Škoda Superb Combi 2.0 TDI 4x4 DSG - co víc si lze přát? (TEST)

Testy
14.04.2018

F T G

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 4x4 DSG - co víc si lze přát? (TEST)

Současná třetí generace největšího modelu mladoboleslavské škodovky patří mezi to nejlepší na našem trhu. Naše testovaná Škoda Superb Combi má vrcholnou dieselovou motorizaci, automatickou sedmistupňovou převodovku DSG, pohon všech kol a velmi slušnou výbavou Style. Dá se tedy říct, že tento vůz splní prakticky všechna přání svých uživatelů. Proč je tak dobře hodnocen a co můžeme čekat právě od tohoto modelu v praktickém provozu?

Důraz na design

Dnešní Škoda Superb Combi je větší ve všech směrech a to především díky nové modulární platformě MQB. Například nárůst rozvoru náprav je o 80 mm nebo rozchod kol vpředu o 40 mm a vzadu téměř o 50 mm. Tyto změny se projevily nejen na vzhledu, ale především na jízdních vlastnostech. Pokud srovnáme současnou generaci s tou předchozí tak plno novinek najdeme prakticky všude. Výraznější sportovní vzhled se nezapře a přepracovaná příď má navíc chromové prvky přední masky. Na ně navazují zdařile dynamicky ztvárněné světlomety, které dávají vozu výraznější vzhled.

Zcela nové jsou i zadní světla, tentokrát již s LED svícením. Pohledný design doplňují použitá osmnáctipalcová kola s vzhledově zdařilými disky. Rozhodně atraktivní je rozměrné střešní panoramatické okno s vnitřní clonou, několika volitelnými polohami a elektrickým ovládáním. Námi testovaný model ve výbavě Style tak představuje velmi příjemný komfort, který lze navíc rozšířit výběrem z dalších nabízených paketů. Pečlivě zpracovaná palubní deska poskytuje řidiči přehlednost a snadnost v ovládání. Působí velmi uspořádaně, což se o některých konkurenčních vozech z tohoto pohledu rozhodně nedá říci. Díky široké variabilitě nastavení volantu se při řízení dobře cítí i řidiči vyšších postav.

Intuitivní multimediální systém Columbus také prošel modernizací, má zdařilou grafiku a také jeho ovládání je dobře přehledné a přirozené díky dotykovým plochám. Na předních sedadlech se sedí o něco výše, poskytují však pohodlí i pro dlouhé cestování. Téměř královský prostor na zadních sedadlech snese srovnání s nejluxusnějšími vozy a hodně se zlepšilo i v oblasti šířky interiéru. Zavazadlový prostor je nejen dobře vybaven řadou zádržných systémů, ale i ochranných clon a roletek, které v praxi každý uživatel jistě ocení. Po sklopení zadních opěradel je ložný objem tohoto prostoru téměř 1950 litrů.

Motorizace na vrcholu

Testovaná Škoda Superb Combi má nejsilnější provedení naftového dvoulitru a nabízí nejvyšší výkon 140 kW při 3500-4000 otáčkách za minutu. Největší hodnota točivého momentu 400 N.m. vrcholí v rozmezí 1750 – 3250 otáček. V praxi pak motor výrazně zatahuje již od 2000 otáček. Předjížděcí manévry jsou tedy otázkou okamžiku a výrazně to posiluje jízdní spolehlivost a bezpečnost. Teprve až po překročení hranice 4000 otáček zátah postupně slábne.

Sedmistupňová automatická převodovka DSG je v případě této motorizace a pohonu všech kol prakticky jedinou volbou a dnes patří mezi to nejlepší i při srovnání s konkurenčními značkami. Při potřebě náhlé akcelerace si však budete muset zvyknout na nutnost razantního sešlápnutí plynového pedálu. Jinak se totiž velkého zrychlení nedočkáte. I přes tyto vady na kráse se ale jedná o jednu z nejrychleji řadicích sériových převodovek.

Můžeme konstatovat, že právě zvolená kombinace pohonu všech kol, převodovky a silného motoru umožňuje jezdit autem naprosto klidně a plynule a v případě potřeby i výrazně akcelerovat. Právě tuto variantu pohonu jistě ocení také uživatelé, kteří jezdí často v zimě na hory nebo na delší cesty do nepohody. Kombinovaná spotřeba se pohybovala okolo šesti litrů, což je velmi slušný výsledek. Ve městě ale počítejte se spotřebou o litr motorové nafty větší. S ohledem na velikost vozu a nabízený výkon se i z tohoto pohledu jedná o příznivé provozní údaje.

Vyzkoušeli jsme také adaptivní odpružení včetně možnosti volby jízdních režimů. Díky tomuto systému si lze zvolit tuhost tlumičů v jednom ze tří režimů Comfort, Sport nebo Normal. Nejvíce se nám vyhovoval režim Sport. Standardní nastavení označené jako Normal bylo totiž až překvapivě měkké a podvozek byl v tomto módu poměrně houpavý. Zde ale opravdu záleží na konkrétním stylu, způsobu jízdy a provozních poměrech. Například při svižné jízdě po vedlejších cestách nižší kategorie režim Sport poskytl více jistoty, protože auto méně odskakovalo na různých nerovnostech a výmolech.

V zatáčkách je znát vysoká hmotnost, s kterou souvisí i nedotáčivost, které však při výjezdu pomáhá systém 4x4 s Haldexem páté generace. Ten pracuje naprosto skvěle. Volbou režimů lze ovlivnit i nastavení tuhosti řízení, které je průměrně komunikativní bez větší snahy návratu do středové polohy. U takto velkého vozu také v různých provozních situacích oceníte brzdy, které dobře dávkují a při ostřejším sešlápnutí brzdového pedálu nevadnou. Výhodou podvozku je i fakt, že je tvrdý a poddajný. Auto není tedy zbytečně nedotáčivé a zejména v režimu Sport poskytuje solidní jízdní stabilitu. Oproti minulé generaci chválíme zejména jízdní stabilitu na dálnicích při vyšších rychlostech.

Resumé

Dnešní Škoda Superb Combi je velmi dobré auto, které splní prakticky každé přání svým uživatelům. Naše testované provedení s bohatou výbavou představuje prakticky vrchol nabídky. Je komfortní, pohodlné, díky kombinaci motoru, pohonu všech kol a sedmistupňové automatické převodovce zvládne hodně i v nepříznivých provozních podmínkách. Jeho cena je skutečně vysoká, ale s konkurencí prakticky srovnatelná. Navíc ještě po několika letech má stále velmi slušnou hodnotu. Pro mnohé motoristy, firmy, ale také rodiny s dětmi tedy skutečně dobrá volba.

Tým AUTOiNDEX.cz

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 4x4 DSG

Typ motoru:

přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1968

Počet válců:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

140/3500-4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

400/1750-3250

Maximální rychlost (km/h):

226

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

8,1

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,0 / 4,6 / 5,1

Velikost zav. prostoru (l):

625

Objem nádrže (l):

66

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1685

Nosnost (kg):

715

Základní cena (kč):

686 900

Cena s testovaným motorem a převodovkou DSG (kč):

1 034 900 Style

Základní parametry
Výrobce:Škoda
Model:Superb Combi
Karosérie:Kombi
Motor:2.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2018
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -