Cadillac Escalade EXT

Články
13.03.2011

F T G

Cadillac Escalade EXT

Legendární výrobce automobilů Cadillac s již stoletou tradicí dnes představuje špičkuve svém oboru. První automobil byl vyroben 17. října 1902 a o jeho pohon se staral jednoválcový agregát o výkonu deseti koní. Cadillac je považován za průkopníka a vždy přichází s nějakým revolučním technickým řešením svých nových modelů.

Cadillac je považován za průkopníka a vždy přichází s nějakým revolučním technickým řešením svých nových modelů.

Pro zajímavost uveďme moderní systém nočního vidění (night vision), který využívá infračervenou kameru umístěnou za mřížkou chladiče. Ta dokáže do vzdálenosti 720 metrů odhalit jakýkoli zdroj tepla a jeho obraz přenést projekcí na přední sklo přímo před řidiče. Tento propracovaný bezpečnostní systém informuje s dostatečným předstihem řidiče o hrozícím střetu například s chodcem nebo lesní zvěří.

Cadillac se ovšem může pyšnit nejen důmyslným řešením z oblasti bezpečnosti silničního provozu. Ostatní vývojová oddělení jsou také na vysoké úrovni. Vždyť například první sériový model automobilu s vodou chlazeným motorem V8 pochází právě od Cadillacu. Mezi další technická řešení jejichž autorem byl právě tento americký výrobce můžeme uvést výškově a podélně nastavitelný volant nebo automatické nastavování světlosti podvozku (autoleveling).

Za pozornost také stojí šestilitrový motor V8 představený v roce 1981 označovaný jako V8-6-4. Unikátní byl zejména díky systému automatického odpojování válců dle potřeby. Maximální výkon pochopitelně zajišťovalo všech osm válců. Při mírném jízdním režimu motor využíval válců jen šest a při jízdě z kopce či konstantní rychlostí pracovaly válce pouze čtyři.

Velké zkušenosti s vývojem automobilů jsou zárukou kvalitních výrobků, kterým je určitě právě i představený model Escalade EXT. Cadillac Escalade byl vlastně prvním terénním automobilem v historii společnosti. Premiéru měl v roce 1999. O tři roky později vyrobený model Escalade EXT je vůbec prvním pickupem této automobilky. Užitková modifikace modelu Escalade má totožné všechny technické prvky se svým starším bratrem. Cadillac, který je nyní součástí automobilového koncernu General Motors, reaguje užitkovým modelem EXT na vysokou poptávku právě po těchto typech automobilů. Jejich značná obliba u amerických řidičů rok od roku stoupá. Hlavní filozofií je veliký nákladový prostor, který nebrání bezpečí ani pohodlí posádky. A skutečně Cadillac se svým pickupem Escalade EXT představuje jeden z nejpohodlnějších automobilů na trhu, zvláště z pohledu evropských řidičů.

Výrobce s nástupem svého modelu Escalade mění svojí image a představuje nový firemní design nazvaný „art and science“, což v překladu znamená umění a věda. Charakteristické prvky Escalade tvoří zejména masivní ve prostřed zlomená přední maska chladiče a mohutné světlomety. Nepřehlédnutelnou dominantou je rozměrné třetí brzdové světlo. Zajímavostí je, že se tyto prvky stávají předlohou pro všechny nové modely Cadillac.

Zadní část vozu Escalade EXT je přepracována jako úložný prostor, který lze v případě potřeby zakrýt praktickým krytem. Úložný prostor má standardní rozměry 1600 x 1270mm. Po sklopení přepážky (Mid-Gate) se mezi interiérem a ložnou plochou zvýší užitná plocha až na úctyhodných 2479 x 1270 mm.

Cadillac Escalade EXT se na rozdíl od modelu Escalade vyrábí pouze s pohonem všech kol a motorem 6.0L V8. Pohonná jednotka má maximální výkon 254 kW při 5200/min a maximální točivý moment 517 Nm při 4000/min. Tyto údaje řadí Cadillac mezi jednoho z nejvýkonějších pickupů na současném trhu. Výrobcem uváděné zrychlení z 0 – 96 km/h (60 mil/h) za necelých devět sekund hovoří sám za sebe. Výkon je přenášen přes automatickou převodovku na všechna čtyři kola. Poměr záběru každého z kol závisí na momentálních provozních podmínkách.

Dále je vůz vybaven důmyslným systémem jízdní stability Stabilitrak. Senzor tohoto systému zpracovává informace o jízdním režimu automobilu. Při zjištění jakékoli nesrovnalosti mezi řidičovým pokynem a chováním vozu aktivuje stabilizační prvky mezi které patří zejména brzdová soustava vybavená systémem ABS. Počítačem řízené odpružení vozu se automaticky přizpůsobuje jízdnímu stylu řidiče a povrchu po kterém vůz jede. Tím se eliminuje nepříjemné naklánění automobilu v zatáčkách a nestabilita, způsobená zejména průjezdem přes příčné a podélné nerovnosti.

Vozu nechybí kožené čalounění, duální klimatizace nebo výškově automaticky regulovaná zadní náprava. Samozřejmostí jsou veškeré dostupné elektronické bezpečnostní systémy včetně elektronické kontroly tlaku v pneumatikách.. Velmi praktické je u této kategorie vozů považováno použití parkovacího asistenta. Informace o vzdálenosti automobilu od překážky předává senzor pomocí akustického signálu a také třemi světelnými diodami.

Za pozornost stojí i audiosouprava od renomovaného výrobce Bose spolupracující s ostatními multimediálními systémy, které jsou již většinou zahrnuty ve výbavě na přání. Jmenujme například DVD navigační systém s LCD displejem nebo virtuální servisní službu Onstar od GM. Ta poskytuje posádce vozu širokou škálu informací od zpravodajství po předpověď počasí či seznam hotelů v požadované oblasti.

Představený model Cadillac Escalade EXT rozhodně přesvědčí i případné české zájemce o pokrokovém konstrukčním řešení tohoto vozu s pohonem všech kol, kde byly plně využity i poznatky z elektroniky.

Pro tento model je na českém trhu stanovena cena 2.161.000,- Kč.

Základní technické údaje

Cadillac Escalade EXT

Motor

Zážehový vidlicový šestnáctiventilový osmiválec. Zdvihový objem 6000 cm3. Největší výkon 254 kW při 5200/min. Největší točivý moment 517 Nm při 4000/min.

Převodové ústrojí

Stálý pohon všech kol. Čtyřstupňová automatická převodovka.

Provozní vlastnosti

Zrychlení z 0 – 96 km/h (60 mil/h) pod 9 s. Maximální rychlost výrobce neuvádí. Spotřeba město/dálnice 19,7 / 14,8 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 3302 mm. Rozchod kol vpředu/vzadu 1651/1676 mm. Celkové vnější rozměry 5624/2019/1921 mm. Pohotovostní/celková hmotnost 2594/3175 kg . Rozměry nákladové plochy délka/šířka/výška 1600/1270/635 mm. Objem nákladové plochy 1164 l. Objem nádrže paliva 125 l.

Cena

2 161 000 Kč

Tento článek byl připraven ve spolupráci s časopisem www.ioffroad.cz

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -