Chevrolet Lacetti WTCC 1.6 16V - World Touring Car Championship(TEST)

Testy
16.05.2008

F T G

Chevrolet Lacetti WTCC 1.6 16V - World Touring Car Championship(TEST)

Speciální verzi modelu lacetti uvedla nedávno na trh automobilka General Motors. Není žádným tajemstvím, že se jedná o pokračovatele korejského producenta vozů Daewo pod křídly amerického Chevroletu.

 

Exteriér pětidveřového lacetti je vydařený, elegance se pojí s účelností a za svůj vzhled se rozhodně nemusí stydět. Vůz má evropský švih a patrný je podíl italských návrhářských firem. Na zajímavém vzhledu se podílí přední a zadní sportovní nárazníky, boční nástavce prahů a v neposlední řadě také aerodynamický spoiler vzadu.

Všechny tyto zdařilé prvky jsou barevně shodné s karosérií vozu, stejně jako boční lišty, kliky dveří nebo vnější zpětná zrcátka. Nechybí ani chromovaná koncovka výfuku, vozu by naopak více slušely větší než patnáctipalcová litá kola.

Zájemce o tento model má celou sportovní sadu v ceně a volit lze pouze konkrétní barvu vybraného provedení případně se doplácí za metalický lak. Překvapil nás prostorný interiér, přestože zvenku to tak vůbec nevypadá.

Trochu skromnější je zavazadlový prostor o objemu 275 litrů. Dělená zadní sedadla však lze sklopit a tím jednoduše užitný prostor zvětšit až na 1045 litrů. Přístrojová deska poskytuje řidiči základní informace, ale nijak neoplývá invencí a ani nepřináší vzhledově něco, co by více zaujalo.

Použité plastové materiály a výplně dveří sice představují účelné a mnohdy praktické řešení, ale spíše připomínají předchůdce tohoto modelu nubiru z období přechodu značky Daewoo na Chevrolet před čtyřmi lety.

V interiéru se výrobce zaměřil spíše na bohatou základní výbavu: přední i boční airbagy, elektrické ovládání předních i zadních oken a vnějších zrcátek, klimatizace nebo rádio s CD a MP3 přehrávačem navíc s přídavným ovládáním přímo na volantu.

Přestože se lacetti tváří díky atraktivní úpravě WTCC ryze sportovním dojmem, jedná se o komfortně naladěný vůz určený především pro běžnou jízdu.

Při pokusu o dynamickou jízdu se automobil v zatáčkách více naklání a nepůsobí příliš stabilně.

Díky tomu také přichází ztráta přilnavosti pneumatik relativně brzy, čímž řidiči naznačuje jasné poslání vozu.

Chevrolet opravdu klame tělem, nutno však dodat, že mnohým zákazníkům může právě toto pojetí vyhovovat a ve skutečnosti by vlastnosti sportovního automobilu ani nevyužili.

Proti rychlé jízdě hovoří také pětistupňová převodovka s nepřesným řazením rychlostních stupňů. Ta byla v našem zkoušeném voze spojena s čtyřválcovým benzinovým motorem o zdvihovém objemu 1598 cm3.

Nejvyšší výkon pohonné jednotky činí 80 kW při 5800 ot/min., křivka největšího točivého momentu 150 Nm pak vrcholí při 3600 ot./min. S designovým ztvárněním vozu výkonový potenciál motoru pochopitelně příliš nekoresponduje, rozhodně se ale nejedná o žádného lenocha.

Příjemným překvapením byla dosažená hodnota spotřeby pohonných hmot, která se v kombinovaném režimu ustálila na 7,3 l/100 km. Díky nádrži o objemu 60 l tak testované lacetti poskytuje solidní dojezd.

Bez ohledu na efektní sportovní úpravu exteriéru je Chevrolet Lacetti předurčen spíše pro poklidné cestování než dynamickou jízdu. Za příznivou cenu lze ale získat pohledově atraktivní vůz s relativně bohatou výbavou a to i z hlediska aktivní a pasivní bezpečnosti.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Chevrolet Lacetti 1.6 16V WTCC

Motor

Zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu 1598 ccm. Nejvyšší výkon 80 kW při 5800 ot/min. Největší točivý moment 150 N.m při 3600 ot/min.

Převodové ústrojí

Pohon přední nápravy. Pětistupňová ručně řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 187 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,7 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 8,2 / 5,9 / 7,1 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2600 mm. Celkové vnější rozměry 4295/1725/1445 mm. Palivová nádrž 60 l.

Cena

378 900 Kč

Základní parametry
Výrobce:Chevrolet
Model:Lacetti
Karosérie:Hatchback
Motor:1.6
Palivo:benzín
Rok výroby:2008
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -