ZILLERTAL - skvělé lyžování s tou pravou zimní pohodou

Outdoor
14.12.2018

F T G

ZILLERTAL - skvělé lyžování s tou pravou zimní pohodou

Nabídka lyžařské oblasti Zillertal je určena nejen pro špičkové sportovce, ale i pro pohodové lyžaře a rodiny s dětmi. Každý si zde rozhodně vybere podle svých představ ty nejvhodnější svahy a tratě. Toto rozsáhlé mezinárodní středisko zimních sportů leží východně od tyrolské metropole Innsbruck a nachází se v bočním údolí Inntalu, které je dlouhé asi 60 kilometrů a táhne se od severu na jih. Pro milovníky zimních sportů je v celém regionu připraveno téměř 530 kilometrů sjezdových tratí a 180 moderních lanovek a vleků. Lyžařská a snowboardová veřejnost má také v této sezóně možnost navštívit různé zajímavé sportovní nabídky a nevšedních akcí.

Ledovec s osobitým kouzlem

Nejznámější částí oblasti je ledovec Hintertux, který je nejvyšší dominantou Zillerského údolí.  Samotné lyžařské a ledovcové středisko Zillertal 3000 je prakticky spojeno s dalšími lyžařské areály Ahorn, Penken, Rastkogel, Eggalm a Hintertuxer Gletscher. Jenom tato oblast zimních sportů má celkem 245 km sjezdovek se 76 vleky a lyžuje se zde prakticky až do výšky 3 250 metrů. Dohromady si v celém regionu můžete vybrat ze stovek kilometrů sjezdovek také v dalších lyžařských střediscích Fügen, Kaltenbach, Zell, Gerlos, Mayrhofen, Hippach, Tux, Finkenberg a Wildkogel, která jsou vzájemně propojena dobře organizovanou autobusovou a vlakovou dopravou.

Cesta autem po dálnici z ČR vede směrem na rakouský Kufstein a Innsbruck. Z dálnice sjedete na Achen See/Zillertal a po asi 30 kilometrech dojedete do Mayrhofenu a odtud směr Tuxertal. Podle zkušeností některých motoristů se můžete také vyhnout častým zácpám u Kufsteinu a zároveň ušetřit za rakouskou známku. Za Mnichovem u pumpy Holzkirchen sjedete na silnici 318 a dále okolo jezera Tegernsee pokračujete po rakouské silnici 181 směrem na Mayerhofen. Přístup na ledovec je až za osadou Hintertux na samotném konci údolí. U dolní stanice kabinových lanovek je k dispozici zdarma několik velkokapacitních parkovišť.

V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary vedle rychlosti nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol je na sjezdovce zakázán.

Hintertuxer Gletscher je dnes jedním z nejpopulárnějších rakouských ledovců a je právem považován za největší lyžařský magnet celého Zillertalského údolí. Nabídka desítek kilometrů sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti, upravené svahy pro snowboarding a carving a také hluboký prachový sníh jsou hlavními přednostmi lyžařského areálu Zillertal 3000. Je také jediným rakouským střediskem s celoročním lyžařským provozem. Každý si zde rozhodně vybere svahy a tratě podle svých představ a lyžařských dovedností. Celému areálu dominuje vrchol Olperer s desítkami kilometrů sjezdovek v nadmořských výškách až do 3250 metrů nad mořem.

Celý den na svahu

 Z vysokokapacitního parkoviště v Hintertuxu se na ledovec dostanete pomocí dvou paralelně vedoucích lanovek. Dovezou vás na Sommerbergalm do výšky 2100 metrů, kde vedle několika restaurací s venkovními slunečními terasami jsou ideální podmínky i pro méně zdatné lyžaře. Po přesednutí do kabiny pro 24 osob se dostanete do přestupní stanice Fernerhaus. Odtud vede nová kabinová lanovka Gletcherbus 3 až na vrchol hory Gefrorene Wand. Když vyjedete prakticky na vrchol, běžte se podívat na vyhlídkovou terasu Gefrorene Wand. Nabídne vám úchvatné panorama okolních třítisícovek, mezi nimi i Grossglockner, nejvyšší horu Rakouska.

Od jara do podzimu není v provozu celý skiareál, ale pouze jeho horní část od stanice vedle restaurace Tuxer Fernerhaus (2660 m) až po stanici lanovky na Gefrorene Wand (3250 m). Většinou se tady dá jezdit na 12 kilometrech dobře upravených sjezdovek. Nejdelší z nich měří zhruba dva kilometry. Tratě jsou různě obtížné. Funguje na nich deset lanovek a vleků, ale i snowpark. Nechybí zde ani upravené svahy pro snowboarding a carving. Velký zájem je především o atraktivní dlouhé a dobře upravené sjezdy do údolí Eggalmu, Rastkogelu a Hintertuxu. Díky umělému zasněžování je možné po celou sezónu plně využívat bohaté sjezdové možnosti tohoto rozsáhlého lyžařského resortu, který z hlediska vzdálenosti od nás je dostupný i v rámci víkendové návštěvy.

Lyžařští nadšenci Hintertux pravidelně oceňují zejména na začátku a na konci sezóny, kdy je pro většinu skiareálů ještě příliš brzy, nebo naopak už moc pozdě. Kvůli příznivým klimatickým podmínkám sem jezdí lyžařské reprezentační týmy z celé Evropy a připravují se zde na novou sezónu. Trénují zde Rakušané, Němci, Slovinci, ale třeba i Češi. S trochou nadsázky se dá říct, že na Hintertuxu můžete zažít lyžování, které nikdy nekončí.

Oblast Zillertal je s celkovým počtem 200 kilometrů běžeckých tratí skutečným rájem také pro běžkaře. Přímo z Tuxu se můžete vydat na 14 km dlouhou trať vedoucí z Vorderlanersbachu do Madseitu, která je díky své nadmořské výšce 1300 až 1450 metrů prakticky vždy sjízdná. U Mayrhofenu najdete ještě dalších 30 km tratí, za pozornost stojí desetikilometrová trasa do Hollenzenu. Tam máte také možnost připojení na trať do údolí, která vede přes Hippach do Zellu. Ke sportovní nabídce oblasti patří i 250 kilometrů značených zimních pěších tras.

Nové zajímavosti a relaxace

Zajímavou nabídkou na ledovci Hintertux je nedávno zrekonstruovaná obří horská chata Tuxer Fernerhaus u které se nachází nedaleký Spannagelhaus a největší jeskyně centrálních Alp - Spannagelhöhle ve výšce 2531 m n. m. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších jeskyní v Tyrolsku, je dlouhá 10 kilometrů v hloubce až 25 metrů. Najdete ji kousek od nejvyšší stanice lanovky, navedou vás směrovky a pak průvodce. Vznikla přirozenou cestou podobně jako krasové jeskyně.

Tady se však zrodily úchvatné ledové útvary. Vedle krápníků tu najdete lesklou soutěsku, hlubokou studnu, zamrzlá jezírka, ledovou kapličku, krystaly všech velikostí i tvarů a další atrakce. Ledové útvary jsou navíc působivě nasvícené, bílými i barevnými světly, které dodají každému úseku svéráznou, tajuplnou a někdy až pohádkovou atmosféru. Prostory jeskyně se také neustále mění díky teplotním rozdílům a proměnlivé vlhkosti uvnitř. Prohlídka trvá hodinu nebo při volbě zkrácené trasy 30 minut.

Centrem celé oblasti je městečko Mayrhofen, tradiční turistické, horolezecké a lyžařské středisko s komplexní nabídkou relaxace a zábavy po lyžování. Využít lze velmi pěkné aquacentrum, squash, tenisovou halu nebo si užít společenský život v podobě restaurací, barů a diskoték. Také nedaleké termální lázně Erlebnistherme Zillertal ve Fügenu nově nabízí největší vodní zábavu v oblasti celého údolí. Aktuální novinkou je 134 metrů dlouhý tobogán, který se sjíždí na nafouknutých kolech. Návštěvníci také poprvé využijí novou panoramatickou saunu s teplotou 80 až 100 stupňů a s výhledem na údolí a jeho majestátní horský svět. Speciální příležitostí pro děti je pět lyžařských školek, kde se dítě snadno a lehce naučí zvládat obloučky na lyžích nebo snowboardu.

Pro první seznámení se sněhem je k dispozici u horní stanice lanovky Eggalmbahn dětský park se ski-kolotočem, kouzelným kobercem, dětským vlekem a snow-tubingem. Dětmi velmi oblíbená je Playarena – velká krytá hala s plochou 1000 m2 nabízející bezpočet aktivit a navíc se zajímavým animačním programem. Pokud využijete služeb informačních kanceláří, které se nachází prakticky v každém menším městečku, ochotně zde zájemcům najdou ubytování podle požadované polohy, komfortu a s tím související cenové relace. Další aktuální informace včetně cenových relací skipasů do jednotlivých středisek získáte na www.zillertal.at.

Tým AUTOiNDEX.cz

 

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -