Soelden – náš tip na zimní dovolenou v údolí Oetztal

Outdoor
07.10.2018

F T G

Soelden – náš tip na zimní dovolenou v údolí Oetztal

Jedna z nejprestižnějších rakouských lyžařských oblastí se nachází v téměř sedmdesát kilometrů dlouhém údolí jižního Tyrolska, které se táhne jižním směrem od města Imst. Celé protáhlé údolí se rozkládá na rozhraní Stubaiských a Oetztalských Alp a je obklopeno desítkami třítisícových vrcholů včetně druhé nejvyšší hory Rakouska s názvem Wildspitze. Údolím protéká Oetztaler Ache, na jejíchž přítocích jsou četné vodopády včetně Stuibenfallu, nejvyššího vodopádu Tyrolska.

Oblast Oetztal dnes představuje jeden z nejrozsáhlejších a také nejvýše položených lyžařských regionů v Rakousku. Jsou zde tři hlavní lyžařské areály: Oetz, Oetztal Arena v Soeldenu a Obergurgl-Hochgurgl. Nejvýznamnější je Oetztal Arena se středisky Soelden, Hochsoelden, Zwieselstein, s ledovci Rettenbach a Tiefenbach a poněkud stranou položeným střediskem Vent. Soelden patří mezi prestižní střediska s rušným společenským životem a vysokou úrovní služeb srovnatelná například s Lechem či Kitzbühelem.

Zajímavostí je také možnost objednání tzv. oetztalského superskipasu na téměř 400 kilometrů sjezdovek, 100 lanovek a vleků a šest lyžařských areálů. Takový je výsledek propojení oetztalských středisek Sölden, Obergurgl-Hochgurgl, Hochoetz-Kühtai, Niederthai, Gries a Vent, kdy pro skipasy s platností od tří dnů mají lyžaři prakticky neomezenou možnost výběru mezi těmito uvedenými regiony.

Po dálnici skoro až k ledovcům

Pro motoristy jedoucími z ČR směřuje doporučená dálniční trasa do cílového Oetztalu na rakouský Kufstein a Innsbruck. Před městem Imst podle ukazatelů odbočíme jižním směrem do  Oetztálského údolí a do cílového, zhruba čtyřicet kilometrů vzdáleného Soeldenu nám zbývá po místní komunikaci již jen pár desítek minut jízdy. Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože právě v této oblasti Alp je nutné počítat s extrémním a často rychle proměnlivým počasím. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol je na sjezdovce zakázán.

Horní část lyžařského areálu Soelden zastřešují dva ledovce Rettenbach a Tiefenbach. Lyžuje se převážně ve dvou částech areálu na úbočí Gaislachkogelu a Giggijochu. Do každé části vede z údolí jedna hlavní lanovka. Obě části jsou pak vzájemně propojeny dvěma sedačkovými lanovkami přes Rettenbachtal. Na začátku Soeldenu vedou lanovky k ledovcům Rettenbach a Tieffenbach, na konci městečka začíná další lanovka, která lyžaře s přestupem vyveze až na Gaislachkogel. Svahy tří zdejších třítisícových masivů jsou doslova protkány mnoha sjezdovkami. Pro lyžaře jsou asi nejzajímavější především úbočí Gaislachkogelu a Giggijochu. Každoročně obvykle v listopadu se zde otevírá jedinečný zimní lyžařský areál nabízející svým návštěvníkům téměř 140 kilometrů sjezdovek. Jenom samotný Ötztal dnes nabízí přes 250 km sjezdovek a více než 50 lanovek.

Oba ledovce propojuje téměř 170 metrů dlouhý vysněžený tunel, který vede v nadmořské výšce 3 240 m z jednoho ledovce na druhý. V jarních měsících na ledovcích najdeme nejkvalitnější sníh a za hezkého počasí nejlepší výhledy. Kdo chce vystoupat na nejvyšší bod střediska, 3 340 m vysoký Schwarze Schneid, bude muset zout lyže a jít asi 20 minut pěšky.  Zastavit se také můžete na Tiefenbachkoglu, kde lze dojít až na konec visuté lávky, klenoucí se nad údolím. V této oblasti se nabízí i nejdelší sjezd v Rakousku, který měří téměř 15 kilometrů. Začíná nahoře na Schwarze Schneid v 3340 metrech nadmořské výšky a vede až do údolí, což představuje převýšení skoro 2000 metrů. Z horní části je dobře vidět i druhá nejvyšší hora Rakouska 3 772 m vysoký Wildspitze a nedaleký Pitztalský ledovec. Uvažuje se i o propojení obou středisek, zatím byl projekt kvůli ochraně přírody zastaven.

Moderní lanovky a spousty zážitků

Již šestou sezónu mají lyžaři k dispozici zcela novou nejvýkonnější lanovku na světě, která byla postavena za pouhých sedm měsíců. Vede na vrchol Giggijoch, má celkem 134 desetimístných kabinek s kapacitou 4 500 přepravených osob za hodinu. Doba jízdy trvá pouhých devět minut. Komfortní kabiny jsou vybavené wi-fi a nechybí ani osvětlení. Za pozornost stojí také nová krytá rychlá šestisedačka Wasserkar a další rozšíření umělého zasněžování. Právě zde se letos představí jedna mimořádná novinka, kterou je nový zážitkový svět James Bond Erlebniswelt „007 ELEMENTS“. Najdete ho na vrcholu Gaislachkogl v téměř 3 048 metrech nad mořem a nechá zájemce nahlédnout do fascinujícího světa agenta 007, tedy děje světoznámého filmu, který se zde v minulosti natáčel.

Také po kulinářské stránce nabízí Sölden mnoho možností. Velmi oblíbené a navštěvované jsou místní horské chaty, kterých je v celé oblasti několik desítek. Skutečně unikátní restaurace má název Ice Q a je na samém vrcholu Gaislachkoglu. Také zde nechybí kvalitní obsluha, výborná kuchyně a téměř 132 míst uvnitř a 80 míst na terase včetně další slunné terasy na střeše. Návrh pochází – stejně jako design tří stanic lanovky – z pera renomované tyrolské architektonické kanceláře Obermoser. Prosklená fasáda otevírá nové pohledy na vrcholky Oetztalu a má patřit architektonicky patrně mezi nejpůsobivější vysokohorské stavby celé této alpské oblasti.

Pro další místní středisko Obergurgl-Hochgurgl, které je až na samém konci údolí byla nedávno kompletně zprovozněna lanovka Kirchenkarbahn. Ta vyveze ve dvou sekcích lyžaře během devíti minut do 2 839 metrů nad mořem, kde jsou nové plochy určené pro freeride. Zdejší nejmodernější lanovka má vyhřívaná sedadla, lepší odpružení při jízdě a tišší start a příjezd do stanice. Díky výstavbě této části lanovky získali i vyznavači freeride další příležitost pro sportovní vyžití.

Špičkové lázně jako odpočinková aktivita

Po lyžování se rozhodně podívejte do unikátního lázeňského komplexu Aqua Dome v nedalekém Längenfeldu s termálními prameny a venkovními i krytými bazény. Voda z ledovců z třítisícovek stéká do hloubky několika set metrů, zde se ohřívá a je čerpána vzhůru. Tři venkovní plovoucí nádrže ve tvaru obřích plochých nádob jsou naplněny příjemně teplou minerální, sirnatou a slanou vodou. Celoplošné prosklené stěny opticky propojují lázně s úchvatnou horskou přírodou Oetztalských Alp. Kromě vodních radovánek zde nechybí sauny, kosmetické kúry, fitness nebo restaurace. Alpská Noemova archa je název části lázní věnované dětem. Zde najdeme bazény, skluzavky nebo lezecké stěny. Ve venkovním bazénu je voda teplátřicet šest stupňů a nechybí překrásný výhled na vrcholky místních Alp. Součástí je termální čtyřhvězdičkový hotel a podzemní parkoviště pro návštěvníky a hotelové hosty.

Pohodu v celé této oblasti dotváří další moderní aquapark Freizeit Arena s bazénem, wellnessem a tobogány. Pro návštěvníky je v samotném Soeldenu a blízkém okolí připravena široká nabídka ubytování od jednoduchých penzionů se snídaní až po luxusní čtyř a pětihvězdičkové hotely. Zájemci o zimní lyžařský zážitek mají tedy řadu možností zvolit si ubytování nejen podle polohy, ale i konkrétních cenových relací. Více na www.soelden.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -