Honda Civic 1.8 ES (AT) - americký svět (TEST)

Testy
06.11.2007

F T G

Honda Civic 1.8 ES (AT) - americký svět (TEST)

Zapomeňte na sportovní pojetí pětidveřového hatchbacku Hondy Civic. Sedan nesoucí stejné označení této modelové řady má totiž nabídnout především komfortní svezení. Díky kombinaci automatické převodovky s benzinovým motorem lze navíc očekávat velkou poptávku především na amerických a asijských trzích.

 

Nenápadně vzhlížející sedan zkrátka není ten futuristický hatchback, který si po dobu své existence získal již mnoho spokojených zákazníků.

Čtyřdveřová karosérie se stupňovitou zádí na sebe sice nestrhává tolik pozornosti, ale i přes vcelku nenápadný vzhled z něj vyzařuje jistá dávka komfortu a solidnosti.

Výrobce si zaslouží pochvalu za odlišný design v rámci této Hondy, která toho se zmiňovanou pěti(tří)dveřovou variantou nemá příliš společného.

Téměř identická je naopak povedená přístrojová deska, jenž řidiče obklopí po usednutí do automobilu. Kvalita zpracování a použitých materiálů je na velmi dobré úrovni, na futuristické ztvárnění přístrojového panelu je navíc radost pohledět.

V kombinaci s příjemnými sedadly vpředu i vzadu se stává avizovaný sedan dobrým základem pro rodinné cestování.

Posádka na zadních sedadlech si může užívat solidního prostoru zejména v oblasti kolen, kterého je v porovnání s variantou hatchback o poznání více. Na český trh se Honda Civic v provedení sedan dováží ve dvou stupních výbavy a s nabídkou pouze jediné pohonné jednotky 1.8 i-VTEC.

Alternativou může být námi nedávno testované hybridní provedení tohoto modelu kombinující zážehovou jednotku 1.3 s elektromotorem. Nyní však zkoušíme "klasiku" s variabilním časováním ventilů a objemem zážehového motoru 1799 cm3.

Nejvyšší výkon pohonné jednotky činí 103 kW/6300 ot/min, křivka největšího točivého momentu 174 N.m vrcholí při 4300 ot/min.

V našem případě byl automobil vybaven pětistupňovou samočinnou převodovka, která posouvá komfort jízdy na vyšší úroveň a to hlavně v městském provozu.

Změny rychlostních stupňů probíhají relativně rychle, líbilo se nám také vhodné načasování přeřazení.

Pro ty, kteří si alespoň občas chtějí užít změnu převodových stupňů sami, stačí přesunout volič převodovky do režimu "S" a uchopit konečky prstů dvě páčky pod volantem.

Přestože testovaný vůz není ve spojení benzinového čtyřválce a automatu žádný sportovec, na relativně svižnou jízdu motor rozhodně stačí.

Obavy tak můžou vzniknout spíše kvůli vysoké očekávané spotřebě pohonných hmot. Přestože si ve městě agregát žádal kolem 10 l/100 km, při jízdě mimo město klesá spotřeba až pod šestilitrovou hranici. V oblasti jízdních vlastností nás Honda Civic také nezklamala.

Tužší naladění podvozkových prvků zaručují dobrou stabilitu v zatáčkách, i při rychlejší jízdě drží automobil dobře zvolenou stopu a příliš se nenaklání. Pocit bezpečí a kontroly rovněž zaručují kotoučové brzdy o relativně velkém průměru.

Honda Civic sedan s automatickou převodovkou je prostorným a pohodlným dopravním prostředkem, který českému majiteli nabízí určitou jedinečnost. Pro časté přesuny v městském provozu bychom spíše doporučili méně výkonné hybridní provedení a to hlavně s ohledem na nižší provozní náklady.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Honda Civic 1.8 ES (AT)

Motor

Zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu 1799 ccm. Nejvyšší výkon 103 kW při 6300/min. Největší točivý moment 174 N.m při 4300/min.

Převodové ústrojí

Pohon předních kol. Pětistupňová samočinná převodovka.

Podvozek

Zavěšení typu MacPharson s příčným stabilizátorem vpředu. Dvojitý lichoběžník vzadu.

Karoserie

Samonosná čtyřdveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 200 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,4 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 9,5 / 5,1 / 6,7 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2700 mm. Celkové vnější rozměry 4545/1750/1435 mm. Palivová nádrž 50 l.

Cena (cena testovaného provedení)

539 000 Kč (629 000 Kč)

Základní parametry
Výrobce:Honda
Model:Civic
Karosérie:Hatchback
Motor:1.8ES
Palivo:benzín
Rok výroby:2007
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -