Škoda Karoq 1.5 TSI - benzinová alternativa moderního SUV

Testy
13.09.2018

F T G

Škoda Karoq 1.5 TSI - benzinová alternativa moderního SUV

Oblíbenou kategorii vozů SUV nedávno rozšířil atraktivní model Škoda Karoq. V podstatě se jedná o nástupce Škody Yeti a poslední prodejní čísla potvrzují, že dobře navazuje na úspěchy větší Škody Kodiaq. Ještě nedávno zahrnovala bohatá nabídka motorizací mimo jiné i benzinový čtyřválec 1.5 TSI, který jsme podrobili našemu redakčnímu testu.

Vzhled testovaného SUV střední třídy vychází z moderního designového stylu automobilky Škoda z posledních let. Jedná se o čisté linie, které se chlubí slušnou dávkou elegance a líbivosti. Nelze čekat žádné odvážné výstřelky, prakticky všechny křivky jsou konzervativní, avšak s moderním pojetím. Na první pohled je jasné, že je Škoda Karoq velmi blízká většímu sourozenci Kodiaq. Týká se to zejména předních partií. Snad jen hranatost předních světlometů je u Škody Karoq výraznější. Při pohledu na zadní část vozu jsou rozdíly oproti většímu Kodiaqu výraznější a to především díky jinému provedení sdružených světlometů. Právě ty jsou ale velice podobné koncernovému Seatu Ateca.

Líbí se nám celková vyváženost proporcí menšího modelu Karoq, které jsou elegantní a dynamické zároveň. Auto působí velice decentně, a jeho design je čistý a jasně zařaditelný. Námi testovaný model byl vybaven osmnáctipalcovými koly, která atraktivitu designu ještě více zdůrazňují. S ohledem na jízdní komfort však musíme uznat, že by vozu stačily ráfky sedmnáctipalcové.

Bohatý vnitřní prostor

Interiér Škody Karoq se vyznačuje konzervativně ztvárněnou přístrojovou deskou s velice kvalitními materiály. Dominantou je dotykový displej multimediálního systému Columbus s úhlopříčkou 9,2 palce. Má skvěle provedenou grafiku a logiku ovládání. Snad jen pár hardwarových ovladačů by přišlo vhod. Dotykové ovládání obecně vyžaduje více citu a soustředění, což může být při jízdě problém. Postrádali jsme zejména tlačítko na ovládání hlasitosti audiosystému.  

Na středovém panelu jsou dále umístěny ovladače klimatizace, jízdních režimů a dalších asistentů. Vše je přehledně rozmístěné a dobře dostupné. Přístrojový štít zahrnuje klasické ukazatele rychloměru a otáčkoměru. Karoq však velmi brzy nabídne možnost objednání plně digitálních přístrojů.

Jako každý vůz značky Škoda, tak i Karoq poskytuje opravdu slušný vnitřní prostor. Překvapí především dostatkem místa v oblasti hlavy a to pro všechny členy posádek. Zavazadelník má ve standardním uspořádání objem 521 litrů, po sklopení opěradel zadních sedadel pak dokonce 1630 litrů.

Zadní sedadla mohou být klasická s asymetrickým sklápěním nebo s funkcí VarioFlex tj. tři samostatně vyjímatelná a posuvná.  Obecně sedadla zaslouží pochvalu za příjemné provedení a hlavně optimální tuhost. Na přání mohou být vybavena účinným vyhříváním. Pochvalu zaslouží spousty přihrádek na odkládání věcí či nápojů.

Kultivovaný motor 1.5 TSI

Námi testovaný vůz byl vybaven přeplňovaným benzinovým čtyřválcem 1.5 TSI. Tento motor na přelomu roku nahradil starší čtrnáctistovku a díky modernější konstrukci přináší nejen lepší kultivovanost, ale také úspornější provoz. Jeho nejvyšší výkon činí 110 kW při 5000 – 6000 ot/min. Hodnota největšího točivého momentu 250 N.m. pak vrcholí v rozmezí 1500 – 3500 ot/min.

Pochvalu si pohonná jednotka zaslouží za mimořádně kultivovaný projev. Motor posádku prakticky vůbec neruší ani při rychlé dálniční jízdě. V praxi pohonná jednotka zatahuje až po překročení hranice 1500 ot/min., avšak výraznou dynamiku ani výkonovou špičku od ní očekávat nelze. Charakter motor zkrátka trochu chybí, přestože je výkonu relativně dostatek.

Na dálnici zvládá Karoq 1.5 TSI udržovat poměrně rychlé dálniční tempo a to navíc při zachování slušného poměru spotřeby a hlučnosti. Při rychlostním limitu 130 km/h točí motor na šestý rychlostní stupeň rozumných 2800 ot/min.

Námi testovaný motor byl spojen s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou. Kulisa řazení se od ostatních modelů prakticky neliší a může se pochlubit poměrně přesným chodem. Jednotlivé stupně jsou dobře odstupňované a převodovka působí vyváženým dojmem.

Škodě Karoq nechybí ani systém volby jízdních režimů. K dispozici jsou Normal, Eco, Sport a Indiviudal. Rozdíl je nejen v citlivosti plynového pedálu, ale také v nastavení režimu start/stop, posilovače řízení atd. Individual pak umožňuje nastavit jednotlivé atributy vozu dle přání řidiče.

Pochvalu si Škoda Karoq 1.5 TSI zaslouží za příznivou spotřebu pohonných hmot. Svůj podíl na tom má i moderní systém vypínání dvou válců. Ten v případě mírného zatížení motoru automaticky odpojí chod dvou válců, čímž dochází k úspoře paliva. Vlastní odpojení válců při jízdě prakticky nezaznamenáte, nebýt indikace úsporného režimu na palubním počítači.

V kombinovaném režimu si motor 1.5 TSI řekne o 6,8 l/100 km, na dálnici pak spotřeba atakuje hranici 7,6 l na 100 km. To samé platí i pro městský provoz. Při snaze o úspornou jízdu však lze mimo město jezdit kolem 6,5 l/100 km.

Jízdní vlastnosti novinky jsou o poznání jistější, než tomu bývalo v případě předchůdce Yeti. Oproti Seatu Ateca nabízí Škoda Karoq komfortnější podvozek s menší schopností dynamického projevu. Toho ale u takto laděného SUV vůbec nelitujeme.

Zajímavé ale je, že se oproti Kodiaqu testovaná Škoda Karoq méně naklání a lze tak hovořit o jistějším chování na silnici. Karoq působí poměrně agilním dojmem a přitom nenechá posádku pocítit jakoukoliv nerovnost našich silnic. Bez zajímavosti není ani fakt, že se od sebe liší provedení 4x4 a varianta s přední poháněnou nápravou. Model 4x4 totiž má víceprvkovou zadní nápravu, kdežto námi testovaný vůz s předním pohonem a 1.5 TSI disponuje jednoduší vlečnou nápravou. Tyto diference předurčují čtyřkolku k lepším jízdním vlastnostem na nekvalitním povrchu příp. v lehkém terénu.

Resumé

Škoda Karoq nás opět zaujala svým velmi slušným vnitřním prostorem a moderní koncernovou technikou. Chlubí se skvělým zpracováním a komfortním jízdním projevem. Benzinový čtyřválec 1.5 TSI se hodí spíše pro řidiče s nižším ročním nájezdem, rozdíl ve spotřebě pohonných hmot však není oproti naftové jednotce nikterak zásadní.

Nyní však situaci zkomplikovala nová metodika měření emisní normy WLTP, která vstoupila v platnost od září 2018. Škoda Auto totiž tento motor stáhla v kombinaci se Škodou Karoq z nabídky. Jedinou benzinovou alternativou tak zůstává tříválec 1,0 TSI. Jestli se jedná o dočasné nebo trvalé řešení situace tak můžeme jen spekulovat.   

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Škoda
Model:Karoq
Karosérie:SUV
Motor:1.5 TSI
Palivo:benzín
Rok výroby:2018
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný zážehový čtyřválec
Válce:4
Objem motoru:1498 ccm
Nejvyšší výkon:110/5000 - 6000 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:250/1500 - 3500 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:204 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:8,4 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:6,6/4,7/5,4 l, kWh
Velikost zav. prostoru:521 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):50
Pohotovostní hmotnost:1378 Kg
Nosnost:612 Kg
Základní cena:574 900 Kč
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:574 900 Kč

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -