Třílitrová alternativa - BMW 740i (TEST)

Testy
06.09.2009

F T G

Třílitrová alternativa - BMW 740i (TEST)

Nová sedmička se opět vrací k řidiči a poskytuje mu výborné jízdní zážitky za volantem. Tuto skutečnost nedávno potvrdil náš redakční test vlajkové lodi BMW s dvojitě přeplňovaným osmiválcem pod kapotou. Platí to samé i pro méně výkonnou variantu 740i?

 

Mnichovské BMW sedmé řady má v segmentu luxusních vozů jedinečné postavení. Na zadním sedadle poskytne nadprůměrnou dávku komfortu movitému manažerovi nebo vysoce postavenému státníkovi a zároveň dokáže pobavit řidiče ve velkém stylu.

Možná proto se předpokládá, že se bude většina uživatelů této limuzíny vozit právě za volantem. Stiskem jednoho tlačítka se testované BMW dokáže přeměnit v komunikativní limuzínu vhodnou k dynamickému svezení. Tlačítko Sport totiž změní charakter odpružení, převodovky a v neposlední řadě také posilovače řízení.

Ten ztuhne opravdu výrazně, leckterý hothatch by mu mohl v tomto ohledu závidět. Není to ale jen o pocitu při řízení. Skvěle tvarovaná sedadla s širokými možnostmi nastavení hýčkají posádku vpředu i vzadu. Účinné odvětrávání navíc udržuje komfort cestování i v letních měsících stejně, jako čtyřzónová klimatizace.

Za základní cenu 2,2 milionu korun nechybí variantě 740i kožené čalounění, bixenonové světlomety, parkovací senzory nebo třeba aktivní tempomat. V rámci nadstandardní výbavy byl tempomat navíc kombinován aktivním řízením rychlosti s funkcí Start/Stop (54 450 Kč), který bez vlivu řidiče dokáže vůz v koloně zastavit a znovu rozjet na předem nastavenou rychlost.

Další zajímavostí ve výbavě na přání je automatické dovírání dveří (17 600 Kč), head-up displej (38 225 Kč), promítající údaje o aktuální rychlosti a instrukce z navigace na čelní sklo do zorného pole řidiče.

Nechybí ani varování při opuštění jízdního pruhu nebo třeba noční vidění (60 500 Kč). V noci dokáže varovným signálem upozornit řidiče na výskyt chodce na pravé straně vozovky. Revolucí v této třídě je řiditelná zadní náprava, která se v závislosti na poloze volantu a aktuální rychlosti mírně vychyluje.

Pětimetrová limuzína se tak lépe ovládá a to zejména při parkování či otáčení. Abstrahujeme-li od očekávaného příchodu ultimativní 760i, představuje zkoušená limuzína BMW 740i druhou nejsilnější motorizaci.

V rámci downsizingu byl však místo čtyřlitrového motoru použit dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec známý například z BMW první a třetí řady. V případě BMW 740i byl ale vyladěn na nejvyšší výkon 240 kW při 5800 ot/min. Majestátní točivý moment 450 Nm je k dispozici v rozmezí 1500-4500 ot/min.

Papírové výkony naznačují, že se s avizovaným BMW dobře sveze i náročný řidič. Stokilometrovou rychlost za 5,9 sekund jsme si potvrdili i v praxi. BMW dokáže díky přeplňovanému motoru slušně akcelerovat i ve vysokých rychlostech, snad jen akustická kulisa s vozem daného segmentu tolik nekoresponduje, jako tomu je v případě většího osmiválce.

Spotřeba pohonných hmot je nižší, než by se dalo od dvoutunové limuzíny očekávat. V kombinovaném režimu není problém jezdit kolem 11 litrů na 100 km, při vysokých nárocích na dynamiku ale hravě atakuje i 15 l/100 km.

Vzhledem k nádrži o objemu 82 litrů nabízí automobil solidní dojezd. Pochvalu si zaslouží šestistupňová automatická převodovka, která rychle reaguje na aktuální jízdní režim a dokáže sametově řadit i v rámci manuálního módu.

V tomto režimu nám chyběla snad jen pádla pod volantem. BMW 740i je top limuzína se sportovním apetitem, která v současné nabídce dokáže dynamicky založeným řidičům s požadavkem na nejvyšší komfort nabídnout jedinečný mix vlastností.

Nevýhodou oproti rivalům ze stáje Mercedesu, Lexusu či Audi pak může být méně prostorný interiér , nebo vyšší hladina hluku při vysokých rychlostech. BMW si ale zaslouží potlesk za odvahu, která se oproti minulé generaci přesunula od vývoje revolučního exteriéru k návratu k sportovním hodnotám značky. A právě ty dokázala v překvapivé míře implementovat i do limuzíny 740i.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

BMW 740i

Motor

Zážehový dvojitě přeplňovaný šestiválec o zdvihovém objemu 2979 ccm. Nejvyšší výkon 240 kW při 5800/min. Největší točivý moment 450 N.m při 1500-4500 ot/min.

Převodové ústrojí

Pohon zadních kol. Šestistupňová samočinná převodovka.

Karoserie

Samonosná čtyřdveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 250 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,9 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 13,8 / 7,6 / 9,9 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 3070 mm. Celkové vnější rozměry 5072/1479/1902 mm. Palivová nádrž 82 l.

Základní cena (testovaný model)

2 201 800 Kč (3 090 175 Kč)

Základní parametry
Výrobce:BMW
Model:řada7
Karosérie:Sedan
Motor:3.0
Palivo:benzín
Rok výroby:2009
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -