Univerzální Ford Toureno Connect LWB Kombi LX (TEST)

Testy
28.05.2008

F T G

Univerzální Ford Toureno Connect LWB Kombi LX (TEST)

Testovaná dodávka od fordu je určena nejen pro řemeslníky a podnikatele, ale i pro běžné rodinné využití. Právě řešení odvozené od užitkové verze přináší výrobci výhodu v úspoře vývojových nákladů a uživatelům záruku příznivého poměru užitných vlastností a pořizovací ceny vozu.

 

Ford Tourneo Connect s prodlouženým rozvorem na 2912 milimetrů dokáže pohodlně přepravit až osm cestujících. Podmínkou je pouze příplatek za třetí řadu sedadel ve výši 30 tisíc korun.

Nová osobní verze modelu Tourneo Connect s délkou 4555 mm rovněž povyrostla i do výšky na 1981 mm. Charakteristickým prvkem jsou nestejně vysoké boční dveře a také čelní chromované prvky s výraznými světlomety dodávající vozu zajímavý a líbivý vzhled.

Zatmavená skla vzadu zpříjemňují cestování, lakované nárazníky v barvě vozu (metalíza Caramella) navíc signalizují, že design exteriéru se ještě výrazněji přizpůsobil standardním osobním automobilům.

Interiér se vyznačuje dobrou ergonomií, potěší také použití kvalitních materiálů a dobré dílenské zpracování. Přední sedadla jsou dostatečně velká, ocenili bychom snad jen výraznější boční vedení. Pečlivě slícované přístrojové desce dominuje do ruky dobře padnoucí tříramenný volant.

Praktická je řada odkládacích schránek včetně skutečně objemného odkládacího prostoru u stropu, který lze účelně využít. Přístup na druhou případně třetí řadu sedadel usnadňuje zmiňovaný pár posuvných dveří.

Převést v tomto voze rozměrný náklad také není žádný problém, vždyť po sklopení sedadla spolujezdce a zadní řady sedadel vznikne prostor až pro 2714 milimetrů dlouhý předmět. Manipulaci s nákladem navíc usnadňují zadní křídlové dveře, které lze otevřít až do úhlu 172 stupňů.

Standardní zavazadlový prostor, který lze zvětšit až na 3,5 m3 zakrývá vyjímatelné obdélníkové víko. Zkoušeli jsme variantu se silnějším turbodieselem 1-8 TDCi s nejvyšším výkonem 81 kW při 3500 ot/min.

Pohonná jednotka výborně koresponduje s avizovaným vozem a poskytuje mu dostatečnou jízdní dynamiku. Veliký podíl na tom pochopitelně má největší točivý moment 250 N.m (krátkodobě až 280 N.m), jenž vrcholí při 1500-3200 ot/min.

Nejlepší pružnost motor nabízí kolem 3000 ot/min a solidně táhne zhruba až do 4500 ot/min. Pochvalu si zaslouží především přesné řazení s optimálním odstupňováním jednotlivých převodových stupňů. Přestože převodovka nenabízí šestý převodový stupeň, pátá rychlost je relativně dlouhá a tudíž příznivě přispívá ke snížení provozních nákladů.

Průměrná spotřeba na konci našeho redakčního testu činila 7,3 litru na 100 kilometrů, nutno ale dodat, že jsme jezdili převážně na dálnici vyššími rychlostmi.

Právě v těchto podmínkách by přišel vhod zmiňovaný šestý převodový stupeň stejně jako aerodynamičtější tvar karosérie způsobující nižší míru hlučnosti. Při kombinovaném jízdním režimu spotřeba pohonných hmot klesá až k hodnotě 6 l/100 km. Konstrukce podvozku je primárně určená pro přepravu těžších nákladů.

Je tedy značný rozdíl v chování vozu při jízdě bez nákladu a s plným využitím nejvyšší povolené nosnosti 724 kg. Vyšší těžiště způsobuje větší boční náklon v zatáčkách, kterou lze snadno korigovat ubráním plynu.

Zatímco se dříve užitkové modely odvozovaly od těch osobních, v současnosti je trend přesně opačný a Tourneo Connect je toho důkazem. Jedná se o univerzální MPV, které má však přeci jen blíže k užitkovým dodávkám. I přes zadní tuhou nápravu s listovými pružinami je komfort na vysoké úrovni a vzhledem k příznivé pořizovací ceně lze očekává veliký zájem o vůz pro rodinné účely.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Ford Tourneo Connect LWB Kombi LX

Motor

Přeplňovaný vznětový čtyřválec SOHC o zdvihovém objemu 1753 ccm. Nejvyšší výkon 81 kW při 3500/min. Největší točivý moment 250 N.m při 1500-3200 ot/min.

Převodové ústrojí

Pohon předních kol. Pětistupňová ručně řazená převodovka.

Podvozek

Zavěšení předních kol McPherson/tuhá náprava vzadu.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 167 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 13,2 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 7,6 / 5,2 / 6 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2912 mm. Celkové vnější rozměry 4555/1795/1981 mm. Palivová nádrž 60 l.

Základní cena

594 890 Kč

Základní parametry
Výrobce:Ford
Model:Tourneo Connect
Karosérie:Užitkový vůz
Motor:1.7
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -