus má mimo jiné vedle barevného odlišení navíc multimediální systém s navigací, rezervní kolo místo sady pro opravu pneumatik a bohatší vybavení pro alternativní nabíjení. Další technické informace a poznatky z praktického provozu s novou elektrickou Dacií Spring, která je určena především do městského provozu brzy přineseme v redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -