Citroen DS4 2.0 HDI - francouzský premiant (TEST)

Testy
22.09.2015

F T G

Citroen DS4 2.0 HDI - francouzský premiant (TEST)

Projekt DS od Citroenu slaví již několik let významné úspěchy. Ačkoliv je model DS4 na sklonku svého životního cyklu, stále má zákazníkům, toužícím po originalitě, co nabídnout. K redakčnímu testu jsme dostali model DS4 2.0 HDI, jenž nás překvapil především svou agilitou a úsporným provozem.

Pohledné DS4 je zajímavou kombinací kupé, hatchbacku a crossoveru s ryze prémiovým charakterem. Tento model vychází z platformy hatchbacku C4, ale jinak toho oba vozy moc společného nemají. Design byl v době představení vozu poměrně extravagantní, ale nyní na něm příliš výstředností nenajdeme. Atraktivně působí rozšířené blatníky, které v kombinaci s klesající linií střechy částečně posunují automobil do segmentu crossoverů.

Přístrojová deska je z kvalitních měkčených plastů a nápadně si blíží k prémiovému naturelu vybraných značek. Je ale vidět, že její design už není nejnovější a zasluhoval by alespoň drobnou úpravu. Volant byl opět zaměřen na multifunkčnost, takže množství tlačítek vyžaduje od řidiče chvíli zvyku. Přístrojový panel tvoří trojice zapuštěných ukazatelů se třemi displeji. Jejich podsvícení lze měnit a kombinovat, řidič má na výběr několik zajímavých odstínů. V noci lze vypnout všechny ukazatele kromě ručičkového rychloměru, což je příjemné zejména při dlouhém cestování.

Na předních sedadlech se sedí o něco výše než v klasickém hatchbacku, prostoru pro hlavu ale zase tolik není. Relativně málo místa je i na zadních sedadlech v podélném směru, už průměrně vzrostlá osoba má problém složit nohy za opěradla předních sedadel. Fakt, že si posádka na zadních sedadlech nemůže stáhnout okénka asi nikoho příliš trápit nebude, vždyť každá DS4 je vybavená klimatizací. Zavazadelník má nadprůměrný objem, za což DS zaslouží palec nahoru.

Příjemné je, že zákazník svou DS4 může odlišit od ostatních poměrně ve velkém rozsahu. V nabídce je několik exteriérových paketů, nechybí řada polepů střechy a dekoračních krytů vnějších zrcátek. Individualita tedy hraje u tohoto modelu prim a je srovnatelná s prémiovými vozy. Stačí tedy, aby si za ní zákazník připlatil. Nutno ale dodat, že se jedná o rozumné ceny.

Turbodiesel jako překvapení

Námi testovaný vůz byl vybaven naftovým čtyřválcem 2.0 HDI, který disponuje nejvyšším výkonem 110 kW při 4000 ot/min. Křivka největšího točivého momentu 370 N.m vrcholí při 2000 ot/min. Tyto parametry nejsou v katalogu nikterak oslňující, v praxi nás ale motor více než překvapil. Auto zatahovalo poměrně brzy a to stylem, který nemá s avizovaným výkonem prakticky nic společného. Subjektivně bychom mu hádali alespoň o 20 kilowatů více. Možná se jen jednalo o povedený a dobře zajetý konkrétní model, každopádně jsme byli jeho agilitou nadšeni. A to doslova.

Motor je navíc velmi dobře odhlučněný a jeho turbodmychadlo se solidně roztáčí již v nízkých otáčkách. Pochvalu si zaslouží také spotřeba pohonných hmot. Při jízdě mimo město se pohybuje kolem 4 l/100 km, ve městě jsme jezdili do 6 l. Na dálnici pak počítejte s odběrem kolem 5,8 l/100 km. Spojení motoru s manuální převodovkou automobilu sluší, ocenili bychom snad jen o něco lepší přesnost řazení.

Na silnici

Jízdní vlastnosti testované DS4 2.0 HDI se nesou v duchu skvěle naladěného podvozku. K perfektní stabilitě přispívají také osmnáctipalcová kola s nízkým profilem. Karosérie se navíc nikterak nenaklání ani při prudkých změnách směru. Auto je i při velmi rychlé jízdě dlouhou dobu neutrální a čitelné. Podvozek slušně filtruje nerovnosti našich silnici a po překročení hranice adheze pneumatik se pochopitelně projeví mírnou nedotáčivostí.

Posilovač řízení sice nenabízí kdovíjakou zpětnou vazbu, ale bez citu rozhodně také není. Posilovač byl naladěn na tužší notu, než u standardních Citroenů. Stabilizaci lze deaktivovat, po překročení rychlosti 50 km/h se však samovolně opět zapíná, takže na okruhové dovádění raději zapomeňte. Není to ale taková piha na kráse, určení „dé-es-čtyřky“ je přeci úplně jiné.

Resumé

Model DS4 2.0 HDI je stále velmi příjemné auto a díky širokým možnostem individualizace uspokojí všechny zákazníky toužící po originalitě. Přestože je i po 4 letech na trhu stále ve velmi dobré kondici, omlazení především interiéru by si určitě zasloužil.

Turbodiesel 2.0 HDI (110 kW) byl navíc opravdovým překvapením a papírový výkon jsme mu prostě nevěřili. Bezesporu se jedná o jeden z nejlepších motorů značky. Je kultivovaný a silný zároveň, to vše při rozumném apetitu. Charakter podvozku je spíše dynamický, což podtrhují i osmnáctipalcová kola testovaného provedení.

Tým AUTOiNDEX.cz

Citroën DS4 2.0 HDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1997

Počet válců

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

110 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

370 / 2000

Maximální rychlost (km/h):

207

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

8,8

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

4,4 / 3,6 / 3,9

Velikost zav. prostoru (l):

385

Objem nádrže (l):

60

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1465

Nosnost (kg):

470

Základní cena (kč):

514 900 (1.2 Pure Tech 130, Chic)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

675 200 (2,0 HDI 150, So Chic)

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:DS4
Karosérie:Kupé
Motor:2.0 HDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -