Ojetinu před dovolenou kupujte včas

Články
30.07.2017

F T G

Ojetinu před dovolenou kupujte včas

(15/05/2017) Ne všichni pořizují nový automobil, který jim díky záruce dává určité jistoty. Řada motoristů pořizuje starší, ojetý vůz a nezřídka před dovolenou. Nesprávný výběr pak může dovolenou nepříjemně poznamenat.

Opravdu řada motoristů mění svůj automobil před dovolenou. Chtějí vyvézt rodinu v novém či alespoň nově pořízeném voze a přitom, zejména v případě výběru na trhu ojetin, kolikrát ani netuší, které vozy představují určité riziko z důvodu vyšší poruchovosti, a které naopak mají předpoklady přispět k pohodovému odpočinku na zaslouženém volnu.

Jak tedy co nejvíce minimalizovat rizika? Začněme už samotným výběrem vozu: nejlepší volbou je automobil, jehož historii známe, tedy vůz pocházející z rodiny, případně od dobrého kamaráda. Důvodem je skutečnost, že spolehlivost automobilu nejvíce ovlivňuje servis, jakého se mu dostávalo. Další možností jsou velcí prodejci s propracovaným výkupním procesem a největší rizikovost přináší nákup vozidla přes inzerát někde na ulici.

I když vozidlo není z okruhu příbuzných či přátel, existují možnosti, jak jej do určité míry prověřit. Do jaké míry se to povede, ale záleží hodně na původu auta – vůz prodaný jako nový v ČR má snadno dohledatelnou historii, včetně vývoje tachometru, zatímco u řady vozidel z individuálních dovozů je to prakticky nemožné.

Důležité je neustále pracovat se skutečností, že kupuji ojeté auto. Jako první po jeho pořízení by tak měl přijít na řadu servis, jehož součástí budou jak úkony pravidelné údržby, tak důkladná prohlídka. „V rámci prvního servisu je dobré udělat výměnu oleje a všech filtrů, pokud má vozidlo rozvody poháněné řemenem a neexistuje věrohodný údaj o jejich výměně, je třeba neprodleně výměnu udělat,“ upozorňuje Jindřich Topol, manažer výkupu AAA AUTO.

Opomenutí výměny rozvodů by mohlo mít za následek přetržení řemene a destrukci pohonné jednotky, takže v tomto ohledu se šetřit rozhodně nevyplatí. „Současně je nutné nechat celý automobil důkladně zkontrolovat. Napojit jej na diagnostiku a načíst paměť závad, ale především prověřit celou brzdovou soustavu. Pozornost je třeba věnovat nejen třecím segmentům, ale i brzdovému vedení,“ nabádá Topol. Výměna brzdové hadičky většinou přijde jen na pár korun a na bezpečnost má zásadní vliv.

S čím větším předstihem ojetý vůz před dovolenou pořídíte, tím více času máte na to, poznat ho a odhalit případné problémy. Chybu dělají ti, co pořídí ojeté auto a za pár dní s ním vyrazí do Chorvatska – a takových není zrovna málo. I když se na cestu vybavíte třeba předplacenými asistenčními službami pro motoristy, závada na vozidle může dovolenou nepříjemně poznamenat nebo dokonce zkrátit.

Obecně platí, že riziko větší poruchovosti představují automobily s naftovými motory, protože je zde více technologií, které se mohou pokazit. Například filtr pevných částic nebo choulostivější vstřikovače než u benzinových motorů. Stejně tak automobily se samočinným řazením jsou rizikovější než vozidla s klasickou manuální převodovkou.

„Při výběru moderního vozu s turbodieselem si dejte pozor na stav filtru pevných částic, a zda je ve vozidle vůbec přítomen. Má omezenou životnost a někteří nepoctivci jej místo často nákladné výměny raději demontují. Tím se ale vozidlo stává z pohledu zákona nezpůsobilé k provozu, navíc třeba při silniční kontrole v Rakousku takové auto odhalí, odstaví a kromě zkažené dovolené se řidiči dostane i opravdu vysoké pokuty,“ varuje zástupce AAA AUTO.

Není žádnou ostudou vzít si do autobazaru mechanika, který vůz před koupí prověří. Slušný prodejce proti tomu nebude nic namítat. Stejně tak vám umožní s vozidlem navštívit značkový servis a nechat jej prověřit tam.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -