Volvo C30 - skvostně vyhlížející hatchback (NOVINKA)

Novinky
06.05.2008

F T G

Volvo C30 - skvostně vyhlížející hatchback (NOVINKA)

„Jedná se o vůz, jehož cílovou skupinou mají být především mladí dobře situovaní lidé“, tak zněla slova produktového managera společnosti Volvo Auto Czech s.r.o. bezprostředně po zahájení vlastní tiskové konference pořádané při národní prezentaci nového Volva C30.

 

Oficiální prezentace nejmenšího Volva C30 odhalila veřejnosti mimo jiné také české ceny tohoto kompaktního vozu. Nový model C30 se bude v základním provedení nabízet za 489 000,- Kč (model 1,6), špičkové provedení C30 D5 Summum pak přijde na 945 tisíc korun.

Podle informací získaných přímo od českého importéra projevily značný zájem o tento vůz také ženy, není se co divit vždyť křivky tohoto automobilu jsou nejen líbivé, ale především mimořádně originální. Zajímavostí je plochá strmě se svažující záď, kterou tvoří rozměrné prosklené víko zavazadlového prostoru vycházející z konceptu Volvo SCC (Safety Concept Car).

Interiér nabízí dostatek místa a to hlavně v podélném směru, automobil totiž sdílí platformu s modelovou řadou S40/V50. Také středová konzole se svojí pověstnou miniaturní tloušťkou vychází právě z avizované modelové řady stejně jako většina ovladačů na přístrojové desce.

Designové pojetí automobilu je zaměřeno na možnost individualizace interiéru i exteriéru dle přání zákazníků. Pověstná vysoká úroveň aktivní a pasivní bezpečnosti je i v případě malého Volva standardem, zajímavostí je například systém BLIS, jenž řidiče upozorňuje na objekty v mrtvém úhlu, jedoucí vedle vozidla.

Díky zmiňované podvozkové platformě lze očekávat výbornou jízdní stabilitu a to zejména s přihlédnutím k délce automobilu. Podvozek se vzpěrami McPherson na přední nápravě a s víceprvkovou nápravou typu Multilink vzadu je podle informací výrobce optimalizován s ohledem na maximální radost z jízdy.

Hlavní pozornost byla přitom věnována ovladatelnosti a zajištění přesné odezvy vozu. Ve výbavě na přání nebude chybět sportovní podvozek, pro náročné je připravena široká škála kol z litých slitin s rozměry od 15 do 18 palců. Nabídka motorů pro český trh zahrnuje pět zážehových pohonných jednotek 1.6 (74 kW),1.8 (92 kW), 2.0 (107 kW), 2.4i (125 kW) a špičkový 2,5 T5 (162 kW).

Doplňovat je budou dva vznětové čtyřválce o objemu 1,6 (80 kW) a 2,0 (100 kW), milovníci velkého zátahu bezesporu ocení výkonný pětiválec 2,4 D5 (132 kW).

Posledně jmenovaný motor bude zatím v nabídce pouze v kombinaci s automatickou převodovkou, do budoucna se však počítá rovněž s šestistupňovým manuálem. Roční odhady prodejů nového modelu C30 činí až 65 tisíc vozů, z čehož zhruba tři čtvrtiny se mají prodat v Evropě. Kvůli velkému zájmu byla pro české zákazníky připravena také verze N1 s možností odpočtu DPH.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -