Kdy je nejvýhodnější nákup ojetého automobilu?

Články
30.04.2016

F T G

Kdy je nejvýhodnější nákup ojetého automobilu?

Podle statistik největšího on-line serveru s ojetými vozy Sauto.cz se hodnoty vozů mění v závislosti na stáří rozdílně podle značek. Vedle bodu zlomu, kdy nejvýhodněji koupit hraje svoji roli benzinový nebo dieselový pohon a jasný původ. Také správná výbava může při prodeji vydělat spoustu peněz.

Díky analýze velkého souboru dat specialisté Sauto.cz došli k závěru, že standardní značky jako Škoda, Volkswagen nebo Ford ztrácejí v prvních čtyřech letech každoročně 10 procent původní ceny. Pak se tento pokles výrazně zpomalí jen na 2 až 3 procenta ročně. Prémiové značky např. BMW nebo Audi cenově prudce klesají prvních zhruba osm let a to až na 20 procent své původní ceny, potom je už cenový pokles prakticky minimální.

Z vyjádření produktového manažera serveru Sauto.cz Adama Szabó vyplývá, že za auto, které stálo jeden a půl milionu si tak po osmi letech provozu oproti stejně staré škodovce nebo Volkswagenu kupec připlatí jen zhruba 200 000 korun. O dva roky později je to třeba již jen sto tisíc. Pochopitelně, že ve prospěch standardních značek zde hraje svoji roli i cena servisu těchto vozů.

V posledních dvou letech se situace ne trhu ojetých aut postupně vyrovnává a v případě ojetých aut je rozdíl v počtu dieselových a benzinových motorů jen minimální. Dlouhodobá úspora naftových agregátů se ukáže především při pravidelných delších jízdách a svoji roli zde hraje i chování majitele, který svým jízdním stylem a celkovou péčí může výrazně prodloužit životnost pohonné jednotky a celého automobilu.

Které prvky výbavy zvyšují cenu při prodeji? Naftový motor u ojetého auta může cenu zvýšit až o 40 tisíc korun, automatická převodovka až o 60 tisíc. Cenu zvyšuje i pohon všech kol nebo vyhřívaná sedadla. Klimatizace, tempomat nebo ABS podle analýzy velkého souboru dat cenu prakticky neovlivňují, protože tyto prvky výbavy již má většina nabízených ojetých automobilů.

Díky největšímu českému internetovému vyhledávači Seznam.cz, jehož součástí je právě Sauto.cz, snadno najdete informace o nejvíce zobrazovaných osobních či užitkových vozech. Podrobnější reporty dovolí porovnat, při kolika hledání lidé vyplnili, že hledají auto na benzín a při kolika pak na naftu. Podívat se lze i na konkrétní hledané roky výroby, či nejčastější žádané stavy tachometrů a získat další cenné informace pro případný nákup. Více na www.reporter.seznam.cz

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -