Zell am See - Kaprun - sjezdovky pro nejlepší zimní zážitky

Outdoor
12.12.2018

F T G

Zell am See - Kaprun - sjezdovky pro nejlepší zimní zážitky

Tato známá lyžařská oblast se nachází jižně od Salzburgu a je téměř legendárním rakouským sportovním areálem s výstižným názvem Europa Sportregion. Prakticky se jedná o tři lyžařské areály Kaprun-Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe a Maiskogel, tedy téměř 140 kilometrů sjezdovek, kdy na vše můžete použít pouze jeden skipas. V roce 1965 byl zahájen provoz lanovky k ledovci na severních svazích Kitzsteinhornu a vzniklo zde prakticky první rakouské ledovcové lyžařské středisko, které v současnosti patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejrozmanitější rakouská zimní centra.

Jen pár hodin jízdy od hranic

Do Zell am See a nedalekého Kaprunu motoristé přijedou po dálnici na Salzburk, poté směrem na Villach a po dobré silnici podél řeky Salzach se směřuje přes Bischofshofen až do cíle cesty. Lze jet také ze Salzburgu na Bad Reichenhall, Lofer a Zell am See popř. Kaprun. Například z Prahy je to necelých pět set kilometrů a je třeba počítat s šesti hodinami jízdy. Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože také v této oblasti Alp je nutné předpokládat extrémní a často rychle proměnlivé zimní počasí. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat včetně rychlostních limitů, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol se na sjezdovce rozhodně nedoporučuje.

Samotné středisko Kaprun je výjimečné tím, že na ledovci pod vrcholem Kitzsteinhornu se dá lyžovat celý rok. Je zde rozlehlý areál, jehož podstatná část, včetně té pro sezónní lyžování se nachází v nadmořské výšce mezi dvěma a třemi tisíci metry. Přímo na ledovci je také snowboard park. Z údolního rozlehlého parkoviště v nadmořské výšce 911 m n. m. jedou nahoru dvě nástupní kabinkové lanovky, které přesunou lyžaře až do stanice Langwied ve výšce 2 000 m n. m a odtud se pokračuje lanovkou do hlavního centra ledovcového střediska s názvem Alpincentrum (2.450 m).

Nové lanovky a sjezdové tratě

Již dva roky zde fungují nové trasy lanovek spojující Alpincentrum s horní stanicí vleků pod samotným vrcholkem. V prvním úseku jede vyhřívaný telemix, složený z deseti místné kabinky a expresní osmisedačky Gletscher Jet III, které nahradily sedačku Gratbahn. Cestující v 10místné kabince Gletscher Jet IV mohou přes mezistanici, umístěnou u nástupu pokračovat až na nejvyšší kótu ledovcových sjezdovek, tedy k horní stanici vleků Magnetkopflifte. Zejména tam je dobré pamatovat na opalovací krém s vysokým faktorem, protože sluníčko v takové výšce skutečně hodně opaluje.

Zájemci o návštěvu vyhlídkové terasy na Kitzsteinhornu, musí pokračovat z Alpincentra další kabinkovou lanovkou Gipfelbahn. Tak se lze dostat i do expozice ve skále s názvem Gipfelwelt 350 metrů dlouhým tunelem ve skále. V těchto chráněných prostorách jsou různé expozice minerálů a permafrostu, fotografie fauny a flóry Národního parku Hohe Tauern a spousta dalších zajímavých informací. Ústí tunelu je zakončeno venkovní vyhlídkovou plošinou s krásným výhledem na okolní alpské štíty. Z vrcholové stanice je nutné se vrátit dolů na ledovec krátkou pozemní dráhou Gletscher Shuttle a od její spodní stanice se již lyžuje.

Velkou novinkou přespříští sezony jistě bude pro návštěvníky nová přístupová lanovka přímo z městečka Kaprun, která je již dnes rozestavěná. Nová trasa směřuje na Maiskogel a odsud následuje další spojení do ledovcové oblasti Kitzsteinhornu na Langwiedboden. Kaprun tak získá přímý přístup do 3 029 metrů nad mořem. Celá trasa má být kompletně otevřena v prosinci 2019. V letošním roce před vánoci bude zprovozněna část na Maiskogel včetně Kaprun Center u nástupu lanovky prakticky ve středu města, kde také najdete informační a servisní středisko, pokladny, obchod se sportovním zbožím nebo restaurace a další obchody. Na sjezdovkách přímo na ledovci čekají na lyžaře další rozhodně zajímavé novinky. U lanovky Kristallbahn je to Skiline Speedcheck Piste, speciálně připravená sjezdovka s měřením času. V oblasti Kitzlift je to Skimovie-Strecke, kdy průjezd slalomem natáčí kamera.

Sjezdovky pod samotným Kitzsteinhornem jsou sice nejvýše položené, ale celá lyžařská oblast Zell am See-Kaprun nabízí mnohem víc. Zdaleka nejvíc tratí je totiž přímo nad městem Zell am See na svazích dominatního vrcholu Schmittenhöhe. Sjezdové tratě jsou přivrácené většinou k východu a dohromady představují téměř 80 kilometrů vždy dobře upravených svahů.  Zatímco na ledovci jsou většinou červené a modré sjezdovky, v masívu Schmittenhöhe, který se rozkládá západně od  Zell am See převažují červené a černé, doplněné pouze několika modrými. Co do počtu sjezdovek i jejich délky si náročný lyžař při dobrých sněhových podmínkách na Schmittenhöhe užije často víc než na nedalekém ledovci. Jsou tam opravdové padáky, ale i louky, na nichž se i začátečníci cítí bezpečně. Mnoho ze svahů v níže položeném masívu Schmittenhöhe je uměle zasněžováno.

Zábava pro celou rodinu

Pro rodiny s dětmi a nenáročné lyžaře je vhodné také třetí a nejmenší středisko regionu Maiskogel (800 - 1670 m.n.m.), kde jsou dvě hlavní sjezdovky a pět vleků. Leží v těsné blízkosti Kaprunu. Na své si v této oblasti přijdou i milovníci bílé stopy, pro které je připraveno přes 50 km běžeckých tratí, včetně vysokohorských tras mezi oběma vrcholy středisek a méně náročných tras s umělým osvětlením v okolí Kaprunu a Zell am See. Většina tras je napojena na Saalašskou a Pinzgauskou síť běžeckých tras a nabízí tak celkem přes 200 km dlouhý běžecký marathon. Pro rodiny s dětmi v celé této oblasti každou sobotu stojí celodenní skipas pro děti a teenagery od šesti do 19 let pouze 10 euro.

Rozhodně doporučujeme navštívit velmi příjemné wellness – Tauern Spa nedaleko Kaprunu. Jsou to opravdu krásné a moderní lázně a špičkový hotel včetně restaurace se vším všudy. Najdeme zde venkovní bazény, jeden dokonce se slanou vodou a venkovním barem, dále vnitřní bazény, vířivku, relaxační jeskyňku, dětský svět a plno jiných vodních atrakcí. V určité časy zde probíhají také hodiny aqua aerobiku, který je v ceně vstupu. V Tauern Spa je také parádní saunový svět, kde je k dispozici nejméně deset různých saun. Například finská sauna, sauna s pecí, bylinkové koupele, biosauna nebo aromatická parní lázeň včetně dobře vybavených odpočinkových zón. Nechybí zde dokonce i dvě venkovní sauny s venkovními bazény na ochlazení. V samotném Zell am See pak najdete krytou halu  pro bruslení, lední hokej popř. curling nebo můžete volně bruslit na zamrzlém jezeře. Samozřejmě je zde k dispozici vedle tratí pro běh na lyžích i paragliding, snowrafting a snowtubing, noční sáňkování nebo výlety na sněžnicích.

Také v tomto regionu se stále více zaměřují i na letní sezónu. Síť turistických tras v oblasti Zell am See-Kaprun je dlouhá více než 400 kilometrů. V celém regionu najdete dobře označené okruhy a využívat můžete mapy, které ukazují i obtížnost a délku tras. V tomto regionu je také 1300 kilometrů dlouhá síť cyklotras. Terén je zde ideální pro horská nebo trekingová kola, v okolí jezera Zeller See je možné jezdit pohodlně také na elektrokole z místní půjčovny a nechybí kaprunský bikepark. Jen kousek od lázní Tauern Spa najdou golfisté největší golfové hřiště v rakouských Alpách. Dvě 18-ti jamková mistrovská hřiště golfového klubu Zel lam See – Kaprun nabízí vedle krásných výhledů na vrcholky Alp téměř jedinečnou atmosféru. Více na www.zellamsee-kaprun.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -