Chevrolet Aveo 1.2 - městský hráč (TEST)

Testy
09.12.2008

F T G

Chevrolet Aveo 1.2 - městský hráč (TEST)

Bohatá výbava a rozumná cena. Tak by se daly charakterizovat hlavní atributy vozů značky Chevrolet prodávaných na evropských trzích. Týden jsme zkoušeli přímého konkurenta kontroverzní fabie, model aveo, s benzinovou dvanáctistovkou pod kapotou.

Chevrolet Aveo se téměř od začátku svého debutu těší značné oblibě u zákazníků. V roce 2007 si ho pořídilo 110 000 zákazníků. Z důvodů udržení skvělých prodejních výsledků prošlo nedávno aveo významnou modernizací, která se dotkla exteriéru i interiéru.

Zvenku se automobil tváří spíše konzervativně a o designové „výstřelky“ nového Fordu Fiesta si sice může nechat jen zdát, na druhou stranu je patrný výrazný posun oproti předchozímu provedení.

Líbí se nám především přední světlomety, které vozu dodávají sportovní nádech. Dynamickou notu má dodat i kombinace nasávacího otvoru v předním nárazníku s falešnými výdechy před zpětnými zrcátky.

Osobně mě tento prvek nijak neuráží, je jasné, že žádnou výraznou dynamiku od vozu očekávat nelze, tak proč mu nepřidat alespoň na originalitě? Přístrojová deska je sice stále z tvrdých plastů, oproti předchozímu provedení ale působí hodnotnějším dojmem a v neposlední řadě i stylověji.

Poměrně rozměrným pohodlným sedadlům chybí boční vedení těla, měkčí charakter sedadel dobře koresponduje s nastavením podvozku. Vpředu je místa dostatek, při posunutí sedadla více dozadu (pro osoby vyššího vzrůstu) však chybí teleskopicky nastavitelný volant.

Cestující na zadních sedadlech musí počítat s omezeným prostorem v oblasti kolen, celkově lze zařadit aveo v oblasti prostornosti k průměru ve své třídě. Nejinak je tomu se zavazadelníkem, jehož objem činí 220 litrů. Po sklopení zadních sedadel vzniká zcela rovná plocha vhodná pro přepravu rozměrnějšího nákladu.

Manipulaci s ním však trochu limituje menší vstupní otvor do zavazadlového prostoru. Námi testovaný model byl vybaven slabší zážehovou motorizací s objemem 1206 cm3. Výhodou oproti benzinové čtrnáctistovce je zejména nižší sazba povinného ručení.

Pochvalu si motor zaslouží v otázce dynamiky, vždyť nejvyšším výkonem 62 kW při 6000 ot/min deklasuje Fabii 1.2 HTP téměř o 15 koní. Křivka největšího točivého momentu 114 Nm vrcholí v rozmezí 3800-4400 ot/min. Z nuly na sto kilometrů za hodinu vůz akceleruje za 12,8 s, maximální rychlost činí 170 km/h.

Na rychlé a bezpečné předjížděcí manévry to pochopitelně nedostačuje, pro městský provoz a občasnou cestu na chalupu se ale pohonná jednotka jeví jako optimální. Není se co divit, v této třídě patří motory Chevroletu mezi špičku.

I tak si ale řidič za volantem příliš zábavy neužije, řízení není příliš komunikativní, což na druhou stranu ani potenciální zákazník neočekává. Podvozek nabízí dostatek komfortu, v zatáčkách však neposkytuje přílišnou oporu a svým charakterem se více hodí na nekvalitní městské ulice.

Proti brzdám nemáme námitky, brzdová soustava se dobře stará o bezpečnost posádky. Chevrolet Aveo je typickým představitelem segmentu B, který již ve standardu disponuje solidní výbavou.

V základu nechybí airbag řidiče, elektricky ovládaná boční okna vpředu, manuální klimatizace, rádio s CD a MP3 přehrávačem, nárazníky v barvě karosérie apod. To vše tento korejský Američan nabízí za 214 900 korun v pětidveřovém provedení.

Za příplatek 25 tisíc korun získá potenciální zájemce model s výbavou LS, která navíc nabízí například airbag spolujezdce a boční nafukovací vaky, dále palubní počítač, elektricky ovládaná vyhřívaná boční zpětná zrcátka, dálkově ovládané centrální zamykání, kola o rozměru patnáct palců, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, schránku na brýle a kliky včetně vnějších zpětných zrcátek v barvě karosérie.

Příznivá cena tak snadnou kompenzuje pouze průměrné dojmy z prostornosti vozu a přeneseně podhodnocuje skvělou pohonnou jednotku pod kapotou testovaného provedení.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Chevrolet Aveo 1.2

Motor

Zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu 1206 ccm. Nejvyšší výkon 62 kW při 6000/min. Největší točivý moment 114 N.m při 3800/min.

Převodové ústrojí

Pohon předních kol. Pětistupňová ručně řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná pětidvéřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 170 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 12,8 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 7,2 / 4,6 / 5,5 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2480 mm. Celkové vnější rozměry 3920/1680/1505 mm. Palivová nádrž 45 l.

Základní cena

214 900 Kč

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -