Značky Renault a Dacia dále zlepšují svojí světovou pozici

Články
06.02.2017

F T G

Značky Renault a Dacia dále zlepšují svojí světovou pozici

Renault Groupe, která dnes zahrnuje značky Renault, Dacia a Renault Samsung Motors, si za loňský rok upevnila pozici jedničky mezi francouzskými automobilkami na celosvětovém trhu. Podle slov ředitele společnosti Renault ČR Zdeňka Grunta tato automobilová skupina v loňském roce zvýšila svůj podíl na světovém trhu na 3,5 procent s prodanými téměř 3,2 miliony vozidel. Samotný Renault se stal druhou nejprodávanější značkou v Evropě.

V České republice se v loňském roce prodalo 12 323 vozů Renault (nárůst oproti roku 2015 +26%) a 13 069 Dacií (+ 18%). Výrazný podíl na těchto výsledcích mají malé vozy Clio, Clio GT a Captur. Zájem je i o vozy Mégane, Fluence, Scénic nebo nový Mégane. Také zajímavý crossover Espace, menší crossover Kadjar nebo sedan Talisman má řadu spokojených příznivců a jejich počet roste. Výrazně také vzrostl zájem o lehké užitkové vozy této značky jako Kangoo, Trafic nebo Master, který se navíc stal oblíbeným základem pro valníky a skříňové nástavby N1.

Podobné úspěchy u nás zaznamenala i sesterská značka Dacia. V letech 2004 až 2016 se jich jenom v ČR prodalo téměř 64 400 kusů. Největší podíl na těchto výsledcích za loňský rok mají oblíbené modely Duster, Dokker, Logan MCV a Sandero. Trvalý zájem je o vozy Dokker Van, Logan nebo Lodgy. Výrazný vliv na tyto dynamické prodejní výsledky má také trvalý rozvoj servisní sítě skupiny Renault a všestranná péče o zákazníky.

V letošním roce bude začátkem března na autosalonu v Ženevě představen nový Captur, který je dnes nejprodávanějším malým crossoverem na evropském i českém trhu. V září se zákazníci dočkají osobní verze oblíbeného modelu Trafic určeného od přepravy VIP osob až po volnočasové rodinné využití. Trh také obohatí nový SUV Koleos, který nabídne tři stupně výbavy a tři motorizace včetně pohonu všech kol a automatické převodovky.

Zajímavý bude také jistě i nový Renault Alaskan, což je pick up s velmi dobře vybavenou dvoukabinou a pohonem všech kol. Nabízen bude s motorem 2.3 dCi 150k s manuální převodovkou nebo provedením 2.3 dCi 190k twinturbo s manuální nebo sedmistupňovou automatickou převodovkou.

Automobilka Renault zvažuje, že v druhé polovině letošního roku vstoupí na český trh s elektromobily. Současný model Renault Zoe s novými akumulátory již ujede téměř 400 kilometrů na jedno nabití. Francouzskému výrobci dnes patří čtvrtina evropského trhu s elektromobily. Loni se zvýšil prodej elektrických modelů Zoe a Kangoo o 11 procent na 25.648 aut. Značka Renault se v oblasti elektromobility zaměřuje především na trhy, kde jsou nákupy elektrických vozidel subvencované.

Rozšíření tohoto pohonu také u nás závisí na dotačních programech, vloni je český stát spustil v rámci podpory nákupu ekologických vozidel různými úřady. Ministerstvo životního prostředí tak má rozdělit 100 milionů Kč na dotacích pro obce a kraje a nejvyšší podpora je právě pro pořízení elektromobilu. V minulém roce se v Česku prodalo 200 elektromobilů, nejvíce od značek BMW a Nissan.

Na konci příštího roku by se také u nás mohla začít nabízet obnovená luxusní sportovní značka Renaultu Alpine, která původně vznikla v roce 1955. Prodeje sportovních vozů Alpine začnou na vybraných světových trzích již letos, výroba bude zahájena v září. Zajímavostí jistě je, že v rámci předobjednávek si zájemci formou záloh již prakticky rozebrali prvních avizovaných 1950 vozů během čtyř dnů. Zastoupení značky zatím bude ve vybraných 58 místech různých zemí, výhledově se v příštích letech počítá i s možností zastoupení u nás.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -