Audi A5 Sportback 2.0 TFSI g-tron - další alternativa k elektrifikaci (TEST)

Testy
21.01.2018

F T G

Audi A5 Sportback 2.0 TFSI g-tron - další alternativa k elektrifikaci (TEST)

Koncern Volkswagen má dnes již poměrně velkou rodinu vozů s prakticky stejnou alternativní technologií pohonu na stlačený zemní plyn. Vedle oblíbených modelů jako Volkswagen Golf TGI, Škoda Octavia G-Tec, Seat Leon TGI a několika dalších, přichází nyní se zajímavou nabídkou i renomované Audi.

Plyn má budoucnost

Přírodní zemní plyn a jeho spalování je podle specialistů poměrně čistým procesem, při kterém nevznikají žádné jemné částice. Hlavní součástí je metan s prakticky nejnižšími emisemi CO2 ve srovnání s dalšími fosilními palivy. Příslušným odpovědným úřadům v jednotlivých zemích se proto doporučuje podporovat nákup vozidel s CNG. Celkem příznivá je i aktuální síť dostupných čerpacích stanic. Jejich počet se jenom v Evropě v současnosti blíží ke čtyřem tisícům, u nás je jich v provozu téměř 140.

Hnacím agregátem našeho testovaného modelu s alternativním pohonem je přeplňovaný dvoulitr 2.0 TFSI, který nabízí výkon 125 kW (170 koní) a maximální točivý moment 270 Nm. To je o něco méně, než kolik umí výhradně benzínové varianty stejného motoru, ale v tomto případě je rozhodující použití pohonu na stlačený zemní plyn. Vůz je standardně vybavený automatickou převodovkou S-Tiptronic. V režimu jízdy na plyn je schopný ujet na plnou nádrž paliva CNG až 400 kilometrů a dalších téměř 350 kilometrů pokračovat na benzín. Právě tyto limitní údaje se nám podařilo při klidné jízdě téměř dosáhnout.

Celkově je sice tedy jízdní dosah A5 g-tron nižší než u běžného benzinového provedení, ale je třeba zdůraznit použití CNG, které výrazně zvyšuje ekonomiku provozu a snižuje emise. O pohonu na plyn informuje štítek na krytu motoru a na zadní ploše. Plnící hrdlo CNG se nachází na stejném místě jako otvor pro tankování běžných pohonných hmot. Stlačený zemní plyn je uložen pod podlahou zavazadlového prostoru v celkem čtyřech tlakových nádržích o celkové kapacitě 19 kilogramů plynu pod tlakem 200 barů.

Když se plyn spotřebuje, je tu ještě zmenšená nádrž na 25 litrů benzínu. Za běžného provozu lze prakticky výhradně jezdit pouze na plyn. Benzin je potřeba v případech studených startů, kdy například venkovní teplota klesá výrazněji do minusu nebo po natankování, kdy si systém kontroluje kvalitu CNG. Řidič je o těchto situacích informován na přístrojové desce, vše se jinak děje plně automaticky bez jeho zásahu.

Za pozornost stojí speciální odlehčená nádrž na plyn s originální bezpečnostní konstrukcí. Vnitřní vrstva nádrže je tvořena plynotěsným polyamidem, zatímco druhá vrstva je vyrobena ze směsi karbonem zesíleného plastu (CFRP) a skelným vláknem zesíleného plastu (GRP), což je materiál zajišťující maximální pevnost. Třetí vrstva je vytvořena ze skelného vlákna, na kterém je dobře vidět případné vnější poškození. Jako pojivo vláknitým materiálů posloužila epoxidová pryskyřice.

Jízdní vlastnosti

Testovaná A5 Sportback g-tron má elegantní karosérii téměř sportovního střihu tak, jak je to u této značky obvyklé. Poměrně tužší podvozek právě u tohoto modelů má svůj důvod a rozhodně nepůsobí nepohodlně. To, co je potřeba skutečně vyzdvihnout, je odhlučnění interiéru i při jízdách na horším silničním povrchu. Na kvalitní vozovce uživatel ocení komfortní a tichou jízdu i při vyšších rychlostech. Navíc tento sportovně laděný liftback vyniká špičkově zpracovaným a prostorným interiérem s velmi pohodlnými variabilními sedadly.

Při jízdě prakticky nepoznáte, na jaké palivo skutečně jedete. Motor se chová naprosto klidně, má příjemnou akceleraci ve velkém rozsahu otáček a dobře zvládá většinu provozních situací. Díky automatické sedmistupňové dvouspojkové převodovce rychle řadí a při náhlém sešlápnutí plynu umí stejně hbitě podřadit. Vyzkoušeli jsme funkce asistenčních systémů, které ještě zlepšují chování tohoto modelu i v různých nestandardních situacích. Vše fungovalo přesně jak má, záleží jenom na řidiči, jaké funkce nastaví před jízdou v příslušné nabídce palubního počítače.

Naše A5 g-tron v líbivé modré barvě Scuba měla navíc celou řadu nadstandardních prvků výbavy. Vedle litých osmnáctipalcových kol s pneumatikami 245/40/R18 například třízónovou automatickou klimatizaci, vyhřívaná přední sedadla nebo LED světlomety, kde u zadní LED světel nechyběl dynamický ukazatel směru. Vůz byl vybaven širokým sortimentem asistenčních systémů. Právě inteligentní kombinace různých technologií zvyšuje bezpečnost, komfort a hospodárnost.

Z asistenčních systémů je z tohoto pohledu velmi praktický adaptivní tempomat ACC Stop&Go včetně asistenta pro jízdu v dopravní koloně. Tento systém usnadňuje řidiči řízení v pomalu jedoucí koloně až do rychlosti jízdy 65 km/h, automaticky zpomaluje a zrychluje a na silnicích v dobrém stavu přechodně zajišťuje také řízení. Nechybí ani předvídavý asistent pro hospodárnou jízdu, který vyhodnocuje informace GPS o blízkém okolí vozidla.

Další asistent pro manévry vyhýbání zasahuje v situacích, kdy řidič musí objet překážku, aby zabránil nehodě. Na základě dat z přední kamery, ACC a radarových senzorů vypočítá během zlomku sekundy vhodnou trajektorii jízdy. Ve voze nechybí ani asistent pro odbočování, parkovací asistent, asistent pro sledování vozidel přijíždějících ze stran při couvání, upozorňování na nebezpečí při vystupování, kamerové rozpoznávání dopravních značek nebo Audi active lane assist a Audi side assist.

Resumé

Pořízení vozu na CNG je nejčastěji motivováno úsporou provozních nákladů. Při rozumné dálniční jízdě klesá spotřeba plynu i výrazně pod pět kilogramů, ve městě se pohybuje klidně až o kilogram nad tuto hranici, vždy záleží na stylu jízdy. Při zvážení ceny kilogramu plynu za současných zhruba 25 korun se jedná o velmi dobrý výsledek, který jasně hovoří o ekonomickém provozu testované A5 g-tron. Navíc nechybí velmi dobrý pocit z osobního příspěvku k ochraně životního prostředí. Právě tomuto modelu by proto prospěla trochu větší benzinová nádrž, především pro případy, kdy není v dosahu plnička CNG. Prodejce této značky novým majitelům těchto modelů s alternativním pohonem navíc standardně prodlužuje záruku na čtyři roky s nájezdem do 120.000 kilometrů.

Tým AUTOiNDEX.cz

AUDI A5 Sportback 2.0 TFSI g-tron

Typ motoru:

přeplňovaný zážehový motor

Objem motoru (ccm):

1984

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

125/4450

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

270/1650

Maximální rychlost (km/h):

226

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,0/4,5/5,0kg (CNG)

Velikost zav. prostoru (l):

390

Objem nádrže (l):

25 l benzin +19 kg CNG

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1580

Základní cena (kč):

1 136 900

Cena s testovaným/srovnatelným motorem a výbavou (kč):

1 641 900

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -