Okázalý úspěch - BMW X6 xDrive35d - (TEST)

Testy
27.03.2009

F T G

Okázalý úspěch - BMW X6 xDrive35d - (TEST)

BMW se snaží bořit veškeré konvence a model X6 je toho důkazem. Tohle SAC (Sport Activity Coupé) je unikátní kombinací klasického SUV se standardním kupé… Hned na začátku předestíráme, že „iks-šestka“ není pro terén určena. Jako doma se totiž cítí na silnici a to i přes relativně velkou hmotnost 2185 kilogramů.

 

Hned na začátku předestíráme, že „iks-šestka“ není pro terén určena. Jako doma se totiž cítí na silnici a to i přes relativně velkou hmotnost 2185 kilogramů. Nové BMW X6 je oproti svojí konzervativněji vzhlížející sestře X5 o 23 mm delší a o 86 milimetrů nižší. Právě nízká střecha dohromady s relativně úzkými okny přidávají tomuto BMW na mohutnosti.

Zmínit musíme i dramatickou šířku karosérie, která činí úctyhodných 1983 mm. Rozvor náprav se v porovnání s X6 nezměnil (2933 mm). Užší přední světlomety a masivním maska chladiče vzbuzují respekt stejně jako atraktivní záď.

Její hrana se totiž nachází 1300 milimetrů nad zemí, sportovní geny dokonale navozují i vysoko vytažené blatníky a mohutný nárazník. Právě zmíněné atributy jsou příčinou toho, že BMW působí neomaleně a okázale. Automobil zkrátka budí pozornost kdekoliv s ním zastavíte, což ještě více umocňuje bílý odstín karosérie námi zkoušeného provedení, který je v poslední době velmi „in“.

Vnitřek vozu není už tak „dramatický“ jako exteriér a je má ještě blíže k zmiňované X5.

Odlišné jsou některé použité dekory a materiály. Luxus je však patrný z každého detailu, po usednutí do rozměrných sedadel s nafukovacími bočnicemi a výtečným bočním držením se za posádkou automaticky dovřou dveře a pomocí pneumatickému systému. Díky této nadstandardní výbavě tak nemusíte těžkými dveřmi příliš „mlátit“. Kožený volant s tlustým věncem se skvěle drží, chromové páčky slouží k manuální změně převodových stupňů.

Výbornou manipulaci s vozem zajišťuje příplatkové aktivní řízení, mezi krajními rejdy jsou pouze dvě otáčky volantem. Vzadu bylo BMW X6 překvapivě navrženou pouze pro dva cestující, prostřední sedadlo nahradila široká středová konzole se sklápěcí loketní opěrkou. Cestující vzadu si mohou užít jízdu opravdu ve velkém stylu. K dispozici je nejen dvouzónová klimatizace, ale například i systém DVD s velikým barevným displejem za příplatek cca 41 tisíc korun.

Místa pro kolena cestujících vzadu je dostatek, určitou nevýhodou poměrně nízké střechy je omezený prostor nad hlavou posádky. Na druhou stranu objem zavazadelníku atraktivní siluetou karosérie nijak neutrpěl a činí solidních 570 litrů v základním uspořádání.

Pod výklopnou podlážkou se navíc skrývá další objemný prostor. Zajímavostí je řešení dvou volitelných výšek vyklopení pátých dveří (2000 a 2250 mm), které řidič ocení například ve snížené garáži. Systém se ovládá pootočením vnějšího pláště pístu.

Pro X6 jsou v nabídce dva zážehové (xDrive50i, xDrive35i) a dva vznětové motory (xDrive35d, xDrive30d). Námi testovaný model byl vybaven dvojitě přeplňovaným vznětovým šestiválcem se zdvihovým objemem 2993 cm3. Celohliníková pohonná jednotka váží pouhých 194 kilogramů a nabízí nejvyšší výkon 210 kW při 4400 ot/min. Motor výrazně zabírá zhruba od 1750 ot/min, kdy nastupuje ohromný tah nejvyššího točivého momentu 580 N.m, který je k mání až do 2250 ot/min.

Agregát ale velmi slušně zabírá i po překonání této hranice a to prakticky až do omezovače otáček (4800 ot/min) díky technologii Twin Turbo (podrobný popis viz redakční test modelu 535d). Není žádným překvapením, že motor dokáže rozjet 2,2 tuny těžký automobil na 100 km/h za 6,9 s.

Změna převodových stupňů automatické převodovky navíc probíhá neuvěřitelně hladce, k dispozici je i sportovní a manuální režim řazení. Jízdní vlastnosti jsou na automobil s vyšším těžištěm velikým překvapením. „Iks-šestka“ se drží silnice jako klíště a z klidu jí jen tak něco nevyvede.

Boční náklony jsou minimální a účinnost brzd překvapivá. Srovnávat ji s hravostí například trojkového mnichovského sedanu nelze, oproti BMW X5 má však na silnici převahu. Velikou chloubou je i vyspělý systém Dynamic Performance Control s plynule stavitelnými tlumiči a stabilizátory Adaptive Drive. Tento systém posílá při jízdě zatáčkou více točivého momentu na kolo jedoucí ve vnější stopě, díky čemuž automobil působí neutrálně a má hranici adheze posunutou o kus dále.

Systém standardně dělí točivý moment mezi přední a zadní nápravu v poměru 2:3. V případě potřeby však lze na jedno kolo přenést až 100% točivého momentu. Blikající kontrolku stabilizace je možné zahlédnou většinou až při razantní jízdě na mokru nebo v lehkém terénu.

Zkusili jsme s BMW vyrazit i do lehkého terénu, světlá výška a nájezdové úhly v pohodě zvládají lesní a polní cesty. Limitem byly spíše nízkoprofilové pneumatiky. Spotřeba pohonných hmot hodně závisí na jízdním stylu, ve městě se pohybuje kolem 11,5 l/100 km, mimo město klesá až k osmilitrové hranici. V kombinovaném režimu není problém jezdit za 9 litrů na 100 km.

Měli jsme i příležitost porovnat naftovou motorizaci s verzí xDrive35i vybavenou přeplňovaným zážehovým šestiválcem. Při vytáčení motoru působí dynamičtěji a v neposlední řadě také kultivovaněji. Radost kazí snad vyšší spotřeba pohonných hmot, která ve městě hravě atakuje hranici 15 litrů na 100 km.

BMW X6 má velmi atraktivní kabát a pohodlný čtyřmístný interiér. Vůz sice nelze považovat za sportovní v pravém slova smyslu, dokáže však vyvrátit mýtus ohledně těžkopádnosti a nepříznivých jízdních vlastnostech těžkých SUV. Vzhledem k neexistenci podobného modelu na současném trhu se dají očekávat vynikající prodejní úspěchy. Tento předpoklad v neposlední řadě potvrdil i nevídaný zájem o tuto novinku okamžitě po zahájení prodeje.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

BMW X6 xDrive35d

Motor

Přeplňovaný vznětový šestiválec o zdvihovém objemu 2993 ccm. Nejvyšší výkon 210 kW při 4400 ot/min. Největší točivý moment 580 N.m při 1750-2250 ot/min.

Převodové ústrojí

Pohon všech kol s Dynamic Performance Control. Šestistupňová samočinná převodovka.

Podvozek

Lichoběžníkové zavěšení předních kol, víceprvková náprava vzadu.

Karoserie

Samonosná pětidvéřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 236 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,9 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 10,5 / 7,1 / 8,3 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2933 mm. Celkové vnější rozměry 4877/1983/1690 mm. Palivová nádrž 85 l.

Základní cena (Cena testovaného vozu) při 25,00 CZK/EUR

1 616 000 Kč (2 381 802 Kč)

Základní parametry
Výrobce:BMW
Model:X6
Karosérie:SUV
Motor:3.0
Palivo:nafta
Rok výroby:2009
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -