Šetřílek - Kia Rio 1.5 CRDi (TEST)

Testy
06.05.2006

F T G

Šetřílek - Kia Rio 1.5 CRDi (TEST)

Sympatický krasavec Kia Rio CRDi může v rámci třídy malých vozů směle konkurovat svým vrstevníkům. Nejen o tom jsme se přesvědčili v rámci redakčního testu tohoto modelu. Pětidveřový hatchback druhé generace si za relativně krátkou dobu získal mnoho příznivců, což bezesporu potvrzuje i prestižní ocenění odborné veřejnosti střední a východní Evropy Autobest 2006.

 

Pětidveřový hatchback druhé generace si za relativně krátkou dobu získal mnoho příznivců, což bezesporu potvrzuje i prestižní ocenění odborné veřejnosti střední a východní Evropy Autobest 2006. Poměr ceny a užitné hodnoty je na velmi dobré úrovni a právě to je jedním z klíčových předpokladů úspěchu v tomto segmentu.

Asi nedůležitější změnou při pohledu na vůz oproti předchozí generaci je zcela nový design, který posuje model o pořádný kus dopředu. Typické rysy korejské automobilky zůstaly zachovány, kompaktní křivky však působí moderním dojmem.

Líbí se nám především protáhlé svítilny navazující na horní a spodní linii oken. Další významnou změnou je prostornější interiér ve všech směrech. a to nejen pro řidiče, ale také pro posádku cestující na zadních sedadlech.

Karosérie je nyní širší o 15 a vyšší o 50 milimetrů. Přestože došlo k prodloužení rozvoru o devadesát milimetrů vůz je nyní kratší a měří 3990 mm. Zavazadlový prostor disponuje nadprůměrným objemem 270 litrů po sklopení zadních sedadel lze zvětšit až na 1145 l.

Po usednutí za volant překvapí kromě zmíněné prostornosti rovněž pohledná a kvalitně provedená přístrojová deska. Solidní ergonomii poněkud kazí pouze nevýrazné boční vedení předních sedadel. Největším překvapení ale byla vznětová pohonná jednotka CRDi o objemu 1,5 l s nejvyšším výkonem 81 kW při 4000 ot./min.

Díky největšímu točivému momentu 220 N.m při 2000 ot./min. a také příznivé pohotovostní hmotnosti vůz dobře zabírá již od 1800 ot./min. Vzhledem k malému objemu motoru ve vyšších otáčkách pochopitelně dochází k relativně strmému poklesu výkonnosti.

I přesto se však podle nás jedná o jednu z nejpovedenějších vznětových jednotek ve své kategorii. Silným atributem je samozřejmě spotřeba pohonných hmot, kterou lze při umírněné jízdě udržovat pod pětilitrovou hranicí na stokilometrové trase.

Ve městě si vůz řekne o 6 l/100 km, náš výsledný průměr se pohyboval kolem 5,5 l/100 km a nutno dodat, že jsme rio rozhodně nešetřili. Jízdní vlastnosti se nesou v duchu tvrdšího nastavení podvozkových prvků, zatáčky tak lze projíždět solidním tempem, daní za to je pochopitelně o něco zhoršený jízdní komfort.

Svůj podíl na tom měly příplatková patnáctipalcová kola a to jak v pozitivním tak negativním smyslu. Kia Rio dobře drží stopu a chová se neutrálně i při vyšších rychlostech.

Řidič by ale měl brát v úvahu koncepci automobilu a to zejména při rychlém dálničním tempu. V základní výbavě nechybí ABS ani EBD, naopak stabilizační systém EPS je na seznamu nadstandardní výbavy. Příznivou zprávou pro zájemce o tento vůz je pořizovací cena, která se v základní výbavě s motorem 1.5 CRDi pohybuje na úrovni 359 980 Kč. V této ceně je mimo jiné zahrnuta dvojice čelních airbagů a v neposlední řadě i manuální klimatizace.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Kia Rio 1.5 CRDi

Motor

Vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1493 ccm. Nejvyšší výkon 81 kW při 4000/min. Největší točivý moment 220 N.m při 2000 ot./min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Nezávislé zavěšení kol vpředu, McPherson, vzadu vlečná ramena.

Karoserie

Samonosná.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 176 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,5 s. Spotřeba paliva – město/mimo město/kombinovaná 5,6/4,0/4,6 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2500 mm. Celkové vnější rozměry 3990/1675/1470 mm. Palivová nádrž 45 l.

Základní cena

359 980 Kč

Základní parametry
Výrobce:Kia
Model:Rio
Karosérie:Hatchback
Motor:1.5 CRDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2006
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -